“Η χρονιά είναι χαμένη ολοκληρωτικά. Αναμένουμε μείωση του τουρισμού κατά 80%, η οποία και επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα,” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης.

“Τώρα είναι μηδενικά όλα, δεν υπάρχει τίποτα. Ελπίζουμε να μην έχουμε 100% πρόβλημα φέτος. Πριν τον κορονοϊό θα μπορούσα να σας πω πόσα εκατομμύρια τουρίστες θα είχαμε αυτό το καλοκαίρι. Ξέραμε. Τώρα; Πως να ταξιδέψουν αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων; Αφού δεν πετάνε τα αεροπλάνα. Πτήσεις και προορισμοί έχουν μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Για να μην χαθεί και το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να ανοίξουμε φέτος τους προορισμούς μας!”

“Τον προηγούμενο μήνα,” τόνισε ο κ Τσιλίδης, “ελπίζαμε ότι τον Ιούνιο μπορεί να έχουμε κάποια κίνηση. Τελικά δεν έχει. Τώρα ελπίζουμε για τον Ιούλιο, αλλά για να έρθει ο επισκέπτης πρέπει να ανοίξουν ξανά όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό: αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αν αυτό επιτευχθεί, κάποια στιγμή ο επισκέπτης/ πελάτης θα το αποφασίσει και θα έρθει”

Υπογράμμισε πως τα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου δεν είναι αρκετά. “Μας πάνε μέχρι τον Ιούλιο, ενώ θα έπρεπε να μας πάνε- ειδικά σε κάποια επαγγέλματα όπως το δικό μας- μέχρι τον Μάρτιο, γιατί εμείς κινούμε την αγορά και ξέρουμε πώς κινείται και η παγκόσμια αγορά.
Το έργο μας το αποδείξαμε τη δεκαετία της κρίσης, στηρίξαμε την οικονομία, είμαστε το 20% του ΑΕΠ κι αν πρέπει κάτι να γίνει για ολόκληρη τη χώρα είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός”

“Είναι κάποια πράγματα” τόνισε ο κ. Τσιλίδης, “τα οποία, αντί να τα συζητάμε σε επίπεδο κατανόησης, τα συζητάμε σε επίπεδο εντυπωσιασμού και ανακοίνωσης κι αυτό είναι λάθος.
Ναι μεν τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδα είναι ένα καλό κριτήριο”,πρόσθεσε ο κ Τσιλίδης, “αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος.”