Οι αντιδράσεις και τα μέτρα – Ξενοδόχοι: Αντικίνητρο για τον τουρίστα τα 80-100 ευρώ του «υγειονομικού διαβατηρίου» – Σκέψεις για μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του χρόνου, με τους ιδιοκτήτες να βγαίνουν στα…κάγκελα

Το κόστος του επισκέπτη για το περιβόητο «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο παραμένει υπό συζήτηση, και το κόστος των ξενοδόχων για τα ξενοδοχεία-«κλινικές» αποτελούν, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αντικίνητρα για τον τουρισμό. Από την πλευρά τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αξιολογούν θετικά τις χθεσινές πρώτες πρωτοβουλίες της Κομισιόν, ενώ σήμερα ανακοινώνονται, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές.

Γιάννης Ρέτσος: «Βήμα επανεκκίνησης » από την Ε.Ε.

«Οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της Ε.Ε., αποτελούν το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού» σημείωσε, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της Ε.Ε. αποτελούν το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού».

Συμπλήρωσε για το ίδιο ζήτημα ότι, πλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας, μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα επαναλειτουργήσουν, πόσες εποχικές θα ανοίξουν, ποιες θα είναι οι αγορές-στόχοι, ποια θα είναι η διάρκεια της σεζόν και εντέλει τι μέρος των εσόδων του 2019 μπορεί να διασωθεί.

Αλ. Βασιλικός: Ώρα για διακρατικές συμφωνίες

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε αναφορικά με τις συστάσεις της Κομισιόν ότι «επιβεβαιώνουν τρία δεδομένα:

Πρώτον, τη σημασία του τουρισμού για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης.

Δεύτερον, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένες όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας.

Τρίτον, την άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού».

Γρ. Τάσιος: Όχι άνοιγμα την 1η Ιουνίου

Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας την 1η Ιουνίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως δήλωσε στο Θέμα 104,6, δεν υπάρχει πελατολόγιο, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν τα λεγόμενα ξενοδοχεία ασφαλείας, που μπορούν να καλύψουν ακόμα και την πόλη της Αθήνας, που είναι πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, ο Γρ. Τάσιος παρατήρησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις αποφάσεις και ατολμία για τα οικονομικά πακέτα στήριξης για τις νότιες χώρες που πλήττονται από τον τουρισμό. Είχε δοθεί, όπως επεσήμανε, ένα συγκεκριμένο κείμενο στη διαδικασία του διαλόγου αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος, όπως είπε, και επιπρόσθετα η ανησυχία του κόσμου των ξενοδόχων καθώς, εν αναμονή των υγειονομικών κριτηρίων, υπάρχει ήδη αύξηση κόστους της τάξης του 10%.

Σε ερώτηση, αν οι τιμές πάνε στα ύψη, πώς θα καταφέρει ο κόσμος να πάει στα ξενοδοχεία, ο Γρηγόρης Τάσιος απάντησε «πρέπει να φύγει η καραμέλα των τιμών από τη μέση».

Σχολιάζοντας το κατά πόσο οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να φέρουν τουρισμό στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είπε πως όταν υπάρχει στο τραπέζι το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο ή αντίστοιχα το τεστ Covid από τη χώρα προέλευσης, που κάνει 80 έως 100 ευρώ το άτομο και θα επιβαρύνει τον πελάτη, ο πελάτης θα επιλέξει να μην έρθει στο ξενοδοχείο.

Δεν θα λειτουργήσουν μία στις δύο επιχειρήσεις

Αναφορικά με το εάν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, είπε πως 700.000 θέσεις εργασίας είναι έμμεσες και άμεσες στον τουρισμό. Φαίνεται ότι δεν θα λειτουργήσουν μία στις δύο επιχειρήσεις και αν συνυπολογιστεί και η διαφοροποίηση στους εποχικούς εργαζόμενους, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, ρήτρες επαναπρόσληψης ανάλογα με την πληρότητα του ξενοδοχείου, άρα ουσιαστικά χρειάζεται διαμοιρασμός του κόστους ανάμεσα στον εργοδότη – εργαζόμενο και στο κράτος, σημείωσε.

Κ. Νοτοπούλου: Δεν επαρκούν τα μέτρα

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους του τουρισμού, σημείωσε πως ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε από τα όργανα της Πολιτείας και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να συμμετέχουν στο εξής τα τουριστικά γραφεία, με εκπροσώπους τους, σε κάθε συμβουλευτικό / γνωμοδοτικό όργανο που επηρεάζει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Τα μέτρα της Ε.Ε. -ανέφερε- δεν επαρκούν ακόμη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης αυτής, καθώς δεν σπεύδει να βρει νέους πόρους άμεσης εκταμίευσης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εκτός από τους ήδη ανακοινωμένους.

«Επίθεση» ιδιοκτητών ακινήτων στην κυβέρνηση

Επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί η πανδημία, μεταξύ όλων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οποία έλαβαν μέρος πρόεδροι Επιμελητηρίων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και εκπρόσωποι των κυριότερων επαγγελματικών κλάδων, με την ΠΟΜΙΔΑ ωστόσο να αντιδρά στο ενδεχόμενο να «φορτωθούν» οι ιδιοκτήτες το κόστος.

Ο Άδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε.

Την επιδότηση ενοικίου, ως μοναδικό τρόπο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, τονίζοντας ότι η στήριξη των επιχειρήσεων με μειώσεις ενοικίων δεν πρέπει να γίνεται με δαπάνες των ιδιοκτητών. Η ΠΟΜΙΔΑ διαπιστώνει ότι έως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία δράση υπέρ των πληττόμενων ιδιοκτητών και δεν τους έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα 24 δισ. ευρώ των διαφόρων πακέτων στήριξης.

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ