Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το Πρωτοδικείο σωστά ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο αποφασίζοντας ότι αν δεν το επιτρέπει ο κανονισμός του συγκροτήματος ή της πολυκατοικίας απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση.

Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επικύρωσε την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που απαγόρευε τη βραχυχρόνια µίσθωση παραθεριστικής βίλας, µέσω πλατφόρµας τύπου Airbnb, σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Ήταν η  πρώτη φορά που μπήκε  «φρένο» στην ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση των οικιστικών ακινήτων.

Το Δεκέμβριο 2018, το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε υποχρεώσει µια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελµατική χρήση της κατοικίας της επειδή παρέβαινε τον κανονισµό λειτουργίας του συγκροτήµατος όπου βρίσκεται το ακίνητο. Πριν λίγε ημέρες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το Πρωτοδικείο σωστά ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο αποφασίζοντας  τελεσίδικα ότι αν δεν το επιτρέπει ο κανονισμός απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγορική εταιρεία του Χαράλαμπου Αποστολίδη εκπροσωπώντας τους συνιδιοκτήτες οι οποίοι αντέδρασαν στη χρήση Airbnb στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Τα δικαστήρια  έκριναν ότι  οι ενοικιαστές της παρεχόμενης κατοικίας  ενοχλούν τους ενοίκους των υπόλοιπων κατοικιών.Οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών, στο συγκρότηµα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήµατος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν την αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε να µισθώνει την κατοικία της σε τρίτους, κατά µικρά χρονικά διαστήµατα, την καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως αναγράφεται στα δικόγραφα,  η κοινόχρηστη πισίνα του συγκροτήµατος ήταν µόνιµα κατειληµµένη από τους πελάτες της εναγόμενης – επρόκειτο για µεγάλο αριθµό παραθεριστών οι οποίοι εναλλάσσονταν σχεδόν ανά εβδοµάδα.  Σύµφωνα µε τον κανονισµό που συντάχθηκε κατά την αγορά των κατοικιών, η πισίνα του συγκροτήµατος που αποτελεί κοινόκτητο και κοινόχρηστο χώρο, ήταν µόνιµα κατειληµµένη από τους πελάτες της εναγόµενης αποκλείοντας τους ενάγοντες από την ελεύθερη χρήση αυτής.