Η τουριστική περίοδο τελείωσε πριν ακόμα ξεκινήσει. Ήρθε η στιγμή να το πάρουμε απόφαση και να μην τρέφουμε αυταπάτες.

Αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ούτε ελπίδα υπάρχει αλλά ούτε και φως το τούνελ όσο και να μην θέλουμε να το αποδεχθούμε.

Τα περιοριστικά μέτρα απ ότι αναφέρουν θα αρθούν σταδιακά από τις 4 Μαΐου αν όλα πάνε καλά αλλά μόνο για τις εξόδους μας απαλλάσσοντας μας μόνο απο το να στέλνουμε sms για να βγούμε από τα σπίτια μας, αλλά και πάλι εδώ με αυστηρά μέτρα όσο αφορά το συνωστισμό, δηλ παρέες, γλέντια, όλοι μαζί στα σούπερ μάρκετ κλπ τέλος. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων

Απ ότι καταλαβαίνετε τον Μάιο τουρίστα δεν θα δούμε.

Όσο αφορά τα καταστήματα μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν και αυτά πάλι με περιοριστικούς όρους όσο αφορά τον αριθμό πελατών που θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν.

Πάμε τώρα στα ξενοδοχεία.

Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα. Πρώτα όμως θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται από δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες. Επίσης θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό υγείας και δεν αποτελούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ακόμα ίσως ζητηθεί από τους ξενοδόχους να εφοδιαστούν οι ίδιοι αλλά και το προσωπικό τους με ανάλογα πιστοποιητικά. Δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Η μείωση του τουρισμού (για να μην πούμε εξάλειψη και μας πέσει βαρύ) θα έχει επίπτωση και στις τιμές. Μην σας φανεί παράξενο αν δείτε καλά ξενοδοχεία να προσφέρουν διανυκτερεύσεις σε εξεφτελιστικές τιμές καθώς και όλη η αγορά θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική για να προσελκύσει τους λιγοστούς τουρίστες που με πολύ προσπάθεια θα έρθουν στο νησί μας. Αν προσθέσουμε τώρα και κάποιες συζητήσεις από κυβερνητικά κλιμάκια ότι θα πρέπει να προστατευτούν περιοχές που έχουν εμφανίσει είτε καθόλου, είτε ελάχιστα κρούσματα τότε τελείωσε όλο το παιχνίδι.

Μια και μόνο σεζόν χωρίς τουρισμό αρκεί για να φτωχοποιηθεί το νησί μας και αυτό θα έχει πολλά επακόλουθα.

Πιστέψαμε ότι θα έχουμε για πάντα τουρισμό και αφήσαμε την τοπική παραγωγή του νησιού μας να παρακμάσει. Τα χωράφια πουλήθηκαν και χτίστηκαν ξενοδοχεία. Επαγγέλματα που δεν είχαν να κάνουν με τον τουρισμό εξαφανίστηκαν. Η γεωργία και η κτηνοτροφία του νησιού μας που την δεκαετία του ΄70 κάλυπτε όλη την τοπική ζήτηση έχει ελαχιστοποιηθεί και κοντεύει να μηδενιστεί. Και τι έμεινε; Η φούσκα που στήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Τι πρέπει να γίνει τώρα…

Πρέπει να αλλάξουμε ρότα επειγόντως αν θέλουμε να έχουμε ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι μας. Η Ρουμανία σταμάτησε τις εξαγωγές διατροφικών προϊόντων της, σε λίγο θα κάνουν το ίδιο και άλλες χώρες. Σε πολλά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί οι τιμές και θα ανέβουν και άλλο αν υπάρξει έλλειψη.

Ο δήμος Πάρου πρέπει να ξεκινήσει όλη αυτή την αλλαγή. Πρέπει να δώσει κίνητρα έτσι ώστε να ασχοληθεί πάλι ο ντόπιος με τα κτήματα την κτηνοτροφία την αλιεία. Πρέπει να γίνουμε πάλι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομοι. Το project του δήμου πρέπει να αλλάξει 180 μοίρες έτσι ώστε να μην πεινάσει κανένας παριανός, όσο για τον τουρισμό ας τον βάλουμε στην άκρη προς το παρόν γιατί δεν θα αποδώσει τα προς το ζην.

Εμείς με την σειρά μας ευνοούμενοι ως προς τον τόπο που ζούμε, σχετικά με τους συνανθρώπους μας που ζουν σε μεγάλες πόλεις, πρέπει να φτιάξουμε μποστάνια και να φυτέψουμε ότι μπορούμε και όσα το δυνατόν περισσότερα έτσι ώστε να έχουμε τροφή. Λίγο πολύ όλοι έχουμε λίγη γη ελεύθερη γύρω από το σπίτι μας

Αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε που να βασιζόμαστε και να προχωράμε. Τελικά μέσα από αυτή την κρίση πρέπει να γίνουμε σοφότεροι προς το δικό μας καλό πολύ περισσότερο για το καλό και το μέλλον των παιδιών μας.

Μόνο τότε θα είμαστε “WE ready, YOU safe, ALL happy” τρομάρα μας!

ΠΗΓΗ parosnews.net