Διατηρώντας το υψηλό αίσθημα ευθύνης αναφορικά με τις ενέργειές μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης της Covid-19 και τις επιπτώσεις στον Τουριστικό κλάδο, είναι ιδιαίτερη τιμή για την Costa Nostrum να συμμετέχει στο Project FLATOD-19, μαζί με επιστήμονες από 4 διαφορετικές χώρες.

Τι είναι και πως λειτουργεί το FLATOD-19 – Ευέλικτοι Τουριστικοί Προορισμοί?

Το έργο FLATOD-19 είναι αποτέλεσμα μιας ερευνητικής προσπάθειας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθόδου δράσης ώστε να καλύπτονται οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας τουριστικός προορισμός σε περιβάλλον επιδημιών, όπως ο COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, το Project καλύπτει τον προσχεδιασμένο περιορισμό των φορέων και την πολύ γρήγορη “τουριστική” ιχνηλάτιση κρουσμάτων μέσα από τρεις άξονες:

Α) Κατανομή προορισμών ανάλογα με την δυνατότητα και την αποδοτικότητα “ανοίγματος” αλλά και τα πιθανά χαρακτηριστικά επισκεπτών (πχ προέλευση) και πάντα μετά από ένα σύντομο οικονομοτεχνικό “audit σκοπού” – το οποίο προηγείται.

Β) Διαμόρφωση συνεργατικού σχήματος Ηγεσίας (Destination Crisis Management Team) για την εφαρμογή του project σε όποιο τοπικό επίπεδο απαιτείται και εγκατάσταση συστήματος κρίσιμων πληροφοριών (mini MIS) και με ικανότητα χειρισμού κρίσεων.

Γ) Διαχείριση επισκεπτών με ομαδοποίησή τους σε “νησίδες”/groups σε επίπεδο Προορισμού αλλά και ξενοδοχείων, με μια σειρά εργαλείων: διαχείριση ζωνών και εξειδικευμένους περιορισμούς Social Distancing ή/και νυχτερινής ζωής, timeslots για την διαχείριση επισκεπτών στις εγκαταστάσεις τουριστικών παρόχων (από τη στιγμή της κράτησης ως την αναχώρηση), πιθανές εξειδικευμένες εφαρμογές (π.χ. Tracing Apps).

Η Ομάδα του FLATOD-19

Η μεθοδολογία αναπτύχθηκε από εξειδικευμένα στελέχη και επιστήμονες- συμβούλους πολλών συμπληρωματικών κλάδων της τουριστικής βιομηχανίας από τέσσερις χώρες και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να καλύψει ένα πιθανό κενό σχεδιασμού, ώστε να βοηθήσει τους ελληνικούς προορισμούς να δώσουν πρακτικές λύσεις, σε πολυσύνθετα προβλήματα στη “Διαχείριση Προορισμών την εποχή των επιδημιών”.

Για περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του project στο Facebook, εδώ.