Η αναβίωση του τουρισμού θα είναι σταδιακή και οι διακοπές δεν θα είναι οι ίδιες όπως , προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μετά από συνομιλίες με εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η Γερμανία στοχεύει στην άρση μιας παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης από τις 15 Ιουνίου, οι προσπάθειες εξομάλυνσης των ταξιδιών θα επικεντρωθούν στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σε συνέντευξη Τύπου μετά από βιντεοκλήση με ομολόγους του από έθνη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και Αυστρία.

Βήμα προς βήμα, θέλουμε την ομαλοποίηση. Εμείς ελπίζουμε να είναι σε θέση να άρει τη γενική ταξιδιωτική οδηγία στις 15 Ιουνίου «, δήλωσε ο Maas.

Η Γερμανία έχει μια παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση για περιττά ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό λόγω του κοροναϊού. Οι συνοριακοί έλεγχοι με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία έχουν ήδη μειωθεί σταδιακά πριν αρθούν από τις 15 Ιουνίου.

Καθώς η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, το επίκεντρο είναι η χαλάρωση των περιορισμών στην Ευρώπη πρώτα, δήλωσε ο Μάας.

Ακόμα κι έτσι, θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, και τα συνεχιζόμενα μέτρα ασφαλείας θα σημαίνουν ότι οι διακοπές στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν θα είναι οι ίδιες με πριν.

«Οι διακοπές φέτος θα έχουν ελάχιστα κοινά με αυτά που γνωρίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα συστάσεις για τις χώρες της ΕΕ καθώς χαλαρώνουν τις κλειδαριές. Οι προτάσεις καλύπτουν τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων.

Μια πρωταρχική ανησυχία είναι ότι η χαλάρωση θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά και να οδηγήσει σε αντιστροφή της χαλάρωσης.

«Η διερεύνηση τρόπων που επιτρέπουν τα ταξίδια, αποφεύγοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος αύξησης των λοιμώξεων θα είναι κλειδί», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους.

Οι συζητήσεις για τον συντονισμό και την εφαρμογή πολιτικών θα συνεχιστούν την Παρασκευή, δήλωσε ο Μάας.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Soeder νωρίτερα τη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν ήταν πολύ αισιόδοξος για τα διασυνοριακά ταξίδια στην Ευρώπη σύντομα και ότι ο εγχώριος τουρισμός θα έπρεπε να προωθηθεί αντ ‘αυτού.

«Δεν νομίζω ότι σαν τον Heiko Maas θα είναι τόσο εύκολο να υποβάλουμε σχέδια για να είμαστε ξανά στην Ιταλία, την Ισπανία ή τη Γαλλία σε ένα μήνα», δήλωσε ο Soeder σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συμβούλευα να μην λαμβάνω εξανθήματα. Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν υπέροχα μέρη. 

ΠΗΓΗ bloomberg