Μετά από εισήγηση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στις 24/5/2020 εκδόθηκε το ΦΕΚ 101Α’ σύμφωνα με το οποίο στα ιατρεία των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού μπορούν να λειτουργούν πιστοποιημένα συστήματα τηλεϊατρικής.

Θεωρούμε ότι η διάταξη του άρθρου 54 έρχεται να βοηθήσει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις ιαματικές πηγές και να οδηγήσει στην παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικού-θερμαλιστικού προϊόντος στους επισκέπτες μας. Ακόμη το άρθρο 54 έρχεται να απαντήσει τόσο στο τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης γιατρών όσο και στη μείωση του κόστους με το οποίο ήταν αναγκασμένες να επιβαρύνονται οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

Συγχαίρουμε το Υπουργό Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη για την τεχνοκρατική αντίληψη με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα.

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4688 / 24/5/2020 ΦΕΚ 101Ά / Άρθρο 54
Δυνατότητα λειτουργίας συστημάτων τηλεϊατρικής στα Ιατρεία Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας

Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4582/2018 (Α΄ 208), με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 31 του ν. 4238/ 2014 (Α΄ 38), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 40 του ν. 4272/2014 (Α΄ 145), προστίθενται εδάφια ως εξής: «Στα ιατρεία των παραπάνω περιπτώσεων είναι δυνατόν να λειτουργούν πιστοποιημένα συστήματα (α) τηλεϊατρικής, με τα οποία να καθίσταται δυνατή η τηλεμετρία για παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, μεταβολικές, δερματικές, αναπνευστικές, ουρολογικές, ρευματολογικές και (β) απομακρυσμένης διασύνδεσης, τηλεγνωμάτευσης και τηλεσυνεδρίας με ιατρικό και ειδικό προσωπικό υγείας μέσω κινητής τεχνολογίας. Στην περίπτωση του ιατρείου ιαματικού τουρισμού η διαχείριση των ανωτέρω συστημάτων πραγματοποιείται από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό που στελεχώνει το ιατρείο ιαματικού τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού εξειδικεύονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργίας των συστημάτων τηλεϊατρικής του προηγούμενου εδαφίου, προσδιορίζονται οι ελάχιστες αναγκαίες τεχνολογικές απαιτήσεις για την ασφαλή και σύμφωνη με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων λειτουργία τους, καθορίζεται ο ελάχιστος αναγκαίος συνοδός τεχνολογικός εξοπλισμός για τη λειτουργία των αναφερόμενων ιατρείων και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής στους ανωτέρω τομείς, καθώς και κάθε συναφής προς τα ανωτέρω λεπτομέρεια».

1
2