Ο αισθητικά αναβαθμισμένος εξωτερικός κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, άνοιξε για στους επισκέπτες του Μουσείου. Το έργο της ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προαυλίου και των χώρων πρασίνου.

Η έμπνευση για τον σχεδιασμό, προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, με ιστορικά φυτά όπως δίκταμο, θυμάρι, άγρια ρίγανη, κυπαρίσσια, μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη όπως ροδιές, λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλι.

Συνολικά φυτεύτηκαν περί 6.000 νέα φυτά, ενώ εγκαταστάθηκε και νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της είπε ότι “Σε συνεργασία με την JTI, η οποία δεν είναι άγνωστη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού πριν από τέσσερα χρόνια με μια αντίστοιχη χορηγία είχε δημιουργήσει τον εσωτερικό κήπο του Μουσείου, παραδίδεται στο Μουσείο και στους πολίτες της Αθήνας, ο αναγεννημένος κήπος.

Έχουμε συνεργασία, με έναν άλλο ιδιωτικό φορέα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα συλλειτουργεί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την Αρχιτεκτονική Σχολή, την οποία θέλουμε να μείνει εδώ, στο ιστορικό της κτήριο.”

Ο κήπος μελετήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο από την εταιρεία η οποία ανέλαβε το έργο. Στον τρόπο που δομήθηκε ο κήπος, έχει υιοθετηθεί το μεγάλο δίδαγμα της αρχαιότητας. Πώς η φύση μπορεί να συνδυαστεί με τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ευτύχημα, είναι αγαθή τύχη, που τα ανθρώπινα δημιουργήματα πολλές φορές έχουν τη μορφή που έχει το κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να συνδυαστούν με τα διδάγματα της φύσης και της κλασικής αρχαιότητας, με έναν νέο τρόπο ζωής».

Στην εκδήλωση απόδοσης του κήπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η διευθύντρια του Ε.Α.Μ. Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ο κ. Βίκτορ Κρέσπο, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας JTI, με χορηγία της οποίας πραγματοποιήθηκε το έργο, και ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την εταιρεία Ecoscapes, που σχεδίασε την αναβάθμιση του κήπου. Παρών ήταν επίσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Γιασουχίρο Σιμίζου.