Κυκλάδες, τα νησιά του Αιγαίου που κυκλώνουν το ιερό νησί της Δήλου, μια ελληνική πολυνησία, μια θαλασσινή πολιτεία με αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, που κρύβει το καθένα τη δική του μακραίωνη συναρπαστική ιστορία και φυλάσσει προσεκτικά τα δικά του ανεξάντλητα μυστικά.

Οι Κυκλάδες είναι παγκοσμίως γνωστές και μεταξύ τους περιλαμβάνονται προορισμοί που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των διεθνών τουριστών. Η μοναδική θάλασσα του Αιγαίου σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κάθε είδους θαλάσσια δραστηριότητα. Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων προσφέρουν ειδικές διευκολύνσεις, οργανωμένες εγκαταστάσεις αλλά και σχολές εκμάθησης με εξειδικευμένους επαγγελματίες για πολλά θαλάσσια σπορ.

Γενικά

Η διάταξη των νησιών είναι σε δύο παράλληλες ευθείες σε συνέχεια του Σουνίου και της Ευβοίας προσδίδοντας την επιμέρους διάκριση σε Δυτικές και Ανατολικές Κυκλάδες, οι οποίες αποτελούν τον ομώνυμο νομό Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός του Νομού είναι 112.615 κάτοικοι και η έδρα του είναι η Ερμούπολη.

Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηρακλειά, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος. Επίσης, ο νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου, οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος (ή Αμοργοπούλα), το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι.

Τα έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου, αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Αυτά είναι τα προαναφερόμενα: Κουφονήσια (το πάνω και κάτω Κουφονήσι), η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Κέρος.

Αμοργός

Ένα κυκλαδίτικο διαμαντάκι λίγο πριν τα Δωδεκάνησα κάνουν την εμφάνισή τους στο χάρτη. Ένα νησί που «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο μέσα από την ταινία Aπέραντο Γαλάζιο, ένα νησί όπου η έννοια «χαλαρές διακοπές» αποτελεί μια πραγματικότητα. Γεμάτο αντιθέσεις στο ανάγλυφό της, με απότομες ακτές στα ανατολικά και αμμώδεις όρμους στα δυτικά, η Aμοργός διατηρεί ανέπαφο τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα της και μένει για πάντα στο νου των επισκεπτών της.

Ανάφη

Aν σας αρέσουν οι χαλαρές διακοπές, οι αμμουδερές παραλίες, η πεζοπορία, το ψάρεμα και οι θαλασσινές γεύσεις, έχετε όλες τις προϋποθέσεις για να επιλέξετε τη γραφική Aνάφη για τις διακοπές σας. Πέρα από όλα αυτά, θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον τόσο η Xώρα με τα στενά πέτρινα δρομάκια και τα ολόλευκα σπιτάκια της, όσο και το σπουδαίο μοναστήρι της Παναγίας της Kαλαμιώτισσας, ενώ δε θα μείνετε καθόλου παραπονεμένοι από τα μπαράκια της, που θα δώσουν διαφορετική πνοή στις νύχτες σας.

Άνδρος


Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης φτάνοντας στην Άνδρο είναι ο γοητευτικός και ευγενικός χαρακτήρας της, κάτι που θα παρατηρήσει και στη συμπεριφορά των κατοίκων της. Στη συνέχεια, ανακαλύπτει την ξεχωριστή ομορφιά όλων των οικισμών της, παραθαλάσσιων ή μη, τη γραφικότητα των πολλών αμμουδερών παραλιών της, τις καταπράσινες πλαγιές της και, φυσικά, τα τρεχούμενα νερά της. Μην παραλείψετε να πιείτε τον καφέ σας στην περίφημη πλατεία της Xώρας και να αποκτήσετε νέες γευστικές εμπειρίες στα εξαιρετικά εστιατόρια που θα βρείτε σε όλο το νησί.


Αντίπαρος

Φανταστείτε πως είστε διακοπές σε ένα μέρος ιδανικό για απόλυτη χαλάρωση, έχοντας στόχο την ανακάλυψη της προσωπικής σας ηρεμίας και ισορροπίας. Tο μέρος αυτό υπάρχει και είναι η Αντίπαρος.

Δονούσα

Ένας μικρός παράδεισος στο κέντρο του Αιγαίου, εκεί που ο Διόνυσος έκρυψε την Αριάδνη όταν την εγκατέλειψε ο Θησέας στη Νάξο, ορμητήριο πειρατών στο μεσαίωνα και σήμερα ιδανικός τόπος για ήρεμες και αξέχαστες διακοπές. Καλώς ήλθατε στη Δονούσα, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων.

Τα πέντε χωριά της Δονούσας, οι μαγευτικές της παραλίες, τα χρώματα και οι γεύσεις της, σας υπόσχονται ξεχωριστές καλοκαιρινές συγκινήσεις. Για να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον τόπο αφήστε το αυτοκίνητο και ακολουθήστε με τα πόδια διαδρομές που θα σας οδηγήσουν στα χωριουδάκια της και στις χρυσαφένιες παραλίες.

Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, πρωτεύουσα και λιμάνι του, είναι ο Σταυρός ή Κάμπος. Εκεί θα βρείτε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Δονούσας αλλά και ό,τι χρειαστείτε για τη διαμονή σας. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, ουζερί, μπαρ και παντοπωλείο.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Σταυρού και να μάθετε την ιστορία της. Στις 14 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Σταυρού, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη λειτουργία, την εκδήλωση στον προαύλιο χώρο και να χορέψετε “μπάλο” στο μέγαλο πανηγύρι που διοργανώνεται στις ταβέρνες του χωριού με παραδοσιακά συγκροτήματα.

Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από το βουνό θα φτάσετε στην Καλοταρίτισσα, ένα χωριουδάκι που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις τρεις μικρές παραλίες και θα γνωρίσετε τις τοπικές γεύσεις στο γραφικό ταβερνάκι. Επισκεφθείτε ακόμα, τη Μερσίνη με την πηγή που αναβλύζει από την καρδιά ενός αιωνόβιου πλατάνου αλλά και τους άλλους οικισμούς, τον Τρούλο και τη Μεσσαριά.

Οι αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά στον Σταυρό, στον Κέδρο, στο Λιβάδι, στο Φύκιο και στην Καλοταρίτισσα σας περιμένουν για βουτιές και χαλάρωση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις δύο σπηλιές ξεχωριστής ομορφιάς που υπάρχουν στο νησί με μοναδική πρόσβαση από τη θάλασσα. Η μια είναι η σπηλιά του Τοίχου με σταλακτίτες στην περιοχή του Άσπρου Κάβου και η άλλη η Φωκοσπηλιά, στον Κάβο του Μοσχονά, που όπως μαρτυρά το όνομά της αποτελεί καταφυγίο φώκιας. Καΐκι πραγματοποιεί δρομολόγια προς τις σπηλιές, αλλά και προς τις παραλίες του νησιού.

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι ένα νησί με πολλά βουνά γι’ αυτό και προσφέρεται για πεζοπορία. Από διάφορα σημεία θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα του πελάγους και των γύρω νησιών. Οι λιγοστοί ντόπιοι που κατοικούν στους δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο και τη Παναγιά θα σας υποδεχτούν μεταφέροντας μέσα από τις ιστορίες τους παραδόσεις και θρύλους.

Αξίζει πρώτα από όλα να επισκεφθείτε το σπήλαιο του Άη Γιάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πλούσιους και εντυπωσιακούς σταλακτίτες, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία με όμορφη θέα προς τη θάλασσα.

Επίσης, επισκεφθείτε το κάστρο στο Λιβάδι, για να δείτε από κοντά τα ερείπια από κάστρο της ελληνιστικής περιόδου. Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν ερείπια από το ναό του Δία και από το ναό της Θεάς Τύχης που μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή του νησιού.

Θαυμάστε την άγρια ομορφιά της Ηρακλειάς στον όρμο του Μέριχα που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς γκρεμούς, στα ανοίγματα των οποίων βρίσκουν φυσικές φωλιές τα πουλιά.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες με άμμο Λιβάδι, Άγιος Γεώργιος, Βορεινή Σπηλιά, Αλημιά, αλλά και στον Καρβουνόλακκο και Αμούδι του Μέριχα που έχουν βότσαλο.

Στις 28 Αυγούστου μη χάσετε τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Νωρίς το πρωί οι πιστοί μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη από την εκκλησία της Παναγιάς στο σπήλαιο, όπου το απόγευμα πραγματοποιείται εσπερινός. Πολύ συχνά ακολουθούν αυθόρμητα γλέντια.

ΙΟΣ

Ένα νησί που θα σας δώσει πολλές επιλογές στον τρόπο που θα περάσετε τις διακοπές σας, ανάλογα με το αν προτιμάτε την ηρεμία και την ξεκούραση ή την έντονη νυχτερινή ζωή.

Κέα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, πιστή στην κυκλαδίτικη παράδοση, η πρωτεύουσα της Kέας απλώνεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Aπέχει 5,5 χλμ. από το λιμάνι, αν και η απόσταση μεταξύ των οικισμών έχει πια μικρύνει χάρη στη συνεχή οικοδόμηση. Xαρακτηριστικό της είναι τα διώροφα κάτασπρα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές, τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα «στεγάδια» (καμάρες) που τα σκεπάζουν, οι παλιές εκκλησίες με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα γραφικά ξωκλήσια και οι ανεμόμυλοι.

Πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκδηλώσεις «Σιμωνίδεια», που πραγματοποιούνται στο πρώτο εικοσαήμερο του Aυγούστου και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και εκθέσεις. Τοπικά πανηγύρια γίνονται στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας της Kαστριανής, και του Aγίου Πνεύματος. Oι Tζιώτες διασκεδάζουν πολύ στα γλέντια τους, όπου τραγουδούν αμανέδες και χορεύουν το συρτό και μια τοπική παραλλαγή του μπάλου.

Κίμωλος

Απλή και φιλόξενη, με μια εντυπωσιακή ποικιλία πετρωμάτων, η Kίμωλος δικαιώνει αυτούς που την επιλέγουν για χαλαρές και αναζωογονητικές διακοπές. Tα αρχιτεκτονικά απομεινάρια διαφόρων εποχών θα σας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, τα καϊκάκια θα σας πάνε σε απόμερες, παρθένες παραλίες και στην περιοχή Πράσσα θα δείτε από κοντά πώς γίνεται η εξόρυξη της κιμωλίας, από όπου πήρε και το όνομά του το νησί…

Κουφονήσια

Αφεθείτε στις εικόνες του τόπου, γνωρίστε τα έθιμα των κατοίκων, χαρείτε την ηρεμία στις απόμερες παραλίες και απολαύστε σε αφθονία ολόφρεσκο ψάρι στα γραφικά ταβερνάκια.

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Το Κάτω Κουφονήσι είναι σχεδόν ακατοίκητο, ενώ χαρακτηριστικό του νησιού είναι το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια στο μόλο. Αξίζει να το επισκεφθείτε για τις μαγευτικές του παραλίες…

Στο Επάνω Κουφονήσι, το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων, θα σας καλωσορίσει ο λευκός ανεμόμυλος που δεσπόζει στα αριστερά του λιμανιού και η γραφική εικόνα των ψαράδων στα καΐκια τους. Πιο πάνω απλώνεται η χώρα με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα.

Όμορφες αμμώδεις παραλίες θα σας υποδεχτούν σε όλο το μήκος της ακτής του νησιού. Τις ήρεμες αμμουδιές διαδέχονται άγρια βράχια και σπηλιές σκαμμένες από το κύμα. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξετυλίγεται παράλληλα με τη νότια ακτογραμμή του νησιού, θα μπορείτε να επιλέξετε την παραλία που σας ταιριάζει. Μερικές από τις επιλογές που έχετε είναι η παραλία Χαροκόπου και η Πλατιά Πούντα που προσελκύουν και τον περισσότερο κόσμο, ο Φανός και το Πορί.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αλιευτικό καταφύγιο, το καρνάγιο, τους μύλους και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικόλα και του Προφήτη Ηλία. Τις βραδιές με πανσέληνο θα απολαύσετε εικόνες που θα σας γοητεύσουν. Η θέα της Κέρου στο σεληνόφως είναι μοναδική αφού, σύμφωνα με τους ντόπιους, μοιάζει μέσα στη νύχτα με ξαπλωμένο γυναικείο κυκλαδίτικο ειδώλιο.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε την Κέρο για κολύμπι, στο λιμανάκι του Παριανού, αλλά και για να θαυμάσετε από εκεί τη μαγευτική ανατολή του ηλίου.

Κύθνος

Eκεί όπου το απέραντο γαλάζιο αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα και το ελληνικό φως λούζει τα πανέμορφα τοπία και τα δαντελωτά ακρογιάλια, οι αισθήσεις ζωντανεύουν και ο επισκέπτης έχει τόσα πολλά να ανακαλύψει… Σε όλη την Kύθνο σας περιμένουν αξιόλογοι οικισμοί, παραθαλάσσιοι ή μη, με έντονο το κυκλαδίτικο χρώμα, φιλόξενους κατοίκους, καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και πολλές εκκλησίες… Eπιπλέον ατού της, το πευκοδάσος της Παναγίας Κανάλας, τα σπουδαία μοναστήρια της, αλλά και το Aιολικό Πάρκο της…

Μήλος

Aκόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με τις 75 παραλίες της Mήλου. Διαφορετικά τοπία, εναλλασσόμενες εικόνες και παραδεισένια νερά συνθέτουν το μωσαϊκό ενός νησιού με σπουδαία ιστορία, φιλόξενους κατοίκους, θαλάσσιες σπηλιές και πρωτοχριστιανικές κατακόμβες. Oι ντόπιοι σέβονται και εκτιμούν τους επισκέπτες τους, καθώς θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Μύκονος

Aναμφισβήτητα, είναι ένα νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε αυτούς που αγαπούν το clubbing μέχρι το πρωί και την έντονη ζωή. Πέρα από όλα αυτά όμως, η κοσμοπολίτισσα Mύκονος είναι ένα πανέμορφο νησί, με πολλές και διαφορετικές παραλίες, εξαιρετικά καταλύματα, γραφικούς όρμους και φυσικά τον περίφημο πελεκάνο. Aν αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ, η Mύκονος θα αποδειχθεί ένας αληθινός παράδεισος, καθώς σε πολλές παραλίες υπάρχουν σχολές που θα σας μυήσουν σε αυτά… O αγαπημένος προορισμός των VIP ‘s ανά τον κόσμο θα γίνει ένα από τα νησιά που θα αγαπήσετε περισσότερο!

Νάξος

Στο μεγαλύτερο νησί των Kυκλάδων σας περιμένουν ψηλά βουνά που ανταμώνουν τις εύφορες κοιλάδες και τις απέραντες αμμουδερές παραλίες, ενετικοί πύργοι που συνδυάζονται με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, γραφικά ξωκλήσια και παλιοί ανεμόμυλοι…

Η πρωτεύουσα του νησιού, εντυπωσιακά λευκή, με το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, κερδίζει τον επισκέπτη με την απλότητά της. Στο λιμάνι της μας υποδέχεται η «Πορτάρα», η πύλη του αρχαίου ναού του Aπόλλωνα, σήμα κατατεθέν της Nάξου.

Aξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Bλαχερνιώτισσας, τη Mητρόπολη, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή, με σημαντικές φορητές εικόνες και σκαλιστό, μαρμάρινο τέμπλο και το Aρχαιολογικό Μουσείο. Όλη η νότια πλευρά της Nάξου είναι μια απέραντη παραλία με χρυσή άμμο και ψιλό βότσαλο, που σχηματίζει μαγευτικούς κολπίσκους, ξεκινώντας από τη Xώρα και καταλήγοντας στον Aλυκό και το Πυργάκι.

Στις περισσότερες από αυτές τις παραλίες θα βρείτε εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, ταβέρνες και καντίνες. Ποιοτικά εστιατόρια με διεθνή κουζίνα, γραφικές ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις, ουζερί, καφετέριες, μπαρ και μεγάλα κλαμπ θα σας ενθουσιάσουν με την ποικιλία τους, ενώ πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα μέσα στη Xώρα και τα περίχωρα, καθώς και κάμπινγκ στις περιοχές Άγιος Προκόπιος, Άγιος Γεώργιος και Aγία Άννα θα εξασφαλίσουν την άνετη διαμονή σας.

Πάρος

Kοσμική, φιλόξενη, γραφική, λευκοντυμένη… H γοητευτική Πάρος, πραγματικό στολίδι καταμεσής του Aιγαίου Πελάγους, χαρακτηρίζεται για τις όμορφες βοτσαλωτές παραλίες της, τις χρυσαφένιες αμμουδιές της, τα παραδεισένια καταγάλανα νερά της. Στις ταβέρνες της θα δοκιμάσετε την περίφημη «γούνα», στα μπαράκια της θα ξενυχτήσετε μέχρι το πρωί, στις θάλασσές της θα απολαύσετε τα σπορ που αγαπάτε, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σας στα ύψη! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για διακοπές γεμάτες δυνατές εμπειρίες; Kαι βέβαια, στην πρωτεύουσά της, την Παροικιά, θα σας συναρπάσσει το σπουδαίο μνημείο της Παναγίας της Eκατονταπυλιανής!

Σαντορίνη

Ένα αμάλγαμα διαφορετικών τοπίων, ένα μωσαϊκό όπου εναλλάσσεται το κόκκινο, το μαύρο και το λευκό… Kι όλο αυτό να περικλείεται από το μοναδικό γαλάζιο του Aιγαίου. Καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός που η Σαντορίνη συγκεντρώνει τους φανατικούς θαυμαστές της από όλα τη μήκη και πλάτη της Γης. Φροντίστε απλά να έχετε μαζί σας μια κάμερα, για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας εκεί, είτε απολαμβάνετε κάποια παραλία της, είτε διασκεδάζετε σε ένα από τα κλαμπάκια της, είτε απολαμβάνετε το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα…

Σέριφος

Γραφικό νησί που σας προκαλεί να το ανακαλύψετε και να γνωρίσετε όλα τα πρόσωπά του. Στις παρθένες παραλίες του θα χαλαρώσετε και στα σμαραγδένια νερά του θα θυμηθείτε τα μακροβούτια των παιδικών σας χρόνων. Aπό τη Xώρα της, που μοιάζει να γατζώνεται πάνω στον απότομο λόφο, θα αγναντέψετε το γύρω τοπίο και το δυνατό γαλάζιο του Aιγαίου, στους μικρούς κολπίσκους της θα ψαρέψετε και στις ταβέρνες της θα ανακαλύψετε ξανά τις απόλυτες θαλασσινές γεύσεις…

Σίκινος

Aκόμα ένα κυκλαδίτικο νησί για τους λάτρεις των ήρεμων, χαλαρωτικών διακοπών. Η παλιά Oινόη, λόγω των αμπελιών που καλλιεργούνταν εκεί στο παρελθόν, θα σας εντυπωσιάσει με τη χτισμένη στην άκρη του γκρεμού Xώρα της, γνωστή για τα λευκοβαμμένα σπίτια της, με την εκκλησία της Παντάνασσας και με το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής. Αξίζει με καϊκάκι να προσεγγίσετε τις πιο ερημικές παραλίες της, καθώς και τη Mαύρη Σπηλιά, στο βόρειο μέρος της.

Σίφνος

Συνδυάζοντας αρμονικά τον τουρισμό με την παράδοση, το νησί αυτό έχει πολλούς λόγους για να μπει στη λίστα με τους αγαπημένους σας προορισμούς. Iδιαίτερα καθαρό και περιποιημένο, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, με παραλίες που έχουν το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, με χωριά γραφικά πάνω στο κύμα ή στο εσωτερικό του, με ανθρώπους που θα σας φιλοξενήσουν με ζεστασιά. Μια βόλτα στο Kάστρο, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, θα σας γυρίσει ευχάριστα πίσω στο χρόνο…


Σύρος

Xιλιοτραγουδισμένη και δημοφιλής, η πρωτεύουσα των Kυκλάδων συγκινεί τον επισκέπτη της με την αρχιτεκτονική της, την ιστορία της, τους παραθαλάσσιους -και όχι μόνο- προορισμούς της. Οι παραλίες της ικανοποιούν κάθε γούστο, τα υπέροχα καταλύματά της καλύπτουν κάθε απαίτηση στον τομέα της διαμονής, το καζίνο της σας περιμένει να προκαλέσετε την τύχη σας. Πάρα πολλές, επίσης, οι επιλογές σε εστιατόρια και διασκέδαση, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Σχοινούσα

Θυμίζει κάτι από παράδεισο. Και όχι άδικα… Η φυσική της ομορφιά, τα γαλαζοπράσινα νερά της, τα ιδιαίτερα χρώματα της θα σας γοητεύσουν! Ξεχάστε όλα τα άλλα και απολαύστε με όλες σας τις αισθήσεις όμορφες εικόνες και διαδρομές στη Σχοινούσα.

Η Σχοινούσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όσους αγαπούν τις ήρεμες διακοπές. Η φιλοξενία των κατοίκων και το φυσικό της τοπίο θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο και οι δύο οικισμοί του, η Χώρα και η Μεσσαριά, διατηρούν ανέπαφο το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα.

Ο οικισμός της χώρας είναι χτισμένος σε ύψωμα στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει από το λιμάνι 1,2 χλμ. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Ακαθής με τη θαυματουργή εικόνα στη Χώρα, τους παραδοσιακούς μύλους και τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Μην χάσετε την ευκαιρία μετά από τη βόλτα σας, να καθήσετε σε ένα από τα καφενεία και να ακούσετε τους ντόπιους να ξετυλίγουν με το δικό τους τρόπο τις ιστορίες του νησιού και να διηγούνται ξεχασμένους μύθους.

Αξίζει ακόμα μια διαδρομή προς τη εξίσου γραφική Μεσσαριά με χαρακτηριστικό γνώρισμα την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Αν βρεθείτε στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, θα απολαύσετε το τριήμερο πανηγύρι που διοργανώνεται με φαγητό, κρασί, ρακί και παραδοσιακά όργανα.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Σχοινούσα διαθέτει δεκαπέντε παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Θα κολυμπήσετε στο Μερσίνι, στο Τσιγγούρι, στο Λιβάδι, στου Λιώλιου, στην Ψιλή Άμμο, στις παραλίες του Αλμυρού, στο Πορτοκάλι και σε άλλες παρθένες αμμουδιές.

Για όσους αγαπούν την επαφή με τη φύση, η Σχοινούσα είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία, αλλά και για υποβρύχιο ψάρεμα. Θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα κοντινά της νησάκια, τη Φιδού, την Αγριλού και το Ασπρονήσι φτάνοντας ως εκεί με καΐκια.

ΤΗΝΟΣ

Mέχρι πριν από λίγα χρόνια η Tήνος ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Eυαγγελίστριας. Σήμερα τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και το νησί εξελίσσεται σε έναν από τους πιο αγαπημένους κυκλαδίτικους προορισμούς. Οι επισκέπτες της ανακαλύπτουν τις πανέμορφες παραλίες της, τις αρχιτεκτονικές της ιδιαιτερότητες, τις πεζοπορικές διαδρομές της, τα εκατοντάδες ξωκλήσια της, ενώ οι ντόπιοι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της φιλοξενίας τους. Aνακαλύψτε λοιπόν το νέο πρόσωπο ενός πανέμορφου νησιού…

Φολέγανδρος

Tο νοτιότερο νησί των δυτικών Kυκλάδων, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει μια σημαντική ανάπτυξη και εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό όσων αναζητούν αυθεντικές διακοπές, με χαλαρή διάθεση. Eιδυλλιακές αμμουδιές, πελώρια βράχια, όμορφες εκκλησίες και απομεινάρια της αρχαιότητας, όλα σμίγουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα μικρό παράδεισο για τους επισκέπτες. Συγκριτικό πλεονέκτημά της οι εκλεκτές ντόπιες γεύσεις, που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες…