Αθήνα, 14/05/20
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου και Βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ
Μια από τις μεγαλύτερες, σε συμμετοχή φορέων, και πληρέστερη, σε επίπεδο κατάθεσης απόψεων, τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/5/2020 με πρωτοβουλία των ΝΕ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου και με αντικείμενο τον Τουρισμό στα Δωδεκάνησα.
Πάνω από 40 φορείς που εκπροσωπούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες (αναλυτική λίστες των συμμετεχόντων επισυνάπτεται στο παρόν), μαζί με τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, την πρώην διοικήτρια ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Οικονομικών Παντείου και υπεύθυνη για θέματα ανεργίας του Τομέα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Καραμεσίνη και τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό, συζήτησαν για πάνω από τρεις ώρες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει ο εργαζόμενος κόσμος και οι επιχειρήσεις.
Οι επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού υπογράμμισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την καθυστέρηση έκδοσης πρωτοκόλλων υγείας, με τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους προς ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και φόρους, με τις συνεχείς ακυρώσεις των τουριστικών πρακτόρων, με την αβεβαιότητα λειτουργίας πολλών αεροπορικών εταιρειών τσάρτερς και φυσικά με την έλλειψη ρευστότητας που πλέον γιγαντώνεται. Ακόμη, την αγωνία τους και την απόγνωσή τους μετέφεραν οι εργαζόμενοι του κλάδου, καθώς το ορατό πια ενδεχόμενο της υπολειτουργίας, όποιων τουριστικών μονάδων ανοίξουν, τους φέρνει αντιμέτωπους με την παρατεταμένη ανεργία.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, χρειάζεται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και ολιστικού σχεδίου για τον Τουρισμό, την τόνωση του προφίλ της χώρας και φυσικά γενναίων μέτρων για τη στήριξη των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων επιχειρήσεων και εργαζομένων του κλάδου. Σχέδιο που όμως απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει μια καταστροφική, για τον τουρισμό, ολιγωρία.
Πάνω σε αυτά τα ζητήματα τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι Τομεάρχες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος, Μένουμε Όρθιοι, για την ακτοπλοΐα, τα νησιά, την τουριστική επιχειρηματικότητα και τους εποχικά εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, συνοψίζοντας τις προτάσεις των Τομεαρχών, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει:
• άμεσα ορισμός Νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού στην νησιωτική χώρα και ενίσχυση των νησιωτικών δομών υγείας με προσωπικό ώστε, με ουσιαστικό τρόπο, να προστατευτούν νησιώτες και τουρίστες και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός μέσα στην πανδημία.
• συνολική αναδιαμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, το οποίο θα απαντά στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιόδου και διοχέτευση πόρων ύψους 50εκ για τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας ναυτικών και την στήριξη της συνέχισης των δρομολογίων.
• ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με πακέτο ύψους 3δις, με μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, που θα δώσουν διέξοδο στην οικονομική ασφυξία καταστημάτων και ξενοδοχείων και θα επιτρέψουν να κρατήσουν το προσωπικό τους.
• επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα όπως το SURE,
• μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 11%, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή.
• μείωση η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, για φέτος, αφού ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι ο χειρότερος εδώ και πολλά χρόνια και τα ποσά που τους ζητούνται από το Κράτος να αποδώσουν, είναι βασισμένα σε προηγούμενα έτη.
• χορήγηση επιδόματος ανεργίας με όριο τα 50 ένσημα και παράταση του χρόνου των επιδομάτων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να αντέξουν τη φετινή λαίλαπα ύφεσης
• έναρξη στοχευμένης διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας, αποσαφήνιση και επιτάχυνση της διαδικασίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων και διακρατικές συμφωνίες με χώρες που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό (Ισραήλ, Εμιράτα, κτλ).
- ένα γενναίο πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ επιδότησης εσωτερικού τουρισμού.
• χρήση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για την τόνωση της εσωτερικής μετακίνησης τουριστών, με την επιδότηση μέχρι και 60% του κόστους 4 εισιτηρίων (2 αλέρετούρ) σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Τέλος, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, η απουσία, από την πλευρά της Κυβέρνησης, μέτρων και πολιτικών στήριξης του Τουρισμού, αποτελεί μια αυτοκτονική τακτική που αποδεικνύει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της ΝΔ. Η κρίση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η αποστροφή του Κράτους να ενισχύσει την ζώσα οικονομία, πρόκειται να φέρει τεκτονικές αλλαγές στο πεδίο του Τουρισμού και στις εργασιακές σχέσεις. Νέες ελίτ που αναδύονται, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, πρόκειται να αλώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επιβάλλουν νέους δυσβάσταχτους κανόνες για τα νησιά μας, τον τουρισμό και τον κοινωνικό ιστό. Τώρα είναι ώρα να λάβει ο Τουρισμός την στήριξη που πρέπει, πριν αύριο, να είναι αργά, τόνισε.