Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου σχετικά με την MARKETING GREECE

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Αθήνα 19/04/2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 69 της υπ’ αρ. 84/13.04.2020 ΠΝΠ ο ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού, οι ΟΤΑ α και βαθμού και οι αναπτυξιακές τους εταιρείες θα “παραδοθούν” στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, δηλαδή στην εταιρεία MARKETING GREECE που ως γνωστόν συμπεριλαμβάνει όλους τους επιχειρηματικούς ομίλουςτου τουρισμού (αεροπορικές εταιρείες, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικούς λιμένες, μεγάλα τουριστικά γραφεία κ.λ.π.).

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα των δημόσιων φορέων είναι χρήματα του ελληνικού λαού που πρόκειται να καταλήξουν στην MARKETING GREECE για την προώθηση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Η απατηλή πρόβλεψη ότι η μέγιστη διάρκεια της συγκεκριμένης διάταξης έως 31/08/2020 δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει αλλά ούτε και να πιστέψουμε ότι γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου διασποράς της πανδημικής νόσου covid19. Αναρωτιόμαστε μάλιστα, πώς μπορεί να συνδέεται η διασπορά της με την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου.

Συνάδελφοι,

Απ’ ότι διαφαίνεται, η εν λόγω ΠΝΠ δεν αφορά μόνο τον ΕΟΤ αλλά διαπερνά οριζόντια όλο τον δημόσιο τουριστικό τομέα. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται έχει επιπτώσεις και σε αρμοδιότητες του Υπουργείου αλλά και στα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ αφού η εν λόγω εταιρεία του ΣΕΤΕ διαθέτει γραφεία στο εξωτερικό τα οποία σύμφωνα με κατά καιρούς ανακοινώσεις της, προτίθεται να αυξήσει. Είναι προφανές ότι όσο αναπτύσσονται αυτά τα γραφεία δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ.

Κακά τα ψέματα, την ευκαιρία που ζήταγε την τελευταία δεκαετία ο ΣΕΤΕ να αναλάβει συνολικά την προώθηση και τουριστική προβολή της χώρας με τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου την άδραξε με το πρόσχημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθούν και περαιτέρω συνέπειες.

Συνάδελφοι,

Καμία αυταπάτη, κανείς εφησυχασμός με την “καταληκτική” ημερομηνία της διάταξης αυτής. Έχει αποδειχθεί και από την προηγούμενη κρίση ότι μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων έχουν μόνιμο χαρακτήρα και παραμένουν και σε περιόδους “ανάπτυξης”.

‘Αλλωστε, σε πρόσφατο δελτίο τύπου του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση υποδεικνύεται η ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους άλλους συλλόγους του φορέα τη νέα υπό διαμόρφωση κατάσταση η οποία είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει απαξίωση έμπειρου στελεχιακού δυναμικού και πλεονάζον προσωπικό ενώ καθίσταται σαφές ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Δέσποινα Νικηφοράκη Πέτρος Κατσίκας