Αντιδημοκρατικές πρακτικές καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την fast-track νομοθέτηση του αντιπεριβαλλοντικού σχεδίου νόμου σε συνθήκες κοινοβουλευτικής καραντίνας.

Έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην, βεβαίως, του Βασίλη Κεγκέργλου) για την εν κρυπτώ νομοθέτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παίρνοντας το λόγο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε ρετσινιά και απαξίωση για τη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο τη σπουδή του Κωστή Χατζηδάκη να «περάσει κάτω από τα ραντάρ» το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και διατάξεων του «Επιτελικού Κράτους», αφού δεν υπάρχει η σχετική εισήγηση για την αξιολόγηση του νομοθετικού έργου ενώ από τη διαδικασία της διαβούλευσης έλλειπαν περισσότερα από 50 άρθρα, τα οποία προστέθηκαν όταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. «Γιατί θέλετε να περάσετε στα κρυφά το νομοσχέδιο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε το ερώτημα αν ήταν ψέματα όσα είπε στο τελευταίο του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός περί λογοδοσίας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για αντιδημοκρατικό ατόπημα, καθώς η διαδικασία που υιοθετείται από την πλειοψηφία παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. «Είστε εκτός ορίων Κανονισμού και Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Βλάχο, είτε να μπει σε φάση κανονικής λειτουργίας η Βουλή, είτε να ξεκινήσουν εκτάκτως τα θερινά τμήματα ή το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να έρθει όταν μπει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία.

Σε αντίθεση με τον Βασίλη Κεγκέργλου που λειτούργησε για άλλη μια φορά συμψηφιστικά, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έθεσε ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Βουλής. «Δεν κατανοώ γιατί δεν περιμέναμε τις ανακοινώσεις για την κανονικότητα» ανέφερε σχετικά με το επικείμενο μήνυμα του πρωθυπουργού ως προς τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ρώτησε ευθέως τον υπουργό Περιβάλλοντος γιατί επικρατεί τόση βιασύνη για τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανουλάκου τόνισε ότι «θέλετε να περάσετε αυτό το τερατούργημα με fast-track διαδικασίες». «Πού ακούστηκε 130 ¨ντροπο-άρθρα¨ να συζητιούνται στην ίδια συνεδρίαση μαζί με τους φορείς…» επισήμανε με νόημα, κάνοντας λόγο παράλληλα για γελοιοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασία.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, συμφώνησε με την κριτική που ακούστηκε από τους εκπροσώπους των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο Κρίτων Αρσένης, ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ 25, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ξεπερνά τα όρια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. «Γιατί δεν κάνουμε τηλεδιάσκεψη αλλά επιλέγετε να αποκλείετε συναδέλφους;» ρώτησε το προεδρείο και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί «καταπατάται η Δημοκρατία».

ΠΗΓΗ documentonews