Τη Δευτέρα 4 Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως περιβαλλοντικό έγκλημα – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. στην Αθήνα (Βουλή) και στον Λευκό Πύργο, διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας – Για ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα 4/5 φέρνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο, μέσω φαστ τρακ διαδικασίας, αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10). Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παράλληλα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, δίνεται μισθός 8.314 ευρώ τον μήνα στα golden boys της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, μόνο από τη ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ρωτούν αν είναι ενήμερη για τις για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία και αν αυτές συνάδουν με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου.

«Δώρα» και στην Eldorado

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αποτελεί «σάκο γεμάτος δώρα» προς την «Ελληνικό Χρυσός»: Από την παράταση της ΑΕΠΟ ως το 2026, η οποία παρεμπιπτόντως έχει παραβιαστεί κατάφορα από την εταιρεία, μέχρι την εγκατάσταση των χώρων απόθεσης στον Καρατζά και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υδάτων με μια απλή γνωστοποίηση χωρίς αδειοδότηση, η κυβέρνηση έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα και να νομιμοποιήσει τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις του «μεγαλύτερου» επενδυτή (διαβάστε αναλυτικά).

Κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Την ίδια στιγμή, κινήσεις και συλλογικότητες του οικολογικού κινήματος κλιμακώνουν τις δράσεις τους για την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4/5-μέρα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για συζήτηση στη βουλή- στις 6 μ.μ. στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Εξάλλου, συνεχίζουν τη συγκέντρωση υπογραφών μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ στη διαδικτυακή καμπάνια ψηφίσματος για την απόσυρση το νομοσχεδίου που στηρίζεται από 140 περιβαλλοντικά και άλλα κινήματα, 30 συλλογικότητες από επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και δημοτικές παρατάξεις.

Μέλη περιβαλλοντικών κινημάτων συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, με αίτημα την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση, παρά τα πυρά που έχει δεχθεί από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες,  επιμένει να φέρει προς ψήφιση σε μια βουλή που, λόγω κορονοϊού  λειτουργεί με 25 μόνο βουλευτές, ένα νομοσχέδιο που θυσιάζει το περιβάλλον της χώρας προς όφελος των επενδυτικών συμφερόντων», καταγγέλλουν οι Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων- Ρεματτική.

«Είναι ψέμα ότι το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των πολιτών γιατί ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζεται ο κ.Χατζηδάκης. Αυτοί που θα επωφεληθούν τις…επενδυτικές ευκαιρίες εις βάρος της φύσης είναι μόνο μία μειοψηφία. Αντίθετα, η πλειοψηφία των πολιτών μόνο να χάσει μπορεί από την περαιτέρω λεηλασία του περιβάλλοντος που με μαθηματική ακρίβεια θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέους κορονοϊού» υπογραμμίζουν.

Και υπενθυμίζουν ότι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους στις 28/4 έκαναν έκκληση προς την κυβέρνηση  να αναβάλει έστω και την ύστατη στιγμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Κι ακόμη, ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων, ομοσπονδιών και συλλόγων τοποθετήθηκαν σαφώς με την άποψη ότι  το νομοσχέδιο θα προκαλέσει άμεση ή έμμεση  υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, οι περισσότεροι από αυτούς και άλλοι ακόμη άμεσα εμπλεκόμενοι ούτε καν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Διαβάστε σχετικές ανακοινώσεις από το Τμ. Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ, τη Δύναμη Ζωής, την Ανοιχτή Πόλη που καλούν στη συγκέντρωση της Δευτέρας.

 

95705431_235891434168429_8347379178701586432_n.jpg

 
95705431_235891434168429_8347379178701586432_n.jpg :: left.gr
95705431 235891434168429 8347379178701586432 n
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τι προβλέπει αναλυτικά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο:

   – Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura