Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους εραστές της φύσης, της ηρεμίας και της περιπέτειας, ανάλογα με το τι αναζητάτε. Kαταπράσινα δάση, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια, αγέρωχα βουνά και γραφικά χωριά είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που συγκλονίζουν τον επισκέπτη και τον κάνουν να έρθει κοντά της ξανά και ξανά. Στο Bελούχι, το χειμώνα, θα επιδοθείτε στα αγαπημένα σας χειμερινά σπορ, ενώ οι φιλόξενοι και ντόμπροι κάτοικοί της θα σας κάνουν να αισθανθείτε από την πρώτη στιγμή σαν να είστε στο σπίτι σας.

ΜΕΣ

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Πρωτεύουσα, οδικός κόμβος και πυρήνας οικονομικής ανάπτυξης της Ευρυτανίας αποτελεί σήμερα το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού. Το Καρπενήσι είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχίου, σε υψόμετρο 960 μ., και θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση οι ντόπιοι κρέμασαν το χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Το μέρος όπου το κλίμα ήταν ηπιότερο και το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα θεώρησαν ως καταλληλότερο για την εγκατάστασή τους. Το πόσο δίκιο είχαν φαίνεται σήμερα, όταν φτάνοντας στην πλατεία αισθάνεσαι ότι πας σε άλλο τόπο, αφού ο παγωμένος βορριάς και το «ανεμοσούρισμα» του χιονιού κόβονται και ο καιρός γλυκαίνει απότομα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Καρπενήσι γνώρισε σημαντική ακμή και λειτουργούσε ως εμπορικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Τα χρόνια της Επανάστασης στο Καρπενήσι και τα απάτητα βουνά της Ευρυτανίας έγιναν κέντρο των επαναστατημένων Ελλήνων που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως ορμητήριο.

Ο Δήμος Καρπενησίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του νομού Ευρυτανίας Το Καρπενήσι απέχει 293 χλμ. από την Αθήνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με αξιόλογες εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και το Κεφαλόβρυσο όπου θα δείτε τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη. Εκεί ο ήρωας του 1821 έπεσε πληγωμένος θανάσιμα, στις 8 Αυγούστου του 1823. Στο Κεφαλόβρυσο, μια πανέμορφη περιοχή

parko kefalovriso 1

με γραφικά ταβερνάκια, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας. Από το λόφο του Αγίου Δημητρίου απλώνεται μπροστά μας το Καρπενήσι και το Βελούχι από πάνω, που φαίνεται να αγκαλιάζει προστατευτικά την πόλη. Βόρεια της πόλης και σε απόσταση 11 χλμ., βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού

Κέντρου του Βελουχίου. Οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.813 – 2.000 μ., ενώ υπάρχει σαλέ σε υψόμετρο 1.840 μ. Περίπου 4 χλμ. στα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου αξίζει να επισκεφθούμε το γραφικό χωριό Γοργιανάδες, σε μια ωραία τοποθεσία. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο Κλαυσι.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά είναι ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε πλαγιά. ‘Εχει από τους μεγαλύτερους αριθμούς ημερών χιονιού σε όλη την Ευρυτανία και τις χαμηλότερες μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες και φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και εξαιρετικά φασόλια. Αξίζει να επισκεφθείτε την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (1850), τον Πλατανιά, την Κρανιά και τα Παλιάλωνα όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός παλιού υδρόμυλου. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνένης (1887).

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αξίζει ακόμη να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το γραφικό χωριό Βουτύρο που έχει και τα μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού, την Αγία Παρασκευή (1926), βυζαντινού ρυθμού. Ένα ακόμη χωριό που θα σας συνιστούσαμε να επισκεφθείτε είναι τα Φιδάκια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς το χωριό μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. ‘Ισως το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας, με πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και πλακόστρωτους δρόμους. Εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου όπου θα θαυμάσετε το ξύλινο χειροποίητο τέμπλο και το στρωμένο με σκαλιστές πέτρες πάτωμα. Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή Καστρί, υπάρχουν ίχνη φρουρίου και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Φεύγοντας από το χωριό προς Αγία Βλαχέρνα και μετά από 3 χλμ. χωματόδρομου βρίσκεται η τοποθεσία Τσαγκαράλωνα, σημείο από το οποίο η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών είναι πανοραμική. Στο Καρπενήσι υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή με μπαρ και μαγαζιά με ζωντανή μουσική.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Η Αγία Τριάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με πέτρινα σπίτια, σε μια περιοχή με κερασιές, μηλιές, έλατα, καστανιές και τρεχούμενα νερά. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Κτημενίων και βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Βελουχιού, πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, 35 χλμ. από το Καρπενήσι. Εδώ λειτούργησε τα προεπαναστατικά χρόνια (1779) σχολείο ελληνικών γραμμάτων.

Στους περιπάτους σας γύρω από το χωριό θα συναντήσετε το νερόμυλο, τη νεροτριβή, το εμφιαλωτήριο νερού και το ιχθυοτροφείο άγριας πέστροφας στο ποτάμι. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (1850), τη Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη, με 8.000 βιβλία, το Λαογραφικό Μουσείο και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία το οποίο χτίστηκε από τον ιερομόναχο Γαβριήλ το 1760 και ήταν μεγάλη η προσφορά του κατά την Επανάσταση του 1821.

Στο γειτονικό χωριό Δομιανά, που απέχει περίπου 12 χλμ. από την Αγία Τριάδα, βρίσκεται η περίφημη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη στο κάτω μέρος του χωριού, σε γραφικό πλάτωμα απέναντι από τον βραχώδη Κόμπολα, πάνω στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας. Έχει ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που προέρχεται από το παλιό κτίσμα. Πρωτοκτίστηκε, σύμφωνα με τις παραδόσεις και κάποιο γράφημα σε παλιό παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, κατά το 16ο αι. Έχει ενδιαφέρουσες αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας του 1787 και έξοχες φορητές εικόνες των Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Το μοναστήρι των Δομιανών είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία, με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και την Ορθοδοξία. Τα Δομιανά είναι παραδοσιακός οικισμός με διατηρητέα λιθόκτιστα κτίρια και λιθόστρωτους δρόμους.

Στη γύρω περιοχή της Αγίας Τριάδας και των Δομιανών θα περπατήσετε στα ευχάριστα μονοπάτια και θα επισκεφθείτε τις όμορφες τοποθεσίες Κεφαλόβρυσο, Καρές, Χαλιάς, Αετοφωλιά, Νεραϊδόρεμα, Μικρός Καταρράκτης και Κορδέματα.

ΤΡΙΑΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΑΓΡΑΦΑ

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια. Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Είναι από το 1832 η έδρα του Δήμου Αγράφων. Κάηκε από τους Ιταλούς το 1942 για αντίποινα και το μόνο κτίριο που έμεινε είναι το σημερινό Δημαρχείο στο κέντρο του Χωριού (παραδοσιακό κτίριο από το 1921). Σήμερα είναι ένα οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες και παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Στην θέση «Άνεμος» λειτουργεί ο παραδοσιακός νερόμυλος του Κιτσιά που έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής. Οι επισκέπτες εκτός το πανέμορφο περιβάλλον, απολαμβάνουν την παραδοσιακή φιλοξενία και τα οικολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Φραγκίστες παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από της άλλες περιοχές του νομού αφού βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική. Δεκάδες νησάκια αποτελούν ένα χαριτωμένο διάκοσμο και συμπληρώνουν την εικόνα με ιδανικό τρόπο, διαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πριν από μερικά χρόνια τα νησάκια αυτά ήταν περήφανες βουνοκορφές, που τώρα κρύφτηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης.

Η ονομασία του Χωριού προήλθε από τους Φράγκους. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό υπήρχε κατά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε διαφορετική θέση από το σημερινό, δηλαδή βορειοδυτικά, στη θέση Παλαιοχώρι. Η Ανατολική Φραγκίστα υπήρξε ένα από τα 20 χωριά του Δήμου (Ναχιγιές) Πολιτοχώριον. Ο Νάχιγιες Πολιτοχώριον με άλλους τρείς Δήμους (Σοβολάκου – Απόκορου και Βλαχοχωρίων) ανήκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του 1499 στον Καζά – επαρχία του Καρπενησίου. Τα σπουδαιότερα από τα 20 χωριά του Ναχιγιέ Πολιτοχωρίων όταν η Φραγκίστα, η Βίνιανη, ο Μαραθιάς, το Στένωμα, το Παυλόπουλο κ.λ.π. Τα χωριά αυτά ονομάστηκαν Πολιτοχώρια διότι οι κάτοικοι τους ξενιτεύονταν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού. Για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση το χωριό συνεστήθη ως κοινότητα Μεγάλης Φραγκίστας.

ANATOLIKH FRAGGISTA

Η σημερινή Δυτική Φραγκίστα αποτελούσε οικισμό της Μεγάλης Φραγκίστας. Το 1915 τα χωριά Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα χωρίστηκαν σε δύο κοινότητες και αποτελούν γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού και του γένους. Στην Ανατολική Φραγκίστα βρίσκονται δύο από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ευρυτανικής γης η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου.

ΒΙΝΙΑΝΙ

Στη Βίνιανη θα επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου 18ου αι. Το όνομα της Βίνιανης προέρχεται από το “vinum” που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών και καλών αμπελιών και κρασιών που υπήρχαν εδώ. Το παλιό χωριό, που εγκαταλείφθηκε μετά από σεισμό, είναι ιδιαίτερα όμορφο και γραφικό.

Σε μικρή απόσταση από τη Βίνιανη αξίζει να επισκεφθούμε το όμορφο χωριό Χρύσω. Τα γραφικά γεφύρια πάνω από το ποτάμι θα μας συνοδέψουν στη διαδρομή. Η Χρύσω -δίκαια- παινεύεται για τον καταρράκτη και τις πανέμορφες 7 βρύσες αραβικής τεχνοτροπίας, τις 11 εκκλησίες και τον παλιό νερόμυλο.

ΓΡΑΝΙΤΣΑ

Η Γρανίτσα από τα πιο όμορφα  χωριά στην Ευρυτανία και δίπλα στα πανέμορφα χωριά  (Άνω Ποταμιά Κάτω Ποταμιά), Βαλαώρα, Βούλπη, Λημέρι, Λιθοχώρι, Σιβίστα και Τοπολιανά. Είναι η πατρίδα του νεομάρτυρα Μιχαήλ. Αξιοσημείωτη είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που κτίστηκε για πρώτη φορά το 1730. Αρχές του 1800 πυρπολήθηκε από το Σκόντρα Πασά και σφάχτηκαν οι ιερείς που ήταν μέσα. Ξανακτίστηκε το 1815 και κατεστράφη με τους σεισμούς του 1966. Στη θέση του παλαιού ναού κτίσθηκε μοντέρνος ναός από τον μηχανικό Πανταζόπουλο Στέλιο. Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην κορυφή της Γρανίτσας. Στη θέση του υπήρχε μεγάλο μοναστήρι με πολλούς καλόγερους και μετόχια. Υπήρχαν εκεί επίσης πολλά κεραμοποιεία και το 1952-1953 που έγινε για πρώτη φορά ο εκσκαφέας έπεσε μέσα στις στοές. Το χωριό βρίσκεται 82 χλμ. βορειοδυτικά από το Καρπενήσι.

ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΚΡΙΚΕΛΛΟ

Οι διοικητικές περιφέρειες των Δημοτικών Διαμερισμάτων (Κρίκελλο, Ψιανά, Στάβλοι, Δομνίστα και Ροσκά) βρίσκονται μέσα στην υψηλή ζώνη της λεκάνης απορροής του Κρικελλοπόταμου, ενώ αυτά της Μεσοκώμης και της Άμπλιανης απορρέουν στον Εύηνο ποταμό. Η Δομνίστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου με 394 κατοίκους. Στην πλατεία του υπάρχουν 3 μεγάλα πλατάνια και βρύσες με άφθονο κρύο νερό.

Στη Δομνίστα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Φαντίνο, που ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στον Ευρυτανικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Εδώ επίσης, τον Ιούνιο του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε επίσημα, στην πλατεία του χωριού, τον ένοπλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται σχετικές εκδηλώσεις στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Η Δομνίστα βρίσκεται 37 χλμ. νότια από το Καρπενήσι.

Πανέμορφη είναι η τοποθεσία του Προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό, που προσφέρει πανοραμική θέα, καθώς και η τοποθεσία “Ζηρέλι”, πριν το συνοικισμό Σκοπιά. Η ομορφιά του τοπίου σε όλη τη διάρκεια του έτους και η πολυμορφία της χλωρίδας και της πανίδας προσδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Σημαντικό πλεονέκτημα για το δήμο είναι η διέλευση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία διασχίζει τις Άλπεις και διατρέχει τη χώρα μας μέσω της οροσειράς της Πίνδου για να καταλήξει στη Κρήτη. Το μονοπάτι Ε4 διέρχεται στο νομό Ευρυτανίας από τα άγραφα και διασχίζει την  Δομνίστα μέσω της επαρχιακής οδού Κρικέλλου – Δομνίστας – Ψηλού Σταυρού. Χαρακτηριστικό επίσης της περιοχής είναι το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια που παρόλο που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση.

Μπαίνοντας Κρικελλο  στο χωριό θα συναντήσουμε 7 βρύσες με πέτρινες κούπες. Το Κρίκελλο βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά πουρνάρια σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που φύονται πλάι στα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου. Δεξιά βρίσκεται το Βελούχι και στο βάθος τα Άγραφα και η Καλιακούδα. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι από τους ωραιότερους της Ευρυτανίας. Το Κρίκελλο απέχει 30 χλμ. νοτιοανατολικά από το Καρπενήσι.

ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ

Ήταν και είναι κεφαλοχώρι που συγκεντρώνει την κίνηση όλων των γύρω χωριών και αποτελεί κέντρο στην διαδρομή προς τα Άγραφα.. Εδώ υψώθηκε στις 10 Μαΐου 1821, η σημαία της επανάστασης από τον ήρωα Κώστα Βελή. Υπάρχουν ίχνη αρχαίου τείχους. Στο χωριό υπάρχουν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1780 και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 16ου αιώνα με αξιόλογες αγιογραφίες.

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

Το πανέμορφο χωριό των Κορυσχάδων ανήκει στο Δήμο Καρπενησίου και απέχει μόλις 5 χλμ. από την πρωτεύουσα. Υπάρχουν τρεις εκδοχές γιο την προέλευση του ονόματος του χωριού από τις αρχαίες λέξεις «Κόρυς» που σημαίνει περικεφαλαία, «Κορύνη» που σημαίνει σιδερόδετο ρόπαλο και «Κορύσσω» που σημαίνει εφοδιάζω. Στον κοντινό λοφίσκο «Παλιόκαστρο» σώζονται ίχνη αρχαίων τάφων και φρουρίου καθώς και απομεινάρια αρχαίου οπλουργείου τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή «Καμίνια». Επίσης στην περιοχή «Κουμάσια» βρίσκεται παλιό μοναστήρι χτισμένο το 1650.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

το Μεγάλο Χωριό είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ευρυτανίας και μαζί με το Μικρό και το Παλιό Χωριό συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και έντονη τουριστική κίνηση.

Υπάρχει η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια εκκλησία νεόκτιστη, βυζαντινού ρυθμού, του Μεγαλοχωρίτη «Αγίου Γεράσιμου του Νέου», που μαρτύρησε στην Πόλη (3/7/1812). Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται 19 χλμ. νότια του Καρπενησίου, ενώ 2 χλμ. πριν θα συναντήσουμε το Μικρό Χωριό.

χωριο 1
ΧΩΡΙΟ

Πριν μπούμε μέσο στο χωριό περνούμε από μια όμορφη τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με το ομώνυμο εκκλησάκι. Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις. Θα πάτε στο Γαύρο όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Προυσιώτισσας και ο πε στροφογεννητικός σταθμός. Αξίζει, επίσης, να κάνετε μια βόλτα μέχρι το χωριό Νόστιμο, στους πρόποδες του βουνού Καθάρα, περιτριγυρισμένο από άφθονο νερά και πολλές καρυδιές. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα χωριά του Αλή Πασά. Ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Δήμου είναι το Κλαυσί, που λέγεται πως φέρει το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον “κλαυθμό” όσων απέμειναν μετά την τρομερή Καταστροφή του Χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανολογείται ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν τα αρχαίο Κάλλιον. Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδα.

ΠΟΤΑΜΙΑ

Η περιοχή της Ποταμιάς περιλαμβάνει τα εξής χωριά: Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Ανιάδα, Δερμάτι, Καρίτσα, Κλαυσί, Μουζίλο, Νόστιμο, Συγκρέλλο και Χελιδόνα.

Το Μικρό και το Παλιό Χωριό συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και έντονη τουριστική κίνηση. Υπάρχει η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που

χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια εκκλησία νεόκτιστη, βυζαντινού ρυθμού, του Μεγαλοχωρίτη «Αγίου Γεράσιμου του Νέου», που μαρτύρησε στην Πόλη (3/7/1812). Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται 19 χλμ. νότια του Καρπενησίου, ενώ 2 χλμ. πριν θα συναντήσουμε το Μικρό Χωριό.

Πριν μπούμε μέσο στο χωριό περνούμε από μια όμορφη τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με το ομώνυμο εκκλησάκι. Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις. Θα πάτε στο Γαύρο όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Προυσιώτισσας και ο πε στροφογεννητικός σταθμός.

Αξίζει επίσης να κάνετε μια βόλτα μέχρι το χωριό Νόστιμο, στους πρόποδες του βουνού Καθάρα, περιτριγυρισμένο από άφθονο νερά και πολλές καρυδιές. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα χωριά του Αλή Πασά.

Ένα από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Κλαυσί, που λέγεται πως φέρει το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον “κλαυθμό” όσων απέμειναν μετά την τρομερή καταστροφή του χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανολογείται ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν τα αρχαίο Κάλλιον.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδα, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 5ο αι., με το σπουδαίο ψηφιδωτό του δαπέδου, μήκους 28 μ. και πλάτους 18 μ., με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Εκτός από το σπουδαιότατο ψηφιδωτό δάπεδο διασώθηκαν στον παλαιοχριστιανικό αυτό ναό ένα σύνθρονο και η Αγία Τράπεζα. Επίσης λέγεται ότι στην περιοχή βρέθηκε κι ένα αγαλματάκι χρυσής γουρούνας με τα χρυσά γουρουνάκια της.

ΠΡΟΥΣΟΣ

Ο Προυσος  βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρυτανίας ανάμεσα στον ορεινό όγκο του Παναιτωλικού όρους και τους ποταμούς Κρικελλαπόταμο και Τρικεριώτη.

Ο Προυσος  είναι από τα πλέον τουριστικά τμήματα της Ευρυτανίας χάρη  στην άγρια φυσική ο μορφιά, με πολλές τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σημαντικών ιστορικών μνημείων καθώς και του αυξημένου θρησκευτικού τουρισμού που οφεί λεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλεστίων και Σταυροχωρίου δεν έχουν οδική σύνδεση με την έδρα του Δήμου, παρά μόνο μέσω του νομού Αιτωλοακαρνανίας με χωματόδρομο. Ο Προυσός βρίσκεται 41 χλμ. βορειοδυτικά του Καρπενησίου. Κοντά στον Προυσό βρίσκεται  το χωριό Ασπρόπυργος με το παλιό ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Λίγο έξω από το χωριό, στην τοποθεσία «Πόλεμος» βρέθηκαν αντικείμενα παλιού κατεστραμμένου οικισμού. Ο συνοικισμός Παρηγόρι βρίσκεται στην κορυφή απόκρημνης χαράδρας. Άλλο αξιόλογο χωριό του Δήμου είναι η Καστανιά, που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν Άγιος Δημήτριος.

Από εδώ κατάγεται ο Κύριλλος Καστανοφύλλης (διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Προυσού) και οι αγωνιστές του ‘21 Κώστας Βελώτας και Κώστας Καλατζής. Στο χωριό υπάρχουν 8 εκκλησίες με ενδιαφέρουσες εικόνες. Στο χωριό Βελωτά υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Λιά και είναι ένας από τους πιο γραφικούς τόπους.

ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ

Από τις πιο πυκνοκατοικημένες κοινότατες της Ευρυτανίας μετά το Καρπενήσι με πληθυσμό 982 κατοίκους το Ραπτόπουλο ανήκει στο Δήμο Ασπροποτάμου. Είναι κτηνοτροφικό και γεωργικά παραγωγικό κέντρο του νομού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μ. χτισμένο σε μία ονειρική τοποθεσία ανάμεσα σε καστανιές.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα αυτό αποτελεί ένα συνοθύλευμα οικισμών, βρίσκεται στα δυτικά του νομού και συγκεκριμένα στα παράλια της λίμνης των Κρεμαστών και ανήκει στο Δήμο Φραγκίστας. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Τατάρνα από το ομώνυμο μοναστήρι της Τατάρνας και στη συνέχεια μετονομάστηκε Τριπόταμος από τα τρία ποτάμια τον Αχελώο, το Μέγδοβα και τον Αγραφιώτη.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Τριπόταμος ξεπερνούσε τους 1.000 κατοίκους, όμως μετά τον πνιγμό του πιο εύφορου μέρους με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, τους σεισμούς και τις κατολισθήσεις οι Τριποταμίτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους. Σήμερα στην περιοχή της λίμνης λειτουργεί με επιτυχία ένας πειραματικός σταθμός ιχθυοκαλλιέργειας, με πρώτη παραγωγή τον κυπρίνο, την πέστροφα και τα χέλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιά στον Τριπόταμο γινόταν το παζάρι της Μαγούλας που συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες Ρουμελιώτες την εποχή εκείνη για να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους.

ΦΟΥΡΝΑ

Η Φουρνά, στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρυτανίας. Πρόκειται για μια περιοχή κατάφυτη από έλατα, στα όρια με το νομό Φθιώτιδας και το νομό Καρδίτσας. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, χάρη στις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές των χωριών και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία.

Η Φουρνά είναι το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της περιοχής και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου. Αποτελεί τον πρώτο σταθμό διείσδυσης στην Ευρυτανία από την κοιλάδα της Φθιώτιδας στη ρεματιά του Παλιόκαστρου. Η περιοχή, σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου.

Κατά την παραμονή σας στη Φουρνά , αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, τη Σεραφείμιο Βιβλιοθήκη και το παλιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Βράχας, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και διαθέτει άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες της βυζαντινής περιόδου.

Στη Φουρνά λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες άνετη διαμονή.