Να ακυρώσουν κρατήσεις που είχαν γίνει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καλούνται οι επιχειρηματίες που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, καθώς ενώ με βάση τις αρχικές πληροφορίες περίμεναν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους μαζί με τα ξενοδοχεία, τελικά υπήρξε διαχωρισμός. Για το θέμα μιλήσαμε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» με τον Δημήτρη Παντελή, ιδιοκτήτη παραδοσιακού ξενώνα, δημοτικό σύμβουλο Νοτίου Πηλίου και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου.
Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους επαγγελματίες του τουρισμού κι έτσι ενώ τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι ξενώνες παραμένουν κλειστά έως τις 15 Ιουνίου. «Έγινε αυτός ο διαχωρισμός, μετά από μία τεράστια ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί όλοι μας», ανέφερε σημειώνοντας πως οι αρχικές πληροφορίες και οι διαρροές ήταν πώς θα ανοίξουν όλοι αρχές Ιουνίου.
«Μετά από φοβερές παλινδρομήσεις αποφάσισαν να γίνει αυτός ο διαχωρισμός», με αποτέλεσμα αρκετά καταλύματα να έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος «που περιμέναμε όλοι να δουλέψουμε» και τώρα καλούνται να τις ακυρώσουν. «Υπάρχει μια φοβερή ταλαιπωρία που υφιστάμεθα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ότι παραμένουν οι μονάδες κλειστές εδώ και 4 μήνες, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αυτή τη στιγμή πώς θα αντιμετωπιστεί το πρώτο κόστος για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως δεν έχει μία σαφής εξήγηση για ποιον λόγο υπήρξε αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ξενοδοχείων και ενοιαζόεμωνν δωματίων- ξενώνων, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για απώλεια μόνο ενός τριημέρου, αλλά και για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο. Χαρακτήρισε τον Ιούνιο χαμένο μήνα, λέγοντας πως «με τα αεροδρόμια κλειστά, τον οδικό τουρισμό να μην έχει ξεκινήσει το μόνο κοινό που απευθυνόμαστε είναι ο εσωτερικός τουρισμός».
Ο ίδιος εμφανίστηκε ωστόσο απαισιόδοξος για την καλοκαιρινή περίοδο συνολικά, λέγοντας πως «δεν υπάρχει πλάνο» και πως «δεν υπάρχει μία στρατηγική πού θα απευθυνθούμε και τι θα πρέπει να στοχεύσουμε για τον Ιούλιο και των Αύγουστο». «Το πρόβλημα στον τουρισμό και ειδικά στο Πήλιο θα είναι τεράστιο. Για μένα θα είναι ένα καλοκαίρι που θα υπάρχει χωρίς να υπάρχει. Εκτός αν συμβεί ένα θαύμα».
Σημείωσε δε πως υπάρχουν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις των 8-10 δωματίων, όπως στο νότιο Πήλιο που καλύπτουν πάνω από το 80% των καταλυμάτων που λειτουργούν στην περιοχή. «Είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και μετά από αυτό θα ακολουθήσει κι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας γιατί σε περιοχές όπως είναι το Πήλιο κ αλλού στην Ελλάδα, οι περισσότερες οικογένειες ζουν από τον τουρισμό. Δεν είναι χόμπι. Είναι ουσιαστικό θέμα επιβίωσης».
«Μετά από 25 χρόνια στον τουρισμό πρώτη φορά βλέπω τέτοιου είδους αντιμετώπιση στον κλάδο. Βλέπω τέτοιο χάος να επικρατεί αυτή τη στιγμή, με καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει» πχ ποιος θα καλύψει τα πάγια αυτών των επιχειρήσεων, τι θα γίνει με τις τρέχουσες υποχρεώσεις που υπάρχουν στην εφορία, στον ΕΦΚΑ, τον δανεισμό που μπορεί να έχουν οι μικρές επιχειρήσεις κλπ.
«Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός κάτω από ποιες συνθήκες τελικά ένα κατάλυμα θα είναι έτοιμο -με όλα αυτά που ζητά αυτό το πρωτόκολλο- να λειτουργήσει», σχολίασε επίσης και αναφέρθηκε και στο ρίσκο που παίρνουν οι επιχειρηματίες αλλά και για την δύσκολη κατάσταση και για τους εργαζόμενους.