Η κρουαζιέρα μπορεί δυνητικά να είναι ασφαλέστερος τρόπος διακοπών από το ταξίδι σε μία μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο σε περιβάλλον κορωνοϊού, δήλωσε ο Δρ. Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος στην Επιτροπή Φαγητού και Φαρμάκων και πρόεδρος του πάνελ ειδικών δημόσιας υγείας που σύστησαν οι Royal Caribbean και η Norwegian Cruise Line για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στις κρουαζιέρες.

Ο Δρ. Gottlieb εξέφρασε την άποψη αυτή κατά τη διάρκεια συνομιλίας στο Zoom με το Travel Weekly.

Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν τρόποι για εξαιρετικό έλεγχο του περιβάλλοντος, τόνισε, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να εισαχθούν αναβαθμισμένα επίπεδα πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Ενώ τίποτα δεν είναι ακίνδυνο σε μια τέτοια συγκυρία, μια εταιρία κρουαζιέρας έχει μεγάλο έλεγχο στο περιβάλλον του πλοίου και στο ποιος μπαίνει στην προστατευτική φούσκα και τι κάνει σε αυτήν, εξήγησε.

Η εφαρμογή καλύτερων ελέγχων δημόσιας υγείας στην εμπειρία κρουαζιέρας είναι αυτό για το οποίο πασχίζουμε, δήλωσε. Προσπαθούμε, είπε, να βρούμε μια δέσμη μέτρων που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον υψηλής επικράτησης καθώς και ένα περιβάλλον χαμηλής επικράτησης στο μέλλον όπου ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή αλλά πολύ χαμηλότερη.

Το πάνελ ακολουθεί πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, που περιλαμβάνουν το διαχωρισμό των επιβατών ανά ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Cruise Line, Frank Del Rio, κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα είναι απίθανο να εφαρμοστούν στα πλοία που φεύγουν από λιμάνια των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα ήταν ένα πολύ σκληρό μέτρο και κανένα μέτρο δεν εγγυάται απόλυτα αποτελέσματα αλλά μια δέσμη μέτρων.