Προσμονή, προβληματισμός αλλά και κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί μεταξύ των ξενοδόχων στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της ουσιαστικής έναρξης της τουριστικής σεζόν σε περιοχές όπως η Δράμα, η Καβάλα και η Θάσος, που αναμένεται από τις αρχές Ιουλίου και μετά.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες τουριστικές μονάδες στο νησί της Θάσου, «η εικόνα της τουριστικής κίνησης και των κρατήσεων θα αλλάζει σταδιακά, μέρα με την ημέρα. Μην αναμένετε τίποτα καινούργιο μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα ανοίξουν τα σύνορα και θα ξεκινήσουν οι πτήσεις. Ακόμα και ο εσωτερικός τουρισμός, στον οποίο όλοι επενδύσουμε, δεν πρόκειται να “ τρέξει” νωρίτερα. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου λειτουργούν ακόμα τα σχολεία, υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οπότε οι συμπατριώτες μας, τον όποιο προγραμματισμό κάνουν θα είναι από τον Ιούλιο και μετά».

Ο κ. Μιζτάλης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου που εκτιμά ότι πλέον θα αλλάξουν τα κριτήρια για το πώς επιλέγει να ταξιδέψει ο τουρίστας, όπως θα αλλάξουν και τα κριτήρια με τα οποία οι επιχειρήσεις θα προσεγγίζουν τον τουρίστα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως ένα καλό σενάριο για το τουριστικό ρεύμα στη Θάσο θα είναι να κρατήσουν ένα 30% της περσινής χρονιάς, και η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού να προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Καβάλας, μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν σταδιακά όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, η όποια τουριστική κίνηση υπάρξει πρέπει να αναμένεται μετά τον Ιούλιο. Πάντως, πριν από λίγες μέρες, η διεύθυνση ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που λειτουργούσε συνεχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι το καλοκαίρι του 2021, απολύοντας και αποζημιώνοντας το προσωπικό που απασχολούσε.