Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος μιλάει στο THECEO.gr για τη χαμένη φετινή σεζόν του τουρισμού, για το λάθος της πολιτείας να εντάξει στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» καταλύματα Airbnb, για την ανάγκη κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και την αύξηση των δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών.

Αρκετά κλειστά ξενοδοχεία, χαμηλές πληρότητες για όσα καταλύματα παραμένουν ανοικτά σε όλη την επικράτεια με λίγους αλλοδαπούς επισκέπτες και πλέον με ελάχιστες προσδοκίες για τη συνέχεια αφού η πανδημία δεν έχει κοπάσει, σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα του εγχώριου τουρισμού εν μέσω Αυγούστου όπως περιγράφεται από τα χείλη των αρμόδιων φορέων και έτσι όπως τη ζουν οι πολίτες που επιθυμούν να αποδράσουν από τις μεγάλες πόλεις έστω και για λίγες ημέρες. Σε αυτά προστάθηκε η ένταξη καταλυμμάτων Airbnb σε επίσημα προγράμματα διακοπών της πολιτείας, χωρίς να πληρούν πολλά από αυτά τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Όσο για τιμές των ξενοδοχείων αυτές δεν υποχωρούν τόσο όσο για να τις αντέξει το ελληνικό πορτοφόλι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο THECEO.GR, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, κατά τη φετινή σεζόν μόνο 5.500 ξενοδοχεία από τα 10.000 – που λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες σε όλη την επικράτεια – έχουν μείνει ανοικτά, έχοντας χαμηλές πληρότητες.

Ο κ. Τάσιος κάνει λόγο για… «Αρμαγεδδώνα» στις τουριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία έβαλε από το παράθυρο τους ιδιοκτήτες Airbnb στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” ενώ υποστηρίζει ότι θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «την ώρα που δανειζόμαστε για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας, η πολιτεία επέλεξε να βάλει στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” τους ιδιοκτήτες Airbnb, οι οποίοι ούτε πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής έχουν, ούτε φυσικά πληρώνουν στο κράτος τους φόρους που τους αναλογούν.

Όπως δηλώνει «δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι ως κλάδος έγκαιρα, όταν βγήκε, δηλαδή, η προκήρυξη, καθώς υπήρχε μεν μια γκρίζα ζώνη, μια υποψία του τι πάει να γίνει, όμως δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι πρόκειται για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην ουσία η πολιτεία αντί να στρέψει τον κόσμο στο νόμιμο τουρισμό, όπου τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, τους έστειλε σε μη νόμιμα καταλύματα».

«Να υπάρξει ένα συμπαγές νομικό πλαίσιο»

Κατά τον κ. Τάσιο, μόνο 70.000 από τους 130.000 ιδιοκτήτες ή διαχειριστές Airbnb στη χώρα μας είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τους σχετικούς φόρους ή δεν μπορεί να κάνει διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων η ΑΑΔΕ.

«Αυτό που έγινε με τον “Τουρισμό για όλους” ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από το 2016 φωνάζουμε σαν κλάδος ότι θα πρέπει αν επιθυμούν να αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις τουρισμού, να κάνουν και να πληρώνουν όλα όσα πληρώνουν στην πολιτεία τα ξενοδοχεία, να υπάρξει ένα συμπαγές νομικό πλαίσιο. Όμως, πέρα από το μητρώο, δεν έχει γίνει άλλο τίποτα. Η πολιτεία επί της ουσίας κωφεύει απέναντι στα νόμιμα καταλύματα».

Οι τιμές που δεν μειώνονται

Γιατί όμως, παρά την χαμηλή κίνηση, δεν μειώνονται οι τιμές των ξενοδοχείων προκειμένου η αγορά να απορροφήσει ένα ποσό από τα χαμένα κέρδη από τους Έλληνες επισκέπτες; Ο κ. Τάσιος απαντά: «Ακούω το ίδιο πράγμα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς πριν από την κρίση του Covid-19, είχαμε την οικονομική κρίση. Όποιος δεν μπορεί να πάει σε πεντάστερο, ακόμα και αυτό μειώσει τις τιμές του και να τις κάνει τιμές τριάστερου ξενοδοχείου, δεν θα πάει να μείνει ούτε εκεί. Είναι δύσκολο για την πλειοψηφία των Ελλήνων να πάει σε τέτοια ξενοδοχεία, ακόμα και αν πέσουν οι τιμές. Από την άλλη πλευρά, είναι, επίσης, δύσκολο για τους ξενοδόχους που έχουν μια σειρά από μεγάλα έξοδα με το που βάζουν το κλειδί στην πόρτα της επιχείρησής τους, να ρίξουν τις τιμές και πιθανόν και την ποιότητα. Οπότε προτιμούν να μην το κάνουν ή να μην ανοίξουν καθόλου».

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων εκτιμά, επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να ισορροπήσει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συνεχίσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να δίνονται από το κράτος, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερες από τις 24 δόσεις για τις υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ήδη, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί στα τέλη Αυγούστου σχετική συνάντηση με το υπουργείο Τουρισμού και τους αρμόδιους φορείς για να καταλήξουν σε νέο, συμπληρωματικό, πακέτο μέτρων.

Απόλυτο εργαλείο η επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο-άδωρο το ΤΕΠΙΧ

Στο πλαίσιο, βέβαια, της αρωγής από το κράτος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπήρξαν εργαλεία όπως η χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ήδη αυτές τις χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει το 40% των επιχειρήσεων που τις έχουν αιτηθεί, ενώ για ένα μικρό ποσοστό επιχειρηματιών ακόμα αναμένεται η εκταμίευση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο κατά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας «αυτό το εργαλείο δεν ήταν κάτι που δεν το γνωρίζαμε, θα μπορούσε να το είχε πάρει κάποιος από πριν, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Είναι δηλαδή λίγο “δώρο άδωρο”. Για μένα, αυτό που έχει βοηθήσει πολύ τους ξενοδόχους και το θεωρώ απόλυτο εργαλείο αυτή τη στιγμή είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και παλεύουμε για να την πάρουμε και για τον Ιούλιο».

ΠΗΓΗ THECEO.gr