Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου και Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού

Σε συνέχεια του κύκλου επαφών και επικοινωνίας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίας Δωδεκανήσου με φορείς των νησιών, πραγματοποιήθηκε χθες μια ακόμη τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά με τους παραγωγικούς εκπροσώπους του Τουρισμού. Κεντρικοί άξονες των τοποθετήσεων αποτέλεσαν οι εκτιμήσεις για τις αντοχές των τουριστικών επιχειρήσεων, οι προβλέψεις για την τουριστική σεζόν και τα περαιτέρω μέτρα που χρειάζεται άμεσα να παρθούν, ώστε να στηριχτεί ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση, παρουσία του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου,  Μανώλης Μαρκόπουλος,  καθώς και τα μέλη του ΔΣ, Γερονικόλας Ε. Νίκος,  Κωνσταντινίδης Αθηναγόρας, Πάλλας Στέφανος,  Χατζής Γιάννης και το μέλος της Ένωσης Τσέλιος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Ματσίγκος Γιώργος, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Τοκούζης Παναγιώτης,  ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ζωγραφίδης Κώστας, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Σπανός Κώστας και ο Πρόεδρος των Ξεναγών Ελλάδας, Ξυλουράς Νίκος.

Ενώ από πλευράς ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου, συμμετείχαν οι Γάκης Δημήτρης- πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος τομέα Τουρισμού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, Αποστολίδης Αντώνης- Συντονιστής ΝΕ,Καραγιάννης Βασίλης- υπεύθυνος τομέα Εργασιακών/Συνδικαλισμού ΝΕ,Καραγιάννης Δημήτρης και Μιχαηλίδης Τάκης- μέλη ΝΕ.

Η ανησυχία για την επόμενη μέρα και την πορεία της τουριστικής κίνησης ήταν πρόδηλη στη συζήτηση, ενώ, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι φορείς, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο, που αποτελούν και την πλειοψηφία των απασχολούμενων στα νησιά, αλλιώς οι νησιωτικές κοινωνίες θα βρεθούν σε μεγάλο αδιέξοδο. Οι νησιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, συγκεκριμένα, δια στόματος του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, δήλωσαν την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν για την φετινή σεζόν και ο σκοπός των αιτημάτων από την Πολιτεία, μέτρων στήριξης, εντάσσεται στο πλαίσιο της κάθε δυνατής ενίσχυσης που χρειάζονται προς την υλοποίηση της κατεύθυνσής αυτής.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της ενίσχυσης των νησιωτικών Μονάδων Υγείας, ειδικά των μικρών νησιών, με το σκοπό της ενίσχυσης του προφίλ της Δωδεκανήσου, ως ένας ασφαλής, υγειονομικά, προορισμός. Περαιτέρω, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενέσεων της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, μέτρων ελάφρυνσης των υποχρεωτικών βαρών αλλά και γενναίων χρηματοδοτήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν την αναιμική φετινή σεζόν και να μείνουν «ζωντανές» για να ανοίξουν το 2021. Τέτοιες προτάσεις αποτελούν ρυθμίσεις μείωσης ή μηδενισμού της προκαταβολής φόρου, η επανά-ρύθμιση δόσεων των παλιών δανείων, η μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό και η παροχή άτοκων νέων δανείων, μέσω κρατικών εγγυήσεων ή και κεφαλαίων χρηματοδότησης για αναπτυξιακούς λόγους.

Στο πλαίσιο της συγκράτησης της κοινωνικής συνοχής αλλά και της ελάφρυνσης, για την περίοδο της Κρίσης, των πάγιων εξόδων των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ζητήθηκαν μέτρα που μέχρι τώρα δεν αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, όπως η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας και η μερική κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το Κράτος, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, τουλάχιστον στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις προτάσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Τουρισμού, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι» και που βασίζονται στη λογική γενναίων επιχορηγήσεων για την κάλυψη των εξόδων και των κλιμακούμενων, μη εξυπηρετούμενων οφειλών των επιχειρήσεων και διευκολύνσεων στην στήριξη της εργασίας.

Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεωνμε άτοκο κεφάλαιο, σε συσχετισμό με το μέγεθος της επιχείρησης και το προσωπικό που απασχολεί και μεκρατικές εγγυήσεις, κάλυψη των ασφαλιστικών, προώθηση ενός σημαντικού μέρους των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα του τουρισμού, άμεση ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μείωση του ΦΠΑ διαμονής στον κατώτατο συντελεστή και του ΦΠΑ εστίασης (στο σύνολο του) στον μεσαίο συντελεστή, είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που εμπεριέχονται στις προτάσεις τις Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση και που οι φορείς χαιρέτησαν. Επίσης, οι θέσεις που ανταλλάχτηκαν σχετικά με την διευκόλυνση εισδοχής τουριστών από χώρες εκτός Σέγκεν για φέτος αλλά και την ανάγκη για μια γενναία καμπάνια διαφήμισης της Ελλάδας, αποτελούν ήδη μέρος των προτεινόμενων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  

Επιπροσθέτως,στον προβληματισμό των φορέων σχετικά με την εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφάλειας, τα οποία, όποια ξενοδοχεία ανοίξουν καλούνται να ακολουθήσουν υποχρεωτικά, ο Νεκτάριος Σαντορινιός πρότεινε την ανάληψη από το Κράτος του κόστους σύνταξης αυτών των πρωτοκόλλων αλλά και επιδότησης του κόστους των απαραίτητων μετασκευών και λειτουργικών εξόδων, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία τους φέτος.  

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σημείωσε την σημαντική προσφορά του Δωδεκανησιακού τουριστικού κεφαλαίου στο ΑΕΠ της χώρας και υπογράμμισε το κίνδυνο για φτωχοποίηση, απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και υποβάθμιση της ικανότητας διαβίωσής, που ιδιαίτερα οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν από την παρούσα κρίση της πανδημίας.

Η Κρίση, σε ευρύτερο οικονομικό επίπεδο, για τη χώρα μας, υπολογίζεται, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φέτος να αγγίξει το – 8% και το έλλειμμα να φτάσει στο 9%, σημείωσε. Ο Τουρισμός, που σε άλλες εποχές θα ήταν η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης χτυπιέται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Σε αυτή τη φάση, επισήμανε, η Κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τόσο τις αμιγώς τουριστικές δραστηριότητες, όσο και αυτές που είναι συνυφασμένες με τον κλάδο, έτσι ώστε να προστατευθούν οικογένειες, κόποι μιας ζωής, εργαζόμενοι αλλά και το brandname της χώρας στο εξωτερικό.

Ακόμη, απαντώντας στα σχόλια των φορέων σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ανέλυσε την πρότασή του σχετικά με τη χρήση μέτρου, και σε αυτή την περίσταση, ως ένα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού.

Ο Τουρισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, φέτος θα χτυπηθούν βάναυσα και απότομα. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, όμως, όπως σημείωσε στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι νησιώτες ιδίως ξέρουν να κερδίζουν άνισες μάχες. Τώρα είναι σειρά της Κυβέρνησης να τους στηρίξει και να τους προσφέρει ένα δίκτυ ασφαλείας.  

zoom photo 1
Τηλεδιάσκεψη Νεκτάριου Σαντορινιού Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου με τους παραγωγικούς εκπροσώπους του Τουρισμού
zoom photo 2
Τηλεδιάσκεψη Νεκτάριου Σαντορινιού Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου με τους παραγωγικούς εκπροσώπους του Τουρισμού