Tα σενάρια που είναι τα επικρατέστερα για την φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη, αναλύει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο kriti24.gr, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου.

Οπως αναφέρει πάντως ο κ. Κώτσογλου, ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο, δεν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε πάνω από το 60% της περυσινής σαιζόν.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης τονίζει χαρακτηριστικά, ότι είναι απλά «ασπιρίνες» που βοηθούν, αλλά δεν θεραπεύουν…

Ο κ. Κώτσογλου τέλος κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ξενοδόχων, βρισκόμαστε σε μια φάση διερεύνησης μελετών, που αφορούν τον  Covid-19 και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό.  

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το εάν θα υπάρξει και από πότε τουριστική περίοδος στην Κρήτη;

Η ερώτηση σας, παρότι η πλέον καίρια, συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό αδιευκρίνιστων, ακόμα, παραμέτρων. Θα πρέπει να αναλυθούν (3) βασικοί παράμετροι που σχετίζονται και με τα παρακάτω:

• Οι ημερομηνίες ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και τα πρότυπα λειτουργίας τους.
• Οι εταιρείες που θα «πετάξουν», με τι πτητικά προγράμματα και εάν θα επηρεαστούν, από το (α).
• Ο αριθμός των ταξιδιωτών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν και πότε θα ανοίξουμε, τα σύνορά μας.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουν τρία σενάρια:

Το αισιόδοξο, με αποσαφήνιση των παραπάνω το Μάιο, μουδιασμένη έναρξη μέσα Ιούνη, δυνατό Ιούλιο και Αύγουστο, ανάλογο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πιθανή επέκταση, εάν το επιτρέψουν διευκολύνσεις από τις αγορές σε σχέση με τα σχολεία των παιδιών εκεί και αν δεν μας τα «χαλάσει» επόμενο κύμα Κορωνοϊού.

Το συντηρητικό, όπου όλο αυτό θα «μετακινηθεί» 1, 2 ή και 3 μήνες, οπότε και θα μειωθεί ανάλογα η ήδη μειωμένη σαιζόν και δυστυχώς, το Εφιαλτικό που θα χάσουμε όλη τη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση ανάλογος και ο επηρεασμός του 2021, που αν πάνε όλα καλά το βλέπω θετικά εκρηκτικό!

Εκτιμώ, ότι το σενάριο που θα επικρατήσει τελικά για το 2020 θα είναι το Αισιόδοξο με κάποια στοιχεία του Συντηρητικού.

2. Πόσο δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού; Ακούγεται για επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση αλλά και για ξενοδοχεία που δε θα λειτουργήσουν φέτος. Σε ποιο βαθμό ισχύουν αυτές οι πληροφορίες;

Σήμερα, Δευτέρα 26.4.2020, διάγουμε την πιο ρευστή περίοδο και ο λόγος είναι απλός: Όσο διαρκούσε η κορύφωση του Covid-19, το μυαλό μας ήταν (σχεδόν) αποκλειστικά στην διαφύλαξη της υγείας μας.

Τώρα όμως που η χαλάρωση των μέτρων είναι προ των πυλών, ο πυρετός του ανοίγματος εντείνεται. Θα χωρίσω την ερώτηση σε δύο τμήματα. Ποια επιχείρηση πτωχεύει; Εκείνη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Να το πω διαφορετικά, εκείνη που η δραστηριότητά της, μαζί με την βοήθεια από το Κράτος, δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Θα υπάρξουν δυστυχώς, ελπίζω/ουμε να είναι λίγες.

Ξέρετε, δεν κλείνει κανείς όταν αυξάνεται το χρέος του, κλείνει όταν αδειάζει το ταμείο του. Έτσι, μόλις αρθούν τα μέτρα, η αγορά θα κάνει την προσπάθειά της να μην κλείσει. Και περνάω στην 2η κατηγορία στα ξενοδοχεία που ακούγεται ότι δεν θα ανοίξουν φέτος.

Οι ξενοδόχοι θα επιχειρήσουν να ανοίξουν, είναι βέβαιο, να είστε σίγουροι. Έτσι, επαναφέρω τα (3) ερωτήματα της έναρξης, των Προτύπων, των Πτήσεων και των Πληροτήτων. Μόλις αυτά γίνουν σαφή, θα γίνει μια σοβαρή άσκηση αριθμών.

Τότε θα φανεί ποιοι θα ανοίξουν και ποιοι όχι, όμως αν σκεφτώ φωναχτά, θα πω το εξής:

Ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο, δεν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε πάνω από το 60% της περυσινής σαιζόν. Ανάλογο σενάριο θα υπάρξει και στα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν, αλλιώς θα υπάρξει υπερπροσφορά, μειοδοσία τιμής από τους Τουριστικούς Πράκτορες, συρρίκνωση κερδών ή / και ζημιά, δυστυχώς, απλά, σκληρά, μαθηματικά…

3. Πως κρίνεται τη μέχρι σήμερα στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού, απέναντι στους επαγγελματίες του κλάδου;

Θα αναφερθώ, σε μια κατά την άποψή μου, πολύ σωστή τοποθέτηση ενός συναδέλφου σας, που ασχολείται με τον Κλάδο: «Στην Οικονομία και τον Τουρισμό, το Κάρο πάει μετά το Άλογο». Οι αναστολές σε επίπεδο πληρωμών είναι απλά «ασπιρίνες» που βοηθούν, αλλά δεν θεραπεύουν…

Στην ίδια λογική και η επιστρεπτέα προκαταβολή, μη ουσιαστική! Πραγματική ανακούφιση είναι η επιδότηση τόκων για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, εντούτοις είναι δυσλειτουργική διάταξη, μόνον για τις ΜΜΕ, εξαιρώντας αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικά τις μεγάλες κι ας λέει ο Υπουργός ότι αρκεί η ενημερότητα 31.12.19.

Στο ίδιο θετικό πνεύμα θα είναι και οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις, αλλά είμαστε ακόμα στο «Θα» και το «Πως;». Όταν δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στη λογική να μην ανοίξει ο «Ασκός του Αιόλου» τι να λέμε τώρα; Έτσι, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, δεν έχουμε δει ακόμα αυτό που θα ήθελε ο κλάδος – ατμομηχανή, αλλά δεν μπορούμε και να μηδενίζουμε τα πάντα, μπορεί ακόμα η βοήθεια να γίνει ουσιαστική ή να μην παραμείνει καχεκτική.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει θετική προσέγγιση, αλλά δεν έχει τα οικονομικά εργαλεία που πρέπει να «δανεισθεί» από τα Ανάπτυξης και Οικονομικών. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αδυνατεί ή δεν θέλει να παρέμβει στις σχέσεις μεταξύ Τουριστικών Πρακτόρων και Ξενοδόχων, οι δεύτεροι θα συνεχίσουν να το κατηγορούν, βάσιμα σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπήρξε ουσιαστική βοήθεια με την Thomas Cook, δεν υπάρχει και τώρα, με αποτέλεσμα να ασκείται καταχρηστική η πολιτική των Tour Operator και πιστέψτε με, θα ακούσετε πολλά για αυτό το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η διάσταση, θα επηρεάσει πολύ, τα προηγούμενα ερωτήματά σας. Θετική κίνηση το Greece From Home αν και περισσότερο θα την απέδιδα στον ΕΟΤ και την ουσιαστικότερη πολιτική προβολής μας.

4. Οι θέσεις από τα συνδικαλιστικά σωματεία επιχειρηματιών (ΣΕΤΕ κ.λπ.) και εργαζομένων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Από την στιγμή που ο κλάδος δεν στηρίζεται – ή θεωρεί ότι δεν στηρίζεται – επαρκώς, οι θέσεις τους γίνονται αναλογικά υπερβολικές. Οι θέσεις πάντως των συνδικαλιστικών οργάνων είναι προς την θετική κατεύθυνση ειδικά όταν αφορά τα θέματα Κατάρτισης Εργαζομένων, ενίσχυσης του Εσωτερικού Τουρισμού, σύγκλισης με τους Πράκτορες, μείωσης των φόρων και ενίσχυσης των αναπτυξιακών μέτρων. Από κει και πέρα, δεν είναι απαραίτητο η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων να σημάνει την «εξαφάνιση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως μπορούν να έχουν πρότυπα οι μεγάλες μονάδες, έτσι μπορούν να έχουν κι οι μικρότερες, τον τουρισμό μας υπηρετούν.

5. Με το προσωπικό των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων τι πρέπει να γίνει; Ποια μέτρα στήριξης απαιτούνται;

Ίσως, η πιο δύσκολη εξίσωση του εγχειρήματος «στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού»! Η παράταση των (2) μηνών στο επίδομα ανεργίας και των 800 € λειτουργεί στην λογική «να την βγάλουμε ίσα – ίσα» αλλά δεν δίνει λύση. Βλέπω κι εδώ, μια μεγάλη «βουτιά» στις οικιακές οικονομίες, για να μην πάω ακόμα παρακάτω, σε νέο Brain Drain κ.λπ. Και οι λύσεις, περιορισμένες! Η απασχόληση, είναι ένα παρακλάδι της ανάπτυξης κι αυτός ο ιός, χτύπησε την καρδιά της ανάπτυξης της οικονομίας μας.

6. Μπορεί η Περιφέρεια Κρήτης να συμβάλει και πως στην εν μέρει διάσωση της τουριστικής σεζόν;

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέχρι στιγμής, έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες, τόσο στο Υγειονομικό πεδίο, όσο και στο Τουριστικό, με αυτή την χρονική σειρά. Παροχή υγειονομικού εξοπλισμού προς τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα και υγειονομικού υλικού σε Φορείς, αιμοδοσίες στα Περιφερειακά Κτίρια, είναι μια σημαντική βοήθεια στην ως τώρα υγειονομική καθαρότητα της Κρήτης.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστή και μια μελέτη τυχαίων δειγματοληψιών σε ένα σημαντικό και κατάλληλα διαστρωματωμένου δείγματος πληθυσμού της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους λοιμωξιολόγους της, αλλά αυτό, θα είναι αντικείμενο του αντίστοιχου συναδέλφου της Δημόσιας Υγείας, με θετικότατες επεκτάσεις όμως, στον Τουρισμό μας.

Στον καθαρά Τουριστικό πεδίο τώρα, λειτουργούμε επίσης πολλαπλά προς την βοήθεια του κλάδου.

Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ξενοδόχων, βρισκόμαστε σε μια φάση διερεύνησης μελετών ήτοι:

– Μελέτη για την σύνταξη Προτύπων Λειτουργίας σε όλη την «αλυσίδα» μετακίνησης των επισκεπτών μας, από τα Αεροδρόμια ως τα Ξενοδοχεία και χειρισμό υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτά τα πρότυπα, πρέπει να έχουν βγει μέσα στο Μάιο, πρέπει να είναι συμβατά με τα οριζόντια μέτρα είτε του ΠΟΥ, είτε της Ελλάδας. Μετά πρέπει να γίνουν ανάλογες εκπαιδεύσεις.

– Μελέτη για την Αξιοπιστία του προορισμού της Κρήτης. Είναι μια μελέτη, που θα έχει διεθνή ακτινοβολία και θα βοηθήσει τόσο στο προφίλ του Προορισμού μας, όσο και στις διαπραγματεύσεις των ξενοδόχων. Είναι ο βασικός τρόπος για να εξαργυρώσει η Κρήτη, την μέχρι σήμερα υγιεινή της.

– Μελέτη για τις επιπτώσεις του Covid-19 σε βάθος χρόνου, για να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτή θα είναι μια μελέτη που σε βάθος χρόνου, θα αποτελέσει Πυξίδα ανάκαμψης.

Στην ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει και η πολύ σημαντική συνεισφορά του προγράμματος τουριστικής προβολής μας, το οποίο μπορεί να σταμάτησε στην Έκθεση ΙΤΒ, του Βερολίνου, αλλά που έως τότε ήταν εντυπωσιακό και θα έχει το ρόλο του, όταν οι διακοπές, θα γίνουν πάλι αναγκαιότητα.

7. Ακόμη και αν λειτουργήσουν ξενοδοχεία με αλλοδαπούς πελάτες, θα είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν κάποιο κρούσμα κορωνοϊού; Πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για καραντίνα 14 ημερών στα ξενοδοχεία; Πόση ασφάλεια θα υπάρχει μετά για τη μη διασπορά του ιού στην κοινότητα;

Ως ερώτημα είναι τεράστιο, αλλά εμπεριέχει και όλο το προηγούμενο κείμενο…. Η σύνθεση των Προτύπων Λειτουργίας που αναφέραμε πριν, η εφαρμογή τους αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτά, είναι το κλειδί στην ερώτησή σας και θα απαντήσει, το Τουριστικό σκέλος της.

Το θέμα του πρωτοκόλλου των (14) ημερών, είναι θέμα κεντρικής πολιτικής και ΕΟΔΥ και θα απαντηθεί από εκεί, ενώ θα ενσωματωθεί στα παραπάνω πρότυπα, ως μια υπερκείμενη οδηγία μαζί με άλλες. Η διαχείριση υπόπτων και απευκταίων αλλά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την ασφάλεια του προορισμού, ενός εκ των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων, της Κρήτης.

8. Τα μέτρα που ακούγονται για «υγειονομικό πιστοποιητικό», τεστ στα αεροδρόμια, κλπ, είναι αρκετά για να μην περάσουν στη χώρα εισαγόμενα κρούσματα της επιδημίας;

Το «υγειονομικό πιστοποιητικό» είναι μια έννοια που θα αποτελέσει τη συνισταμένη των παραπάνω μέτρων, μαζί με τα αντίστοιχα που θα λαμβάνει η Αγορά που θα μας στέλνει επισκέπτες.

Πρώτα πρέπει να δούμε τα Πρότυπα Λειτουργίας μας, ως συνδυασμός οριζόντιων – γενικών κατευθύνσεων του ΠΟΥ, ειδικότερων του Υπουργείου Τουρισμού και τα Πρότυπα Λειτουργίας και Διαχείρισης για την Κρήτη. Μετά, θα δούμε ποιες αγορές θα ανοίξουν πρώτες (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Δανία, Ρωσία κ.λπ.), μετά θα δούμε πότε θα ανοίξουμε εμείς τα σύνορά μας σε αυτές και τότε, θα κρίνουμε την επάρκεια όλων αυτών. Ιατρικά, θα είμαστε πάντα με ερωτηματικά.

Ένα αρνητικό τεστ στο αεροδρόμιο μιας χώρας μπορεί να γίνει θετικό σε 72 ώρες στην Ελλάδα. Η ικανότητά μας θα κριθεί από την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το θέμα, όχι να το αποφύγουμε. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι το χειρότερο σενάριο δεν είναι να μην ανοίξουμε, είναι να ανοίξουμε και να κλείσουμε, κλείνοντας ολόκληρες περιοχές, διαδικασία που ενισχύει και τα χειρότερα των σεναρίων.

9. Έχοντας διττή ιδιότητα, ως επαγγελματίας του τουρισμού που ηγείται ενός επιχειρηματικού ομίλου με μεγάλα ξενοδοχεία και ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι έχετε να συστήσετε σους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους του κλάδου;

– Να είναι περισσότερο ενωμένοι από ποτέ, η ενότητα του κλάδου, είναι απαραίτητη, ειδικά τώρα!!!!!

– Ένα σοφό ρητό αναφέρει, «Αν δεν μπορείς να μετρήσεις, δεν μπορείς να διοικήσεις…», ισχύει πάντα.

– Να λειτουργήσουν δίκαια απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές αλλά τους συναδέλφους τους. Κανείς δεν θα κερδίσει μακροπρόθεσμα εκμεταλλευόμενους τον άλλον, σήμερα.

– Να μάθουν, να μάθουμε όλοι ότι μετά την λιακάδα θα έρθει μπόρα αλλά και αντίστροφα. Πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και για καλά και κακά σενάρια! Κι ως σήμερα δεν είχαμε τέτοιο μυαλό.

– Να γίνουμε Συλλογικοί, Κυβέρνηση, Αγορά, Επιχειρηματίες, Τράπεζες, Εργαζόμενοι. Η κρίση δεν περνάει από ένα, πρέπει όλοι να πάρουμε πάνω μας ένα τμήμα της κρίσης, αυτό είναι παλιό μυστικό.

– Να συνεχίζουμε να βοηθάμε την υγεία, όπως μπορεί ο καθένας μας, όχι μόνον τώρα, «εν κινδύνω»!