Η πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ Μπέτυ Χατζηνικολάου εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για διάφορες «επενδύσεις» που θα βασιστούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Η Ελλάδα διαχρονικά «πουλάει» στους τουρίστες το περιβάλλον της, το νομοσχέδιο επιτρέπει περαιτέρω υποβάθμισή του που αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσει κατά του τουρισμού, την ώρα που και η συνεχής υπερπροσφορά στα ανεπτυγμένα νησιά θα οδηγήσει αναπόφευκτα μέρος της ζήτησης να στραφεί σε προορισμούς λιγότερο κακοποιημένους, όσο κάνουμε μεγέθυνση τρώμε τις σάρκες μας, προειδοποίησε η πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ Μπέτυ Χατζηνικολάου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Αυτό που «πουλάει» η Ελλάδα από τότε που υπήρξε τουριστική ζήτηση ως σήμερα είναι οι φυσικοί της πόροι, οι πολιτιστικοί της πόροι και το κλίμα της. Τα νησιά που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα διαθέτουν πολύ σημαντικούς τέτοιους πόρους. Στο βαθμό που η ζήτηση αυτή συνεχώς αυξάνεται ανεξέλεγκτη μέσω συνεχούς δημιουργίας προσφοράς, που καταλήγει σε υπερπροσφορά, οι πόροι έχουν ήδη υποβαθμιστεί και κακοποιηθεί, σημείωσε η κα Χατζηνικολάου.
Μέρος αυτής της ζήτησης αργά ή γρήγορα στρέφεται αλλού, ψάχνει να βρει κάτι λιγότερο κακοποιημένο και πολύ πιο φυσικό. Στον τουρισμό, όσο κάνουμε μεγέθυνση, τόσο τρώμε τις σάρκες μας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
105,5 Sto Kokkino · Μπ. Χατζηνικολάου – 105,5 Στο Κόκκινο – 6 ΜαΙου 2020
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιδεινώνει την κατάσταση, θα επιτρέψει περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κάτι που αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσει κατά του τουρισμού. Μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό σε επίπεδο μίας τετραετίας, αλλά κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μεγαλύτερη συνείδηση των προβλημάτων, το είδαμε με τον υπερτουρισμό, στις Σκουριές, κτλ. θα υπάρξουν αντιδράσεις για διάφορες «επενδύσεις» που θα βασιστούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ακόμη και μέσα στην τετραετία.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν αρκούν τα ρεκόρ αφίξεων, όταν δεν υπάρχει ευρύτερη χρονική κατανομή τους μέσα στο έτος, την ώρα που δεν είχε σταθεροποιηθεί (ήδη πριν την πανδημία) η επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν του θερινού εξαμήνου (Απρίλιος-Οκτώβριο).