Σε σύγχυση βρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού σε σχέση πότε ανοίγουν τα σύνορα για ποιες χώρες ,πότε ,διαφορετικές αναρτήσεις καθημερινά δημιουργούν συνχυσεις στον κόσμο του τουρισμού. Νέα ανάρτηση ,μετά από δυο ήμερες ότι επιτρέπονται μόνο για 29 χώρες.

Σήμερα από όλες της χώρες.

Φάση 1 – Μέχρι τις 15 Ιουνίου
Διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Όλοι οι επισκέπτες δοκιμάζονται κατά την άφιξη και απαιτείται να διανυκτερεύσουν σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε οι αυτο-καραντίνες του επιβάτη για 7 ημέρες. Εάν η δοκιμή είναι θετική, ο επιβάτης βρίσκεται σε καραντίνα υπό επίβλεψη για 14 ημέρες.

Φάση 2 – Φάση γέφυρας – 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου
Διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Εάν το ταξίδι σας προήλθε από αεροδρόμιο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον EASA ( https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads ), τότε θα υποβληθείτε μόνο σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.
Εάν προέρχεστε από ένα αεροδρόμιο στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον EASA, τότε θα δοκιμαστείτε κατά την άφιξη. Απαιτείται διανυκτέρευση σε καθορισμένο ξενοδοχείο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε οι αυτο-καραντίνες του επιβάτη για 7 ημέρες. Εάν η δοκιμή είναι θετική, ο επιβάτης βρίσκεται σε καραντίνα υπό επίβλεψη για 14 ημέρες.

Φάση 3 – 1 Ιουλίου και μετά
Διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα.
Οι επισκέπτες υπόκεινται σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.
Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Επιπλέον, οι
αφίξεις χερσαίων συνόρων από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία θα επιτρέπονται από τις 15 Ιουνίου. Οι επισκέπτες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.
Οι αφίξεις θαλασσίως επιτρέπονται από την 1η Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.
Η Ελλάδα σε οποιοδήποτε στάδιο διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τρίτες χώρες έως τις 15 Ιουνίου 2020. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα;
Α: Ναι. Τα μη απαραίτητα ταξίδια από τρίτες χώρες στην Ελλάδα περιορίζονται έως τις 15 Ιουνίου 2020.

Ε: Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ Covid-19 και σε καραντίνα. Αυτό ισχύει για πολίτες όλων των χωρών;
Α: Ναι. Όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των χωρών της ΕΕ και του Σένγκεν Plus, ελέγχονται και βρίσκονται σε καραντίνα. Οι ίδιοι κανόνες προφανώς ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τοποθετούνται σε αυτο-καραντίνα 7 ημερών. εάν το τεστ είναι θετικό, παρακολουθούνται καραντίνα 14 ημερών. Τα μέτρα είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και ισχύουν για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς διακρίσεις.

Ε: Υπάρχουν απευθείας εμπορικές πτήσεις από διεθνή προορισμό προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια;
A: Καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, υπήρξαν απευθείας διεθνείς πτήσεις από πολλά αεροδρόμια Schengen Plus. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι διεθνείς πτήσεις φτάνουν μόνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Από τις 15 Ιουνίου, οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζονται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και από την 1η Ιουλίου οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Επιτρέπονται πτήσεις εσωτερικού σε ολόκληρη τη χώρα.

Ε: Τι θα αλλάξει στις 15 Ιουνίου 2020;
Α: 15 Ιουνίου εγκαινιάζει τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Οι υποχρεωτικές δοκιμές και η καραντίνα θα περιορίζονται μόνο σε ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που φθάνουν από αεροδρόμια πληγείσας περιοχής με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, όπως αξιολογείται από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA). Η λίστα ενημερώνεται συνεχώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν ( https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads ).
Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα μπουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη.

Ε: Τι θα αλλάξει την 1η Ιουλίου 2020;
Α: Όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη. Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ε: Υπάρχει διαφορά εάν το ταξίδι είναι απευθείας ή μέσω συγκοινωνίας;
Α: Όχι. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι ολοκληρώνεται απευθείας από σημείο σε σημείο είτε μέσω διαμετακόμισης.