Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη μόνιμη συλλογή του προσβάσιμη σε όλους. Η είσοδος θα είναι δωρεάν έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και πριν από το Πάσχα. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει ορίσει διευθυντή διετούς θητείας, και εντός του 2020 θα προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 172 έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τα συνολικά 1300 έργα που αριθμεί η μόνιμη συλλογή. 

Σε συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα του Μουσείου, στις 24 Φεβρουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι είναι μια ιστορική μέρα για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το Μουσείο ανοίγει, για πρώτη φορά με τις μόνιμες συλλογές του.

Μέχρι σήμερα, είπε, το κτήριο του ΦΙΞ έχει χρησιμοποιηθεί ως ένας πολιτιστικός πολυχώρος. Έχει στεγάσει σημαντικές εκδηλώσεις, σημαντικές εκθέσεις. Όμως ο προορισμός του είναι να είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης το οποίο παράλληλα θα φιλοξενεί μεγάλες εκθέσεις, μεγάλα γεγονότα. Η κυρία Μενδώνη έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία του ΕΜΣΤ, υπενθυμίζοντας ότι  ο πρώτος στόχος για να εγκαινιαστεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ήταν το 2004 μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

“Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έπρεπε να ανοίξει. Έπρεπε να τελειώσει όλη αυτή η μακρά περίοδος που άνοιγε, ένας ενεστώτας διαρκείας, ο οποίος διαρκούσε πάρα πολύ. Διήρκησε 16 ολόκληρα χρόνια”, τόνισε, προσθέτοντας:

“Η δοκιμαστική λειτουργία την οποία προκρίναμε, δεν είναι δική μας πρωτοτυπία. Είναι διεθνής πρακτική και εφαρμόζεται σε αντίστοιχους τέτοιους μεγάλους θεσμούς. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε ως Υπουργείο Πολιτισμού για να εξασφαλίσουμε περισσότερο την ομαλή λειτουργία του Μουσείου”.

Με νομοθετική ρύθμιση και με εντολή του  ίδιου του Πρωθυπουργού, το κτήριο το οποίο σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην Αττικό Μετρό, θα μεταβιβαστεί οριστικά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του κτηρίου του, είπε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του Μουσείου για λειτουργικά έξοδα, κυρίως ενόψει προσλήψεων προσωπικού, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Όμως θα φροντίσει, ήδη από το 2020, να εξασφαλίσει ένα ποσό που θα επιτρέψει στον διευθυντή του Μουσείου να σκεφτεί τη διοργάνωση των περιοδικών του εκθέσεων ακόμη και την αγορά έργων τέχνης.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν επίσης ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο μεταβατικός διευθυντής κ. Δημήτρης Αντωνακάκης και η αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Συραγώ Τσιάρα.