Η Ένωση ζητά «πάγωμα όλων των παλιών υποχρεώσεων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, ούτως ώστε και το κράτος να αρχίσει να έχει έσοδα. Τονίζει επίσης ότι το Υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων. Με τις περιοχές που έχουν νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς Covid-19, με νησιά, που έχουν ενισχυμένα κέντρα υγείας και με περιοχές, που υστερούν σε υγειονομικές δομές, καταδικάζοντας έτσι τα νησιά των Σποράδων
«Στο μυαλό κάποιων δεν υπάρχουμε. Είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός στις 21/05/2020 ότι «από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας των πόλεων». Φαίνεται ότι η Πορταριά, η Αγριά, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα δεν έχουν 12μηνης λειτουργίας.
Ή γι’ αυτόν δεν υπάρχουν εκεί 12μηνης λειτουργίας. Αναφέρθηκε στους μικρούς νησιώτικους προορισμούς, όπου θα γίνουν έλεγχοι και θα υπάρχει εκεί ένα επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης κρουσμάτων και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκτός από τους νησιωτικούς και άλλοι μικροί προορισμοί, όπως είναι τα χωριά του Πηλίου, της ορεινής Αρκαδίας, τα Ζαγοροχώρια, και τόσοι άλλοι μικροί προορισμοί στη χώρα μας.
Δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων. Με τις περιοχές που έχουν νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς Covid-19, με νησιά, που έχουν ενισχυμένα κέντρα υγείας και με περιοχές, που υστερούν σε υγειονομικές δομές, καταδικάζοντας έτσι τα νησιά των Σποράδων», τονίζει η Ένωση.
Η Ένωση αναρωτιέται πως θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα μιας και δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί στα νησιά και τον ορεινό όγκο του Πηλίου. «Δεν τα έχουμε με τον κύριο Θεοχάρη, με την ανυπαρξία του Υπουργείου Τουρισμού τα έχουμε. Το οποίο τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει ισχυρή παρέμβαση και στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά θέματα των ξενοδόχων και να συνεργάζεται με τους φορείς.
Ομολογουμένως, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αίτημα μας για σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων έγινε αποδεκτό και έτσι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα αισθάνονται «ασφαλείς» μέχρι νεοτέρας. Μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη του ανοίγματος της επιχείρησης τους, εφόσον δουν την ροή των πελατών τους να ξεκινάει και εφόσον δουν τα πρωτόκολλα και αποφασίσουν ότι μπορούν να τα εφαρμόσουν».
Οι ξενοδόχοι περιμένουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας για να καταλάβουνε τι θα ισχύει με την μερική απασχόληση, με την απασχόληση εκ περιτροπής , με τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα θέματα.
«Η ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για περίπου μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μάλλον ως αστείο ακούγεται. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το εργασιακό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι δυσβάσταχτο. Aναμένουμε τις διευκρινίσεις, διότι υπάρχουν πολλά θολά τοπία στις εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση», αναφέρει.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Η Ένωση επισημαίνει πως για τα υγειονομικά πρωτόκολλα χρειάζονται πάρα πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις.
«Βρισκόμαστε δύο μέρες πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και ακόμη τα πρωτόκολλα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Οι ξενοδόχοι είναι όμηροι αυτής της αναμονής, ενώ παράλληλα δέχονται συνεχείς προτάσεις από διάφορους «επιτήδειους», οι οποίοι υπόσχονται εκπαίδευση, πιστοποίηση και άλλα πολλά για τις επιχειρήσεις μας.
Πρέπει να καταλάβουν ότι το απίστευτο αλαλούμ το οποίο επικρατεί δεν βοηθάει την οργάνωση του τουρισμού. Τα ξενοδοχεία δεν είναι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Χρειάζεται προγραμματισμός και συνεργασία με όλους». Σύμφωνα με την Ένωση:
-Τα ποσά, τα οποία αναγγέλθηκαν για τον Κοινωνικό Τουρισμό, ο καθένας καταλαβαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια των εσόδων των επιχειρηματιών και είναι λογικό.
-Τα 24 εκατομμύρια για διαφημιστική καμπάνια σε καμία περίπτωση, σε ένα τομέα της οικονομίας ο οποίος φέρνει μερικά δισεκατομμύρια σε αυτή τη χώρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περίστασης.
-Η εμμονή σε αποκλειστικά κεντρική καμπάνια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή να καλύψει τις ιδιαιτερότητες προβολής των άλλων περιοχών, οι οποίες θα έχουν την ανάγκη να κάνουν συγκεκριμένη προβολή στις χώρες, από τις οποίες θα προσμένουν επισκέπτες.
-Η αναγγελία συνεργασίας με μεγάλους tour operators σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και τους μικρούς tour operators, τους σπεσιαλίστες και γενικότερα τα γραφεία τα οποία «φέρνουν» κόσμο στις δικές μας περιοχές.
-Όσον αφορά τα δάνεια, είτε είναι αυτά μέσω του ΤΕΠΙΧ είτε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε καμία περίπτωση με τα υπάρχοντα κριτήρια δεν θα φθάσουν στα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων.
«Έτσι όπως η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς υγείας και πέτυχε ας ακούσει και τους ειδικούς του τουρισμού για να πετύχει σε αυτό τον τομέα. Θέλουμε να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν οικονομικά, να διασωθούν έτσι ώστε να υπάρχουν και του χρόνου αναμένοντας μια καλύτερη τουριστική χρονιά.
Θέλουμε οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στις εργασίες τους και φυσικά χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία. Το κατάλαβαν οι κυβερνώντες έστω και αργά. Θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που εξαγγέλθηκαν και φυσικά επιτέλους τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάγια θέση μας παραμένει ότι μιας και βρέθηκε ο τουρισμός σε μηδενικό σημείο, μόνο από μηδενική βάση μπορεί να ξεκινήσουν όλα».
Η Ένωση ζητά «πάγωμα όλων των παλιών υποχρεώσεων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, ούτως ώστε και το κράτος να αρχίσει να έχει έσοδα.
Καταδικάζουμε απερίφραστα -δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για την ανικανότητα μερικών να διαχειριστούν την κατάσταση- την απρόσμενη αναγγελία της μη λειτουργίας από 1η αλλά από 15 Ιουνίου των μη κύριων καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας και τους δηλώνουμε ότι αυτοί οι επιχειρηματίες υπηρετούν τον τουρισμό και δεν μπορούν να είναι μπαλάκι στα χέρια κανενός. Είχαν ενημερωθεί ότι τα συνεχούς λειτουργίας είναι αυτοί που δεν διακόπτουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, οργανώθηκαν, κάνανε κρατήσεις και ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό.
Τέτοιες πρακτικές αποδεικνύουν άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουμε στο μυαλό κάποιων. Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, συνεχίζουν να αλωνίζουν στην αγορά με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανόνες και χωρίς περιορισμούς. Ακόμη και στην περίπτωση κάποιων νόμιμων τέτοιων καταλυμάτων υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος συνεχίζει να μην έχει όρια. Προς όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, μόνο με δραστικές ενιαίες λύσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται».
ΑΥΓΗ