Eπιστροφή για ακυρωμένες πτήσεις, υποστηρίζοντας την ιδέα των κουπονιών περιορισμένου χρόνου ως εναλλακτική λύση.

Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Πορτογαλία συνυπέγραψαν επιστολή την Τετάρτη (29 Απριλίου) με την οποία καλούσε το εκτελεστικό στέλεχος της ΕΕ να κάνει μια ακόμη αλλαγή από τούς κανόνες.

«Όταν διατυπώθηκε η διατύπωση του κανονισμού, η τρέχουσα παγκόσμια κρίση και ο αντίκτυπός της στα αεροπορικά ταξίδια δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πρέπει πρώτα να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές και στη συνέχεια μια πρόταση τροποποίησης.

Οι 12 χώρες λένε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν στους επιβάτες κουπόνια για μεταγενέστερη χρήση αντί για επιστροφή χρημάτων, η οποία αυτή τη στιγμή αποκλείεται από τον τρέχοντα κωδικό δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το νόμο, οι επιβάτες πρέπει να αποζημιώνονται εντός επτά ημερών.

Ωστόσο, οι αερομεταφορείς όπως η Air France, η KLM και η Ryanair έχουν πει στους επιβάτες ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον αρκετούς μήνες για επιστροφή χρημάτων, ενώ άλλοι έχουν αγνοήσει την επιλογή επιστροφής χρημάτων και απλώς εξέδωσαν ένα κουπόνι.