Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων

“Οι ευρωπαϊκές οδηγίες αποδεικνύουν περίτρανα την σημασία του τουρισμού για την οικονομία” σημειώνει η Χρ. Τετράδη

Τις οδηγίες που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, σημειώνοντας αρχικά πως αποδεικνύεται μεταξύ άλλων περίτρανα η σημασία του τουρισμού για την οικονομία των κρατών μελών , η ανάγκη επανεκκίνησης αυτού του τομέα, αλλά και το εύρος και το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Αίτημα για τολμηρά και καινοτόμα μέτρα από την Κυβέρνηση

Η ίδια υπογράμμισε πως η επόμενη ημέρα θα πρέπει να φέρει την εξειδίκευση των μέτρων για κάθε κράτος ενώ τόνισε πως οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τολμηρά και καινοτόμα μέτρα για να στηρίξουν την τουριστική τους οικονομία, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η Ευρώπη δίνει οδηγίες και αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει κάτι, μια που κάθε Κράτος βρίσκεται σε άλλη υγειονομική κατάσταση και δεν μπορούμε να δούμε για παράδειγμα μια διακρατική συμφωνία με την Ιταλία» σημείωσε σχετικά, τονίζοντας πως το θέμα των συμφωνιών που θα γίνουν σε επίπεδο Κρατών
είναι πολύ σημαντικό όπως και το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεων και των τουριστών σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού.

Παραθέτοντας κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τις Κυβερνήσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων, σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν χωρίς τουρίστες.

«Υπάρχουν κάποια μέτρα από την Κυβέρνηση που αφορούν την απασχόληση, αλλά ζητούμε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας για όλες τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που έχουν παύσει η πληρωμές ή θα καθυστερήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και μέτρα για την επιδότηση της απασχόλησης ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως θα είναι ευτύχημα αν καταφέρουν να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία καθώς πολλά μπορεί να παραμείνουν κλειστά.

«Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που το ΣΕΤΕ μαζί με το ΞΕΕ και εταιρείες πιστοποίησης κατέθεσαν στην Κυβέρνηση και στόχος είναι τα μέτρα αυτά να είναι βιώσιμα και να μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα, όπου έχουμε πολλά και διαφορετικά καταλύματα, διαφόρων κατηγορών. Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και προστατεύουν τους τουρίστες αλλά και τους εργαζόμενους» ανέφερε σε σχέση με το πώς θα ανοίξουν τελικά οι επιχειρήσεις, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις οδηγίες θα δοθούν από την Κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις.

«Είναι δεδομένο πως θα έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική σεζόν, που δε θα αποφέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Θα υπάρχει μια πλήρης ή μεγάλη απώλεια τζίρου και στόχος για αυτούς που θα λειτουργήσουν θα είναι η αναμόχλευση της οικονομίας και η στήριξη των εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

ΠΗΓΗ ermisnews.gr