«Το ν/σ αλλάζει τη χωροταξική και δασική νομοθεσία και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απουσιάζει. Με αποκορύφωμα την αλλαγή άρθρων της δασικής νομοθεσίας του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση επιμένει να νομοθετεί με διαδικασίες fast track, με περιορισμό συμμετοχής βουλευτών, με συνοπτικές διαδικασίες και αποκλείοντας τους βουλευτές από την ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο του Τουρισμού, κατ’ αντιστοιχία με τη διαδικασία ψήφισης του αντι-περιβαλλοντικού νόμου του κυρίου Χατζηδάκη. Παράλληλα, σε αυτό το νομοσχέδιο διαπιστώνουμε ότι αλλάζει η χωροταξική και η δασική νομοθεσία και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απουσιάζει. Με αποκορύφωμα την αλλαγή άρθρων της δασικής νομοθεσίας του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη 4685/20, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα!”, σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην πρώτη, χθεσινή, συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού.

Σχολίασε, για ακόμη μία φορά, την έλλειψη επεξεργασίας και αξιολόγησης του σχεδίου νόμου προ της κατάθεσής του στη Βουλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατήργησε με το ν.4622 την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), όπου συμμετείχαν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν την αντικατέστησε με καμία άλλη Επιτροπή, με τελικό αποτέλεσμα να μην αξιολογείται καθόλου το Νομοθετικό Έργο, ενώ συνεχώς παρατείνει την εφαρμογή του νόμου του Επιτελικού κράτους. «Αποδεικνύεται ότι και το επιτελικό κράτος ήταν μια φούσκα, μια πολιτική εξαπάτηση, όπως λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε.

«Αρχικά τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και ειδικά των άρθρων 31, 32, 33, που παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη δασική νομοθεσία. Ιδιαιτέρως προβληματικός είναι ο ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού, που αποδεικνύεται πολύ πρόθυμο να προωθήσει φωτογραφικές ρυθμίσεις χωρίς νομοτεχνικές επεξεργασίες αποδομώντας όμως το κράτος δικαίου. Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απουσιάζει, τακτοποιείτε ημέτερους με φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς να έχετε κανένα όραμα για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας, χωρίς μέτρα για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, με προχειρότητες που εκθέτουν τη χώρα και διεθνώς».

“Υποβάλλατε ένα νομοσχέδιο Παρασκευή μεσάνυχτα, ενώ την ίδια μέρα εκδώσατε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των ομπρελο-καθισμάτων και την τροποποίηση των όρων χρήσης αιγιαλού, εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό. Και μάλιστα αυτές οι ρυθμίσεις δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά αποτελούν πάγιες ρυθμίσεις».

«Αποδομείτε την περιβαλλοντική αξία της χώρας, δηλαδή το φυσικό μας κεφάλαιο που είναι υπεραξία για τον τουρισμό με τελικό αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ποιοτικό τουρισμό ούτε υψηλής αξίας περιβάλλον ούτε όμως και ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, ένα νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό δεν λαμβάνει υπόψη ότι η χώρα μας συμμετέχει στη Σύμβαση της Βαρκελώνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα UNEP-MED, και ότι υπάρχει συμφωνία για την υιοθέτηση προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την πόντιση αντικειμένων στη θάλασσα και για τους τεχνητούς υφάλους. Δεν έπρεπε, τουλάχιστον, να λάβετε υπόψη το κείμενο του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ  όταν αναφέρεστε σε επενδυτικά πάρκα; Τόση προχειρότητα;».

“Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες διατάξεις όπως τα 2.2, 2.3 και 2.4 όπου αλλού επιτρέπεται ο καταδυτικός τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές, αλλού απαγορεύεται με ατομική συσκευή κατάδυσης και αλλού επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις.

Επίσης στο άρθρο 13.8 λέτε, σωστά, ότι χρειάζεται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τα καταδυτικά πάρκα. Τότε γιατί, για το άρθρο 6 που είναι οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, για το άρθρο 7, που είναι τα ναυάγια, και για το άρθρο 8, που είναι τα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, δεν χρειάζεται Περιβαλλοντική Άδεια; Υπάρχει τέτοια προχειρότητα;”

«Στο άρθρο 10 για τα καταδυτικά πάρκα και στο άρθρο 19 για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, αγνοείτε το νόμο για τη θαλάσσια χωροταξία, αγνοείτε το νόμο για το χωροταξικό σχεδιασμό και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια και αγνοείτε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό. Η κυβέρνηση απορρυθμίζει πλήρως τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό γιατί την ενοχλεί η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Θέλετε να αποφασίζετε κατά το δοκούν, δηλαδή το «μπάτε σκύλοι αλέστε», όμως όλα αυτά θα ακυρωθούν στο Συμβούλιο  της Επικρατείας».

«Με το άρθρο 18 «ανοίγετε παράθυρο» τροποποίησης των χρήσεων τουρισμού, κατά το δοκούν, και να μην περιλαμβάνονται μόνο χρήσεις τουρισμού στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και άλλες ασύμβατες χρήσεις.»

«Με το άρθρο 22, καταργείτε προηγούμενη ρύθμιση για τη ζώνη προστασίας των Περιοχών Τουριστικής Ανάπτυξης, που είχε οριστεί στα 700 μέτρα, και προβλέπετε ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου, σε απροσδιόριστη έκταση, θα μπορεί να καθορίζει τις χρήσεις γης των ιδιοκτητών έξω από αυτόν. Μπορεί να επιτρέπεται αυτό και μπορεί να είναι συμβατό με τις συνταγματικές προβλέψεις; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια τόσο ασαφής ρύθμιση εις βάρος του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της αξιοποίησης;»

«Με το άρθρο 31, προσμετράτε σε ιδιωτική έκταση, δημόσια δασική έκταση, τροποποιώντας συντελεστή δόμησης και δίνοντας αρτιότητα, εις βάρος άλλων επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη γη ή στο επιχειρηματικό σχέδιο, υπέρ κάποιων που, με την ψήφιση του νομοσχεδίου,  θα αποκτήσει αξία η έκτασή τους. Επιπλέον, το άρθρο 33 τροποποιεί περαιτέρω τη δασική νομοθεσία, μειώνοντας την έκταση που θα αναδασωθεί και κατ’ επέκταση το ποσό που θα καταβληθεί αν δεν πραγματοποιηθεί η αναδάσωση».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να συζητηθεί πριν ή μαζί με την Υπουργική Απόφαση για τις παραλίες και τους αιγιαλούς. Δεν μπορούν να τροποποιούνται η ζώνη κατάληψης, η ζώνη πρόσβασης, τα δικαιώματα των πολιτών και των τουριστών και των λουομένων έτσι ξαφνικά, και μάλιστα όχι την περίοδο του κορονοϊού. Προκύπτει ένα ερώτημα. Θέλετε να οπισθοχωρήσει η χώρα μας ως προς τις περιβαλλοντικές λειτουργίες; Παρότι το Υπουργείου Περιβάλλοντος απουσιάζει από το νομοσχέδιο που συζητάμε, εμείς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον της Ελλάδας και την επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί το περιβάλλον, για να πάει μπροστά ο τόπος μας».