Μέτρα για τους ξεναγούς, αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό οΚρίτων Πιπέρας, πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών”. όπως έκτακτο επίδομα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το 2021 και ένταξή τους στο σύστημα ανεργίας του ΟΑΕΔ τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε την επιστολή… 

“Ανοιχτή επιστολή πρός τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Ο κλάδος του τουρισμού εφέτος υποφέρει. Ειναι γνωστό. Ο τουρισμός στη χώρα ειναι απο τους πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας. Ειναι γνωστό. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας, είναι επίσης ενα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού. Ειναι γνωστό. Οι ξεναγοί συνήθως αναφέρονται ως οι ”πρεσβευτές” του Ελληνικού τουρισμού. Ειναι γνωστό.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό , κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι οι ξεναγοί της Ελλάδας αυτη τη στιγμή, είναι άνεργοι στο 100%.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι ο περιηγητικός τουρισμός το 2020, απλά δεν υφίσταται. Οι ακυρώσεις των περιηγητικών εκδρομών, που είναι το αντικείμενο του επαγγελματός μας, ειναι καθολικές, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το τέλος δηλαδή της τουριστικής περιόδου. 

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι η πλειοψηφία των διπλωματούχων ξεναγών βρίσκεται πλέον στα όρια της φτώχειας. Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ έσοδο, απο τον Νοέμβριο του 2019. Και τά έξοδα, οι υποχρεώσεις, τρέχουν. Οι φόροι, τα ενοίκια, τα δάνεια, τα καθημερινά έξοδα. Το ηλεκτρικό, το νερό, το τηλέφωνο.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι οι ξεναγοί είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Καί οι εργοδότες μας ειναι τα τουριστικά γραφεία, τα οποία επίσης βρίσκονται σε δεινή θέση, δεν έχουν καν την δυνατότητα να πουλήσουν περιηγητικά προγραμματα, γιατί η τουρισυτική αγορά στον τομέα αυτόν, απλά φέτος δεν υπάρχει.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι το επάγγελμα του ξεναγού είναι εποχιακό, με περίπου 120 μέρες εργασίας την τουριστική περίοδο, τις καλές εποχές. Αυτή τη στιγμή, οι μέρες εργασίας μας ειναι μηδενικές. Και τιποτα δεν αφήνει αχτίδες αισιοδοξίας για τους επόμενους 2, 3 μήνες. Μπροστά μας το φάσμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Η τεράστια αβεβαιότητα του τι θα συμβεί το 2021.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι οι ξεναγοί έλαβαν το  έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ που αντιστοιχούσε στον μισό μήνα μάρτιο και τον Απρίλιο, και έκτοτε τίποτα άλλο. Το επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο που αποδεδειγμένα κανείς ξεναγός δεν δούλεψε , διότι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ηταν κλειστά, δεν υπήρχε ούτε μία άφιξη τουριστών, δεν δόθηκαν ποτέ στον κλάδο των διπλωματούχων ξεναγών.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι το 2020 για τους διπλωματούχους ξεναγούς, σημαίνει και χάσιμο των ενσήμων μιας ολόκληρης χρονιάς.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι χωρίς ένσημα, απο το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, οι 3.000 διπλωματούχοι ξεναγοί της χώρας και οι οικογενειές τους, δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας.

Απευθύνω έκκληση πρός εσάς, να μήν αφήσετε τους ξεναγούς της Ελλάδας να σβήσουν. 

Κύριε πρωθυπουργέ, 

χρειαζόμαστε το έκτακτο επίδομα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

χρειαζόμαστε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το 2021.

Κύριε πρωθυπουργέ, 

είναι ανάγκη να ενταχθούμε στο σύστημα ανεργίας του ΟΑΕΔ μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2021.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 μην αφήσετε τον ξεναγό της Ελλάδας να σβήσει. Ειμαστε εδώ, να βοηθήσουμε να ανεβάσουμε και πάλι τον τουρισμό της χώρας.

Βοηθήστε μας να υπάρχουμε στο αυριο του τουρισμού. 

Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών”.