Η Κροατία εξετάζει τις δυνατότητες έλευσης τσέχων τουριστών το καλοκαίρι σε μία προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας στον ζωτικό για την κροατική οικονομία τουριστικό τομέα. Η πρωτοβουλία προέρχεται από τσέχους τουριστικούς πράκτορες και ονομάσθηκε «τουριστικοί διάδρομοι» προς την Κροατία.
Η πρόταση συζητείται μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών.
Οι τσέχοι τουρίστες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας που θα δείχνει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα έχουν την άδεια να μεταβούν στην Κροατία αεροπορικώς ή οδικώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κροατικών μέσων ενημέρωσης.
«Εξαρτώμαστε από τους ξένους τουρίστες που αντιπροσωπεύουν το 90% των εσόδων του τομέα», εξήγησε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Γκάρι Καπέλι στο ραδιοφωνικό δίκτυο CHR.
Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοια σχέδια ετοιμάζονται για τους αυστριακούς και τους ούγγρους τουρίστες.
Ωστόσο οι κροατικές αρχές προειδοποιούν τους παράγοντες του τουριστικού τομέα ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας, αφού οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία δεν θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν την Κροατία.
Η Κροατία, με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε 1.881 κρούσματα της Covid-19 και 47 θανάτους από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Οι κροατικές αρχές παρέτειναν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της επιδημίας στον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει περί το 20% του κροατικού ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετούν την πτώση του ΑΕΠ το 2020 ανάμεσα στο 5% και το 9%.
Το 2019, περί τα 20 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία