Τι αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας για τη στήριξη των επαγγελματιών – “Θεωρώ πως το κλίμα θα αναστραφεί τον Ιούνιο”
Τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις του για το μέλλον των επιχειρήσεων, τα προβλήματα που θα προκύψουν την επόμενη μέρα αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις, μετά το lockdown, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννης Μπούρης, μιλώντας στο PrevezaNews.
Ο κ. Μπούρης εξέφρασε τον φόβο του πως ένα ποσοστό, που θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει το 30% στην Πρέβεζα, δεν θα τα καταφέρει.
«Πολύ φοβάμαι πως ένα 30% των επιχειρήσεων, μικρές επιχειρήσεις, δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει και αν λειτουργήσει, θα λειτουργήσει ένα δύο μήνες και θα κλείσει. Δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί και να βγάλει τη χρονιά» είπε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε κυρίως στις επιχειρήσεις εκείνες που βρίσκονταν σε δυσμενή θέση και πριν την κρίση, που προκάλεσε η πανδημία.
Επικεντρώθηκε κυρίως στον κλάδο της εστίασης αλλά και στον εμπορικό κλάδο (ένδυση, υπόδηση) που όπως είπε «στην περιοχή μας θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα».
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως οι καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν. Όπως είπε «Ο καταναλωτής έχει στραφεί πλέον στο σούπερ μάρκετ, να πάρει τα πράγματα άμεσης ανάγκης και να επιστρέψει στο σπίτι του» ενώ τόνισε πως υπάρχει μεγάλη στροφή στις παραγγελίες από το διαδίκτυο.
«Εδώ χρειάζεται μια γενναία πολιτική. Και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο και από το Επιμελητήριο και το κράτος» είπε ο κ. Μπούρης επαναλαμβάνοντας πως «Θα έχουν πρόβλημα κλάδοι που είναι άμεσης ανάγκης».
«Ως επαγγελματίες ζητάμε να έχουμε δικαίωμα στο αύριο» υπογράμμισε ο Γιάννης Μπούρης.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Κάποιοι φωνάζουν… γιατί το 800αρι, τα δάνεια… δεν είναι ακριβώς έτσι. Γίνεται δουλειά. Δέκα χρόνια η επιχειρηματικότητα έβαλε πλάτη να ανακεφαλαιοποιηθούν τρεις φορές οι τράπεζες. Και τώρα βάζουμε πάλι πλάτη προκειμένου να σώσουμε τη δημόσια υγεία, γιατί δεν έχουμε δυνατό ιατρικό σύστημα. Ξέρουμε τι γίνεται… Δεν φταίμε σε τίποτε εμείς. Παρ όλα αυτά, κλείσαμε τα μαγαζιά μας… και τι λέμε… να έχουμε ένα δικαίωμα στο αύριο».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας αναφερόμενος στην κεντρική εξουσία είπε πως «Γίνεται δουλειά επάνω» επισημαίνοντας πως για την επόμενη μέρα χρειάζεται σοβαρότητα.
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα οι επαγγελματίες στην εστίαση αφού θα μειωθεί κατά πολύ το πλήθος των τραπεζιών, είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι καλά τα πράγματα» και αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι επαγγελματίες θα χρειαστεί να μειώσουν τα τραπέζια στο 1/3, ίσως και λιγότερο, ενώ θα χρειαστούν άτομα στην κουζίνα, στο σέρβις, κάτι που θα αυξήσει τα έξοδα. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πέρα από την οικονομική δυσχέρεια στην οποία θα έρθουν οι επαγγελματίες υπάρχει και ψυχολογική ένταση, η κακή ψυχολογική κατάσταση» για το αβέβαιο μέλλον.
Σχολίασε επίσης την άποψη που επικρατεί, να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο λέγοντας πως «αυτό πρέπει να αποφύγουμε για να μη δούμε άλλες καταστάσεις».
Σε ερώτηση του PrevezaNews για τα μέτρα πρόκειται να παρθούν από εδώ και πέρα για τη στήριξη των επαγγελματιών στην εστίαση αναφέρθηκε στο γεγονός πως συζητείται η περίπτωση για κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων στις 7 ή 8 το βράδυ προκειμένου ο έλληνας το καλοκαίρι που θα βγει να έχει ένα μεγάλο εύρος από ώρες να επιλέξει να επισκεφθεί καταστήματα εστίασης. «Για να μπορούν να εξυπηρετούν τα καταστήματα εστίασης σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου και κατ επέκταση περισσότερους πελάτες» είπε συγκεκριμένα.
Σε ερώτηση για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αρχικά από τον πρωθυπουργό, και την εκτίμηση από μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, που δεν αναφέρθηκε στην στήριξη των επαγγελματιών έστω αναφορικά και χωρίς λεπτομέρειες, για να φανεί πως είναι δίπλα στους επαγγελματίες, ο κ. Μπούρης απάντησε «Ο κόσμος έχει γαλουχηθεί με λαϊκισμό. Δουλεύουνε, και θα δείτε πως θα ανακοινωθούν κάποια πράγματα το επόμενο διάστημα».
Όπως είπε ακόμα, ήδη εξετάζεται η δημιουργία προγραμμάτων που θα επιδοτούν την εργασία.
«Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίες στην εστίαση στην Πρέβεζα, που είχε τρεις εργαζόμενους, θα μπορεί να παίρνει το 50% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Δεύτερο, θα κοιτάξουν να δούνε τις επιπτώσεις που θα έχει στο ΑΕΠ η μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Επίσης εάν είναι εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον Σεπτέμβριο. Θα δοθούν επίσης στις επιχειρήσεις κάποια δάνεια μια μορφή επιδότησης και στήριξης για να υπάρχει ρευστότητα» είπε ο κ. Μπούρης.
Για το εάν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μέλλον στα δάνεια που θα λάβουν ο Γιάννης Μπούρης απάντησε: «Εάν η οικονομία δεν πάει καλά και ένα 20% δεν μπορέσει να επιστρέψει τα δάνεια νομίζετε ότι θα τα διεκδικήσει? Είναι μια ευκαιρία. Και πρέπει να τα πάρουν οι επαγγελματίες. Για τα δύο χρόνια που είναι άτοκα και να τα δώσουν πίσω».
Ερωτηθείς να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας το γεγονός πως, μέσα στους δύο αυτούς μήνες τα έσοδα που έχασε το δημόσιο, φόροι, φπα κ.λπ. είναι μεγάλα και έτσι από την μια έχουμε το κράτος να μην έχει έσοδα από τον κύκλο εργασιών και από την άλλη να προσπαθεί να δώσει χρήματα είπε:
«Γι αυτό είναι τόσο φειδωλοί και πάνε βήμα βήμα. Θεωρώ πως το κλίμα θα αναστραφεί τον Ιούνιο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή. Ανεξαρτήτου των πολιτικών που εφαρμόσαμε έως εδώ με τα όποια λάθη. Ήδη ετοιμάζονται από το υπουργείο ανάπτυξης δράσεις με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες να ανακαινήσουν τα καταστήματά τους, ένα πρόγραμμα που έχει να βγει εδώ και 10-15 χρόνια . Η γραμμή είναι να στηριχτούν οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Σε δύο άξονες. Στήριξη τουρισμού και πρωτογενή τομέα και μετέπειτα η μεταποίηση. Θα πρέπει να διορθωθούν παθογένειες του παρελθόντος. Δεν είναι δυνατόν να σου παίρνει η Ιταλία το λάδι με 2,5 ευρώ και να δημιουργεί υπεραξία.
Δεν έχουμε καμία μεγάλη ιδιαίτερα οικονομία. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι μας οδήγησε στην παρούσα κατάσταση. Μας οδήγησε το γεγονός πως ο τουρισμός που έχουμε δεν είναι ποιοτικός. Τόσα εκατομμύρια τουρίστες που συνεισφέρουν 20% στο ΑΕΠ. Έχεις πρωτογενή τομέα στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται τα προϊόντα που παράγουμε να τυποποιούνται εδώ και να μην τα παίρνουν άλλες χώρες, τα τυποποιούν και δημιουργούν υπεραξία».
Και πρόσθεσε ο κ. Μπούρης «Και στην τελική δεν μπορούμε να σωθούμε όλοι. Είναι σκληρό αυτό που λέω. Δεν θέλω να το λέω. Αλλά έτσι είναι. Αυτές οι επιχειρήσεις που είχαν πρόβλημα πριν, δεν θα τα καταφέρουν. Δεν το θέλει κανένας βέβαια. Αλλά έτσι είναι. Λυπάμαι που το λέω. Είναι μια παγκόσμια ανακατάταξη».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο «όραμα για το Επιμελητήριο Πρέβεζας» που είναι «η δημιουργία συνεργατικών μηχανισμών. Υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία στη ΒΙΠΕ agrologistic. Πρέπει η πολιτεία να συναθροίσει όλη την παραγωγική βάση και να μεταφέρει τη γνώση».
Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως «Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα και εξαρτάται από το διάστημα που θα διαρκέσει όλο αυτό με τον ιό. Δεν θα καταφέρει να επιβιώσει ένα μέρος των επιχειρήσεων. Τα πράγματα όμως διαχειρίζονται καλά. Προσωπικά, νιώθω ότι είμαστε σε καλά χέρια. Γίνονται ουσιαστικά πράγματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι διαφορετική θέση έχει ο καθένας. Κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν. Κάποιοι άλλοι πάλι θα εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση. Κάποιοι θα γίνουν καλύτεροι. Κάποιοι θα μείνουν πίσω».
Σχολιάζοντας τα του τουριστικού κλάδου εκτίμησε πως «Ιδιαίτερα τυχεροί θα είναι οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Αυτοί θα καταφέρουν να δουλέψουν». Στο σημείο αυτό έκανε επιγραμματική αναφορά και στα κουπόνια βάουτσερ για τον τουρισμό, που επεξεργάζεται και το γεγονός να επιδοτηθούν τα διόδια και οι βενζίνες, έτσι ώστε η μετακίνηση και διανυκτέρευση είναι πληρωμένα από τα κράτος.
Για την φετινή τουριστική σεζόν στην περιοχή μας ο Γιάννης Μπούρης είπε πως θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός. Εκτίμησε, πως, υπό κανόνες θα υπάρξει εσωτερικός τουρισμός, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αυτά που είχαμε» και τόνισε «Να μην ξεχνάμε. Πάμε να σωθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να κρατηθούμε».
«Έχουμε μια ευθύνη σαν Επιμελητήριο απέναντι στον κόσμο. Να σωθεί ο κόσμος, να βγάλει χειμώνα. Να είμαστε δίπλα και να δημιουργήσουμε μια σεζόν του χρόνου. Να δούμε τι έφταιξε, να μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος» κατέληξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας.
ΠΗΓΗ prevezanews