Παρότι προχωρημένο πρωινό, το φως του ανοιξιάτικου ήλιου δεν φτάνει μέχρι το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο του Αριστοτελικού Όρους. Τα κλαδιά των βελανιδιών είναι τόσο πυκνά, που ο περιπατητής δυσκολεύεται να δει τον ουρανό ανάμεσά τους. Σε αυτό το περιβάλλον, στο προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη «Natura 2000» βουνό, ζουν σχεδόν ελεύθεροι και τρέφονται αποκλειστικά από τα βελανίδια που πέφτουν από τα δέντρα, εκατοντάδες μαύροι χοίροι, ένα αρχέγονο είδος, γνωστό για το πεντανόστιμο κρέας του, πλούσιο σε ωφέλιμα Ω3 λιπαρά.

Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, μέσα από τις κατάφυτες με άγρια ρίγανη πλαγιές του βουνού, ο περιπατητής θα συναντήσει τις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας, που για χρόνια τέρπουν τους ουρανίσκους κατοίκων και ταξιδιωτών. Κι αν τα βήματά του τον οδηγήσουν μέχρι την Αρναία, θα μπορέσει να συνομιλήσει με τον Θεόφιλο ή τον Αντώνη και να τους παρακολουθήσει πάνω στη δουλειά τους: τον πρώτο στην παραγωγή φέτας από το γίδινο και πρόβειο γάλα των ζώων του και τον δεύτερο στην παρασκευή αγνού παραδοσιακού γιαουρτιού.

Άγρια βότανα, σειρές αμπελιών απλωμένες κοντά στη σκιά του Άθω και στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, φρούτα του δάσους, όπως κούμαρα ή κράνα, μύδια που καλλιεργούνται στις εύφορες θάλασσες της αθωνικής χερσονήσου, τρούφες Χολομώντα, ιδιαίτερα κρέατα κι αλλαντικά, γκουρμέ αλίπαστα, γαλακτοκομικά, τραχανάς Βαρβάρας και ιδιαίτερα λουβίδια (κίτρινα φασολάκια, καλλιεργούμενα σε χωράφια με πολλά υπόγεια νερά), συνθέτουν τον ιδιαίτερο γαστρονομικό πλούτο -και μύθο- της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Έναν μύθο, που οι επαγγελματίες του «τρίτου» ποδιού της Χαλκιδικής (παραγωγοί και ξενοδόχοι), με τη στήριξη του Δήμου Αριστοτέλη, βάζουν «πλάτη» για να στηρίξουν και να αναπτύξουν, μέσα από τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος, μιας σύμπραξης (cluster), με στόχο την ανάδειξη ενός γαστρονομικού brand για την περιοχή. Η συγκρότηση του cluster αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2020, με 11 ιδρυτικά μέλη (επτά τουριστικές επιχειρήσεις και τέσσερις της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης), ενώ προοδευτικά αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι μικροί τοπικοί παραγωγοί (ήδη έχουν ξεχωρίσει 22, που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιοτικής στάθμης) και ξενοδοχεία.

Σε μια περίοδο που η πανδημία του νέου κορονοϊού Covid-19 απειλεί τον τουρισμό παγκοσμίως, οι άνθρωποι της Aνατολικής Χαλκιδικής σηκώνουν τα μανίκια και συνεργάζονται, ώστε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής να προσφέρουν στους πελάτες τους τα ιδιαίτερα προϊόντα της, αναβαθμίζοντας την εμπειρία του επισκέπτη: όχι γκούντα Ολλανδίας, αλλά φέτα Αρναίας, όχι λουκάνικο Φρανκφούρτης, αλλά λουκάνικο από μαύρο χοίρο, όχι κατεψυγμένο εισαγόμενο τυροπιτάκι, αλλά πίτες από ζύμες της ανατολικής Χαλκιδικής, όχι μέλι από κάποια άλλη χώρα, αλλά εκείνο που παράγουν τα πλούσια μελίσσια της περιοχής, τρυγώντας τα αμέτρητα άγρια βότανά της…

«Παντρεύοντας» δυνάμεις

«Παραγωγοί προϊόντων και ξενοδόχοι δουλεύουν ήδη επί 10 χρόνια μόνοι τους, έχοντας δώσει ήδη τουριστική υπόσταση στον τόπο μας ως προορισμό. Δεν έχουμε παρά να συνθέσουμε, να “παντρέψουμε” αυτές τις δύο δυνάμεις, για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμά τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και προσθέτει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε διαβούλευση με τους επαγγελματίες του τουρισμού, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος συνεργασίας και τελικά αποφασίστηκε η δημιουργία του cluster και η διαμόρφωση branding.

Κατά τον κ.Βαλιάνο, μια από τις βιωματικές εμπειρίες, που ο ταξιδιώτης συνήθως διοχετεύει στις επαφές του ως πληροφορία για τον προορισμό που επισκέπτεται είναι η γαστρονομία και μια δεύτερη η οινική περιήγηση. «Θέλουμε λοιπόν τα προϊόντα της αριστοτελικής και αθωνικής Γης να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, να χρησιμοποιούνται σε όλους τους χώρους εστίασης σε τοπικό (αρχικά) και στη συνέχεια σε περιφερειακό- εθνικό επίπεδο, κι όσα χρειάζεται να λάβουν τον τίτλο ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με πρώτα τα μύδια της Ολυμπιάδας» εξηγεί.

Και έξω από τα γεωγραφικά όρια της Χαλκιδικής

Από την πλευρά της, η Μαρία Πάππα, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απώτερος στόχος είναι το brand αυτό, που το όνομά του δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, να βγει έξω από τα γεωγραφικά όρια της Χαλκιδικής και να γίνει συνώνυμο των αγνών, βιολογικών και οργανικών προϊόντων με ιδιαίτερη ταυτότητα και ποιότητα.

«Όπως επισημάνθηκε και από τον δήμαρχο κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, στόχος είναι, όπως η Τοσκάνη ή το Μπορντό έχουν τη δική τους γαστρονομική ταυτότητα, έτσι και η περιοχή μας, τα προϊόντα της οποίας περιβάλλονται από την αίγλη του Αριστοτέλη και του Αγίου Όρους, να ενισχύσει τη δική της» λέει.

Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της περιοχής για τη δημιουργία του cluster είναι ήδη μεγάλο. Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη συνάντηση, για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, τον περασμένο Ιανουάριο, συγκεντρώθηκαν -σύμφωνα με την κα Πάππα- περισσότεροι από 150 επιχειρηματίες των δύο κλάδων._

ΑΠΕ