Με πρωτοβουλία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανιας πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τουρισμού από όλο το νομό, σχετικά με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Συμμετείχαν, οι βουλευτές του νομού Γ. Βαρεμένος και Θ.Μωραίτης καθώς και άλλα στελέχη.

Είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου του τουρισμού αλλά και της εστίασης και να διασφαλιστεί η βιώσιμότητά τους και η επιβίωση των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα κρατήσουν όρθιους τους ανθρώπους του κλάδου.

-Εκπόνηση ενος γενναίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, κίνητρα σε 5 εκατομμυρια Έλληνες να κάνουν διακοπές με κάλυψη διαμονής, μεταφοράς και σίτισης.

-Στρατηγικό σχέδιο επιδότησης εργασίας με κάλυψη των εργαζομένων και για τους επόμενους μήνες, που δε θα εργάζονται.

-Ενίσχυση ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με άτοκο κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου

-Αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών προς το δημόσιο

-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά

-Επιδότηση ενοικίου, κάλυψη από δημοτικά τέλη

-Στοχευμένη κατανομή πόρων στις τουριστικές επιχειρήσεις με έμφαση στις πολύ μικρές από το ΕΣΠΑ.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάγκη ανάδειξής τους. Επέμειναν στην αμεσότητα των μέτρων ενίσχυσης λόγω του ειδικού βάρους του τουρισμού στην οικονομία της Ελλάδας και για να μη γίνει βορά στις ορέξεις των αρπακτικών funds.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας, άρα και του τουρισμού και της εστίασης θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια. Να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας ώστε η χώρα να είναι πραγματικά ασφαλής προορισμός.

Άμεση ενίσχυση ρευστότητας και ταυτόχρονα στήριξη της εργασίας

Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά έργα, ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού.