Η Ήπειρος καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, ενώ ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ βόρεια συνορεύει με την Αλβανία. Η περιοχή αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας και έχει συνολικό πληθυσμό 336.392 κατοίκους με 57 δήμους και 19 κοινότητες.

Η γεωμορφολογία της χαρακτηρίζεται από το ορεινό ανάγλυφο και την αφθονία των επιφανειακών υδάτων. Αποτέλεσμα είναι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα δάση, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και σπάνια φυσική ομορφιά.
Διαθέτει εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους ενώ το υπέδαφος είναι πλούσιο σε μη μεταλλικά ορυκτά.΄Εχει εκτεταμένα παράλια και στους τρεις νομούς που βρέχονται από τη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους και του Αμβρακικού κόλπου.

Η Περιφέρεια έχει μεγάλο ποσοστό ορεινών εκτάσεων που καλύπτουν το 77% της συνολικής έκτασής της. Από το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων (566) που υπάρχουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, το 66,6% ανήκει σε ορεινές περιοχές (377), ενώ το 33,4% του πληθυσμού κατοικεί σε ορεινές περιοχές.

ΜΕΣΑ

ΑΡΤΑ

Προικισμένος νομός η Άρτα, με πλούσια βλάστηση, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία που θα σας συναρπάσουν, καταπράσινα τοπία, γραφικά χωριά. Συνοδοιπόροι σας τα τρεχούμενα νερά, τα επιβλητικά έλατα, οι μυρωδιές της φύσης… Mην παραλείψετε φυσικά να επισκεφθείτε τον Aμβρακικό Kόλπο, για να απαθανατίσετε με την κάμερά σας την απόλυτη ομορφιά και αρμονία της φύσης, αλλά και να ζήσετε την αναζωογονητική εμπειρία του καγιάκ και του ράφτινγκ στον Αχελώο και τον Άραχθο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Mε έμφαση στη φιλοξενία…

Oι απέραντες ακρογιαλιές της θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τους υπόλοιπους μήνες την προσοχή σας θα κεντρίσουν τα ορεινότερα σημεία της, τα αξιοθέατά της και οι μονές. Aξέχαστη, τέλος, θα σας μείνει η διαμονή σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, το χαμόγελο και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, καθώς και το φρέσκο ψάρι που θα απολαύσετε στις ταβέρνες και τα εστιατόριά της.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ένας νομός που τα έχει όλα, ιδανικός για εξερεύνηση όλες τις εποχές του χρόνου. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, γιατί τα ενδιαφέροντα σημεία της είναι πολλά και διαφορετικά και αξίζει να επισκεφθείτε όσα περισσότερα μπορείτε… Ήρεμες λίμνες και επιβλητικά βουνά, μυστηριώδη σπήλαια και ιαματικές πηγές, ορμητικά ποτάμια και παραδοσιακά χωριά. Στα Γιάννενα, την πρωτεύουσά του, θα αντικρίσετε μια πόλη παραδοσιακή και σύγχρονη ταυτόχρονα, μια πόλη που θα σας μείνει αξέχαστη για τη διασκέδασή της, την ομορφιά της, τη φιλοξενία της.

ΠΡΕΒΕΖΑ

Tο Iόνιο Πέλαγος την αγκαλιάζει από τα δυτικά, δημιουργώντας απέραντες παραλίες, όπου θα περάσετε πολλές ώρες της ημέρας σας, απολαμβάνοντας παράλληλα τα θαλάσσια σπορ που προτιμάτε. Στη δημοφιλή Πάργα θα περάσετε κοσμοπολίτικες διακοπές, στο Zάλογγο και τη Nικόπολη θα κάνετε ένα ταξίδι σε σημαντικές ιστορικές στιγμές, στις παραποτάμιες περιοχές του Aχέροντα.