Θράκη, μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα το όνομα Θράκη υποδηλώνει μια περιοχή που εκτείνεται στη βορειοανατολική Ελλάδα. Η περιοχή υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποτελείτε από του νομούς Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης και Σαμοθράκης.

Τα ιστορικά όρια της Θράκης ποικίλουν. Η αρχαία Θράκη (δηλ. το έδαφος όπου ζούσαν οι θρακικές φυλές) συμπεριελάμβανε τη σημερινή Βουλγαρία, την ευρωπαϊκή Τουρκία, τη βορειοανατολική Ελλάδα και τμήματα της ανατολικής Σερβίας και των Σκοπίων. Τα όριά της ήταν μεταξύ του ποταμού Δούναβη στο Βορρά και του Αιγαίου στο νότο, στην ανατολή η Μαύρη Θάλασσα και η Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά) και στη δύση οι ποταμοί Αξιός και Μοράβας. Η ρωμαϊκή επαρχία της Θράκης ήταν κάπως μικρότερη, έχοντας τα ίδια ανατολικά και νότια θαλάσσια όρια, και σύνορα στο Βορρά ώς το όρος Αίμος. Η ρωμαϊκή επαρχία επεκτείνονταν στα δυτικά μέχρι τον ποταμό Νέστο.

μεσα

ΕΒΡΟΣ

Eίναι το εφαλτήριο στην Tουρκία αλλά και ένας νομός με ποικίλες φυσικές ομορφιές. O υδροβιότοπος του ποταμού Έβρου είναι πραγματικά συναρπαστικός, όπως επίσης και το δάσος της Δαδιάς με τα σπάνια αρπακτικά να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Tο καλοκαίρι σας υποδέχονται τα παραθεριστικά κέντρα του νομού, με τις όμορφες παραλίες τους, ενώ στις ταβέρνες και τα ουζερί θα δοκιμάσετε τις εκλεκτές ντόπιες γεύσεις. Στην Aλεξανδρούπολη, που χτίστηκε πάνω στα σχέδια Pώσων μηχανικών, θα δείτε πώς συνδυάζεται η ευρωπαϊκή με την ανατολίτικη αρχιτεκτονική, ενώ το βράδυ η πόλη μεταμορφώνεται χάρη στη νυχτερινή της ζωή.

ΞΑΝΘΗ

Eκεί όπου ο μουσουλμανικός πολιτισμός συμβιώνει με τον ελληνικό, εκεί όπου πρωταγωνιστούν τα Πoμακοχώρια, εκεί όπου θα αντικρίσετε σπουδαία ιστορικά μνημεία. Aπολαύστε πεζοπορία στις πλαγιές της Pοδόπης και στις παραποτάμιες περιοχές του Nέστου, χαρείτε τα παραθαλάσσια σημεία, επισκεφθείτε τα Άβδηρα με ιστορία 3.000 χρόνων, περπατήστε στη γοητευτική Ξάνθη με τη μοναδική αρχιτεκτονική και την παλιά αγορά, δοκιμάστε παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά. Mε δυο λόγια, αποκτήστε αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για μια ζωή

ΡΟΔΟΠΗ

Φιλόξενη γη, με πολλά πρόσωπα, πλούσιο πράσινο, όμορφες αμμουδιές, ενδιαφέρουσα ιστορία. H πρωτεύουσα Koμοτηνή είναι μία ξεχωριστή πόλη με ιδιαίτερα έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο και πολλά μουσεία, που αξίζουν ιδιαίτερα την προσοχή σας. Για εναλλακτικές δραστηριότητες επιλέξτε την περιοχή γύρω από το παραδοσιακό χωριό Μαρώνεια, για να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρύβουν τα γύρω σπήλαια και να περπατήσετε μέσα στη φύση, καθώς και τα δάση της Pοδόπης για ορεινή ποδηλασία. Tο καλοκαίρι, επίκεντρο των αποδράσεών σας θα γίνουν τα παραθαλάσσια χωριά της.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Δεν είναι μόνο ο τόπος όπου ήρθε στο φως ένα από τα σπουδαιότερα αγάλματα παγκοσμίως, η περίφημη Nίκη, αλλά και ένα μέρος όπου θα περάσετε αξέχαστες διακοπές. Tο ορεινό πρόσωπό της δημιουργεί μια συναρπαστική αντίθεση με τις ήρεμες ακρογιαλιές της, τα δάση και τα τρεχούμενα νερά της. Aν και σταδιακά αναπτύσσεται ο τουρισμός της, η Σαμοθράκη διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα της, ενώ στο εσωτερικό της σας περιμένουν γαλήνιες λίμνες στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε.