Οι αδύναμοι κανόνες επιβολής της καραντίνας και οι αποκλίνουσες εθνικές πολιτικές επιτρέπουν στους τουρίστες να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Υποτίθεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους Αμερικανούς τουρίστες να εισέλθουν στην ΕΕ.

Μην το πείτε αυτό σε έναν κάτοικο του Μαϊάμι που χαλάει τον εαυτό του στην Ισπανία. Έφτασε από τη Φλόριντα ταξιδεύοντας μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, αυτή η ασπίδα υγιεινής είναι αδιαπέραστη – ταξιδιώτες από απαγορευμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ εισέρχονται στον ανοιχτό χώρο Σένγκεν των 26 χωρών της Ευρώπης χάρη σε ένα συνδυασμό κενών, αδύναμων κανόνων επιβολής καραντίνας και αποκλίνουσας εθνικής πολιτικής.

Μερικοί, όπως ο Αμερικανός τουρίστας, μπαίνουν χάρη στους ασαφείς κανόνες σχετικά με τις αφίξεις από τρίτες χώρες.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που συνεργάζεται με Αμερικανούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη είπε ότι οι πλούσιοι παραθεριστές χρησιμοποιούν τις επαφές τους για να πάρουν επιστολές λέγοντας ότι ταξιδεύουν σε σημαντικές επιχειρήσεις για να μειώσουν την απαγόρευση.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια παρουσιάζουν επίσης μια μικτή εικόνα στους ελέγχους στα σύνορά τους. Ενώ ορισμένοι καθορίζουν την είσοδο με βάση τις εθνικότητες των ταξιδιωτών, άλλοι λαμβάνουν την απόφαση με βάση τη χώρα από την οποία ταξιδεύουν οι τουρίστες.

Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα που προέρχονται από μια χώρα στον περιορισμένο ταξιδιωτικό κατάλογο της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω λιγότερο περιοριστικών τρίτων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται επισκέπτες από τις ΗΠΑ. Η ζώνη Σένγκεν υποτίθεται ότι είναι ανοιχτή σε δώδεκα χώρες με ποσοστά μόλυνσης «κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ». Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και άλλες χώρες με υψηλή μόλυνση δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

Κάμψη των κανόνων

Ο τουρίστας από το Μαϊάμι – ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή εξακολουθούσε να ταξιδεύει στην Ισπανία – είπε στην ΠΟΛΙΤΕΚΟ ότι, παρά το γεγονός ότι προήλθε από ένα hotspot COVID, οι βρετανικές αρχές δεν τον απαιτούσαν να απομονωθεί ή να τον ενοχλήσει κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. .

Ομοίως, Ισπανοί αξιωματούχοι τον αποδέχτηκαν ως έναν ακόμη επισκέπτη από το Ηνωμένο Βασίλειο όταν προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη.