Προς: – Δήμαρχο Ζακύνθου
– Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
– Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

Κοιν: Υπουργό Εσωτερικών
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Βουλευτή Ζακύνθου
Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Πρόεδρο ΚΕΔΕ
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
Επιμελητήρια της Χώρας
Συλλόγους Ξενοδόχων Ζακύνθου
Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων
Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου
Λοιπούς Συλλόγους και Φορείς Ζακύνθου

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Κε Δήμαρχε, κε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Με αγωνία και σύνεση αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη κατάσταση για το νησί μας, την χώρα και τη διεθνή κοινότητα. Πρώτιστο η προστασία της υγείας των πολιτών και η υποστήριξη των δομών υγείας για τις σημερινές και αυριανές απαιτήσεις.
Έτσι ως Επιμελητήριο στηρίξαμε το Νοσοκομείο μας με χορηγία ειδικού εξοπλισμού για την λειτουργία της ΜΕΘ, αλλά και με ειδικές μάσκες τους γιατρούς και νοσηλευτές μας.

Επόμενο μέλημα μας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους.
Ως Επιμελητήριο αποφασίσαμε την μείωση των τελών μας στο χαμηλότερο ποσό που μας επιτρέπει ο νόμος και αιτηθήκαμε ΠΝΠ για τη δυνατότητα μηδενισμού τους για το 2020.
Αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση του.

Για τους ΟΤΑ της χώρας έχει ήδη νομοθετηθεί με παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών η δυνατότητα εκπτώσεων τελών και έχουν εφαρμοστεί σε πολλούς δήμους!
Σας επισημαίνουμε για τρίτη φορά την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης μέτρων, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του νομού μας.

Ειδικότερα:
1/Απαλλαγή καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% (άρθρο 1 του Ν. 339/1976, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 1080/1980, και τροποποιήθηκε από το άρθρο 27 παρ.10 του Ν.2130/93) σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρεται στην λίστα της υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών ( ΦΕΚ 949/Β’/21-03-2020) για το διάστημα των περιοριστικών όρων λειτουργίας τους.
2/Απαλλαγή στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ανταποδοτικά) που εισπράττονται από ΔΕΗ και Ιδιωτικούς Παρόχους στα καταστήματα που διέκοψαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρεται στην λίστα της υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 949/Β’/21-03-2020) και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 37 της από 30-3-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ68Α).
Μείωση τουλάχιστον 50% για το σύνολο του 2020 λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του τουρισμού για φέτος.
3/Απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και αιγιαλού σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις του νησιού.
Λόγω των νέων περιοριστικών κανονισμών λειτουργίας των επιχειρήσεων 100% απαλλαγή για το σύνολο του 2020. Ανάπτυξη όπου αυτό είναι εφικτό περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων και σετ ξαπλωστρών έως 31/12/2020.
4/ΔΕΥΑZ Απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων (καταστημάτων Εστίασης, Εμπορικών καταστημάτων ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων) από το πάγιο τέλος αποχέτευσης ως και τέλους χρήσης αποχετευτικού δικτύου. Αναστολή προγραμματισμένων λόγω οφειλών διακοπών ύδρευσης.
5/Μείωση καταβολής ενοικίου, κατά 40%, σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα που σταμάτησαν τη λειτουργίας τους σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρεται στην λίστα της υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ949/Β’/21-03-2020). Απαλλαγή από την υποχρέωση ενοικίων για τις καντίνες εντός των σχολικών κτηρίων.
7/ Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών έως 30-10-2020. Διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων κοινόχρηστων χώρων για το 2019/2020.
Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων οφειλόμενων ποσών προς το Δήμο μας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 2020.
8/Δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις όλων των οφειλών των επιχειρήσεων με ελάχιστη καταβολή δόσης προς το Δήμο και τα εποπτευόμενα Νομικά πρόσωπα αυτού, με ταυτόχρονη αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης έως 31/12/2020.
9/Έκπτωση 25% από μελλοντικές υποχρεώσεις συνεπών επιχειρήσεων.
10/Άμεση εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων για οφειλές του Δήμου προς τις επιχειρήσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Τα μέτρα αυτά να έχουν αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παρακαλούμε στην άμεση ένταξη τους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση μας.

Καθημερινά είμαστε αποδέκτες της αγωνίας επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές, ζητώντας μέτρα στήριξης.
Κάθε μέρα αργοπορίας κοστίζει ακριβά στην επιχειρηματικότητα του νησιού μας.
Ως Επιμελητήριο ζητάμε τα παραπάνω γιατί εμείς είμαστε οι οικονομικοί αιμοδότες σας και εμείς αύριο θα σας στηρίξουμε με ανοικτές επιχειρήσεις. Μέλημα του δήμου εκτός από το εισπρακτικό είναι και η υλοποίηση του κρίσιμου ρόλου του για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων τους για να υπάρχει οικονομία και αύριο στο νησί μας.
Ο Δήμος πρέπει να παραμείνει δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η κρίση που έρχεται είναι άνευ προηγουμένου και θα δοκιμάσει ιδιαίτερα τις αντοχές μας ως κοινωνία. O Δήμος Ζακύνθου οφείλει και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην διαδικασία επανάκαμψης.

Είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε την κρίση όλοι μαζί.

Ο Πρόεδρος
Φώτιος Σταύρου Κόττης