[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Jcafjinpj3s[/embedyt]

Στις live εκπομπές του itnnews.gr  είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε την

Πέμπτη  9 Ιουλίου στις 12 τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Κυρίτση , τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θεόδωρο Χονδρό , τον Οικονομικό Επόπτη Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκά Παπαχαραλάμπους , τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλη Αυγερινό  και την Υπεύθυνη Τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας κα Μπουραντά Βιβή.

kyritsis

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Κυρίτση ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που ζούμε , ο τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και πως η περιοχή της Φθιώτιδας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ώστε να υποδεχτεί του επισκέπτες. Υγειονομικά αναφέρθηκε ότι τα νοσοκομεία της περιοχής είναι έτοιμα , η περιοχή είναι ένας ασφαλής προορισμός χωρίς κρούσματα και σε αρίστη υγειονομική κατάσταση. Για τις επιχειρήσεις είπε ότι στη Φθιώτιδα σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις επισιτισμού έχουν ανοίξει , υπάρχει αρκετή κίνηση ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα , τα καταλύματα στα Καμένα Βούρλα έχουν ήδη κρατήσεις,  λόγω της θέσης της Φθιώτιδας η οποία βρίσκεται κεντρικά της χώρας και περιμένουν αρκετό κόσμο που θα περάσει από την περιοχή καθώς επίσης πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Τέλος αναφέρθηκε για τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Φθιώτιδα ελκυστικό προορισμό καθώς η περιοχή έχει πολλές ομορφιές , σημεία ενδιαφερόντων θρησκευτικού τουρισμού , ιστορικά μνημεία , σημεία περιπατητικού τουρισμού , στην περιοχή υπάρχουν από τις σημαντικότερες ιαματικές πήγες , η Πάυλιανη με μυθολογικά σημεία ενδιαφέροντος και τέλος η γαστρονομία με τα μοναδικά ψητά, τα ψαριά και όστρακα που βρίσκει κάνεις στις παραλιακές περιοχές , αλλά και τον τουριστικό χάρτη τον οποίο ετοιμάζουν με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Κλείνοντας έστειλε το μήνυμα ‘’Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους , προσοχή και τήρηση των μέτρων για την  ασφάλεια όλων ώστε να μπορέσουμε να μηδενίσουμε το πρόβλημα

xondros

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θεόδωρο Χονδρό ο οποίος μας ενημέρωσε πως η κίνηση στην περιοχή δεν είναι καλή , έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά του επισιτισμού αλλά δεν υπάρχει κόσμος , η ισραηλινή αγορά που επισκέπτεται την περιοχή δεν θα μπορέσει φέτος να έρθει , ο αθλητικός τουρισμός με ομάδες που ερχόντουσαν στην περιοχή θα παραμείνουν στην έδρα τους , επίσης πολλοί άνθρωποι δεν θα δουλέψουν φέτος και δεν πήραν ούτε τα επιδόματα που έδωσε το κράτος , στις επιχειρήσεις δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν καταφέρανε να δανειοδοτηθεί ή να μπει στα προγράμματα εγγυοδοσίας ή στην επιστρεπτέα προκαταβολή , δυστυχώς τα πράγματα είναι τραγικά και να πρέπει να παρθούν αποφάσεις για οικονομική στηρίξει αλλιώς το σύνολο του επιρρηματικού κόσμου δεν θα αντέξει. Για τον κοινωνικό τουρισμό στην περιοχή ανέφερε πως οι ξενοδόχοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον καθώς τα χρήματα είναι πολύ λίγα και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Για να ομορφύνει η συζήτηση αναφέρθηκε στις ομορφιές της περιοχής , καθώς η Ευρυτανία συνδικάζει πολλά πράγματα και πως δεν είναι μόνο χειμερινός προορισμός όπως πιστεύουν πολλοί αλλά και την ανοίξει με καλοκαίρι ο καιρός βοηθάει να γίνουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού , να επισκεφθεί κάποιος τα μοναστήρια , να γευτεί την γαστρονομία , ειδικά αυτήν την περίοδο η Ευρυτανία είναι πολύ όμορφη και αξίζει κάποιος να τον επισκεφθεί , είναι οικονομική και ασφαλής καθώς δεν έχει κανένα κρούσμα. Τέλος μίλησε για την διαφημιστική προβολή που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να προβάλει όλη την Στερεά Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται από τους ίδιους ώστε να κάνουν μια στοχευμένη διαφήμιση για την περιοχή. Έκλεισε με το μήνυμα ‘’ Ο κόσμος πρέπει να κάνει εγχώριο τουρισμό , να επισκεφθεί περιοχές της Ελλάδας και εμείς τους περιμένουμε και είμαστε έτοιμοι.

papaxaralampous

Ο επόμενος καλεσμένος ήταν ο Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους ξεκίνησε λέγοντας πως η κατάσταση στην Βοιωτία είναι όπως σε όλη την Ελλάδα , η Βοιωτία είναι επι το πλείστων χειμερινός προορισμός αλλά δεν παύει να επικρατεί αβεβαιότητα για την σεζόν που ξεκινάει το φθινόπωρο , το στοίχημα για τη Βοιωτία είναι ο Παρνασσός και στο τι θα γίνει με την νέα σεζόν αλλά και για τον συνεδριακό τουρισμό που στη Βοιωτία πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα. Στα παραθαλάσσια μέρη της περιοχής δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες αλλά κυρίως εξοχικές κατοικίες έτσι υπάρχει μετρημένος αντίκτυπος. Τα μαγαζιά έχουν ανοίξει αλλά υποφέρουν γιατί υπάρχει φόβος διότι δεν θα έρθουν ξένοι επισκέπτες και τα λίγα καταλύματα που υπάρχουν παραθαλάσσια δεν θα λειτουργήσουν , έτσι υπάρχει αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις , υπάρχει θέμα ρευστότητας , μπορεί να έχουν παρθεί μέτρα από την κυβέρνηση αλλά δεν φτάνουν να σώσουν την κατάσταση και υπάρχουν επιπτώσεις στους εργαζομένους ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις. Ανέφερε πως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι επιχειρήσεις γύρω από τους Δελφούς που υπάρχει πτώση της κίνησης. Υγειονομικά οι επιχειρήσεις έχουν πάρει τα μέτρα τους ειδικά για την υγειά των εργαζομένων , τηρούνται τα μέτρα , η Περιφέρεια όμως πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους σε φυσιολογικά επίπεδα. Για τα προγράμματα του κοινωνικό τουρισμού ανέφερε πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στην Βοιωτία που έχουν μπει στο πρόγραμμα. Τέλος ανάφερε τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί όπως είναι τα θρησκευτικά μνημεία , τα μοναστήρια , η Αράχωβα και ο Παρνασσός που είναι και χειμερινοί και καλοκαιρινοί προορισμοί , υπάρχουν μονοπάτια τα οποία δεν έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα αλλά προσπαθούν να αναπτύξουν το θεματικό τουρισμό στην περιοχή , το μουσείο της Θήβας , ο ορεινός όγκος του Ελικώνα , η Λιβαδειά με τα όμορφα νερά της και τέλος η γαστρονομία της περιοχής με τα υπέροχα ψητά και τα κρασιά της.

aygerinos

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλης Αυγερινός ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής λόγω COVID-19 καθώς ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών δεν έχει κόσμο και τα πράγματα είναι άσχημα , τα παραθαλάσσια χωριά τώρα ξεκίνησαν σιγά σιγά να δουλεύουν , στην εστίαση τα μαγαζιά έχουν ανοίξει αλλά δεν υπάρχει κόσμος , τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν μόνο κάποια μικρότερα. Η Φωκίδα όπως είπε είναι και χειμερινός και καλοκαιρινός προορισμός καθώς συνδυάζει μορφές τουρισμού όπως ο αρχαιολογικός τουρισμός , όπως ο παραθαλάσσιος τουρισμός που ο επισκέπτης μπορεί να βρει οργανωμένες παράλιες αλλά και πιο απόμερες. Οι παράλιες ξεκινάνε από την Ιτέα μέχρι και τα Μαλάματα , που υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και όμορφες παράλιες ,η ορεινή Φωκίδα από τον Επτάλοφο μέχρι τον Παρνασσό , την Γκιόνα , τον Αθανάσιο Διάκο και την ορεινή Δωρίδα αλλά και η γαστρονομία της περιοχής με παραδοσιακά προϊόντα όπως τυροκομικά και ελιές. Υγειονομικά στην περιοχή τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι αποστάσεις. Όσον αφορά το κοινωνικό τουρισμό απάντησε πως υπήρχαν ήδη επιχειρήσεις που συμμετείχαν παλιότερα στο πρόγραμμα και θα συμμετέχουν και φέτος καθώς και ότι υπάρχουν ιδιαίτερες προσφορές για τους Έλληνες. Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε πως πρέπει να επικεντρωθούμε στον εσωτερικό τουρισμό , πως είναι ευκαιρία οι Έλληνες να δουν διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Έκλεισε με το μήνυμα ‘’ Περιμένουμε όλο το κόσμο να έρθει αν δει τις ομορφιές της Φωκίδας και την φιλοξενία μας.’’

mperanta

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με την Υπεύθυνη Τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας κα Μπουραντά Βιβή που μας μετέφερε την κατάσταση που υπάρχει στην Εύβοια και στην Σκύρο , καθώς είναι μια δύσκολη χρονιά , γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσουν τον ελληνικό τουρισμό , το μεγάλο στοίχημα είναι το λεκανοπέδιο Αττικής καθώς υπάρχει εύκολη οδική πρόσβαση αλλά μπορεί να γίνει και με σκάφος. Οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει και η εστίαση και τα ξενοδοχεία , βέβαια οι κρατήσεις ήταν σε χαμηλά επίπεδα , τα μηνύματα από τους ξενοδόχους είναι θετικά καθώς υπάρχει αύξηση των κρατήσεων για τον Ιούλιο και μειωμένες ακυρώσεις, τα σαββατοκύριακα έρχεται περισσότερος κόσμος στην περιοχή , υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από εξωτερικό αλλά είναι μειωμένες. Για τα μέτρα στήριξης που πηρέ η κυβέρνηση , κάποιες επιχειρήσεις πήραν κάποια χρήματα , όμως οι τράπεζες ζητάνε πολλά πράγματα σε σχέση με τα προγράμματα , σαν επιμελητήριο έχουν κάνει κινήσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Υγειονομικά η περιοχή είναι έτοιμη , τηρούνται όλα τα μέτρα που έχει δώσει η κυβέρνηση και είμαστε προετοιμασμένοι για ότι προκύψει. Τέλος ανάφερε ότι η Εύβοια και η Σκύρος συνδυάζουν βουνό και θάλασσα , χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές , 110 μεγάλες παράλιες , 500 μικρές , ορειβατικά μονοπάτια , αναρριχητικό τουρισμό , ποδηλασία , θρησκευτικό τουρισμό , ιαματικό τουρισμό , καταδυτικά κέντρα , αθλητικό τουρισμό, αρχαιολογικό τουρισμό και υπεροχή γαστρονομία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο video