“Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ένα δεύτερο βήμα σε μια πολύ συστηματική δουλειά και διαδικασία που πραγματοποιείται με προσεκτικό τρόπο, διότι, προφανώς, δεν πρέπει να χάσουμε το δημοσιονομικό έλεγχο”.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρη σε εκπομπή της ΕΡΤ, σχολιάζοντας την δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.
“Το πρώτο βήμα ήταν να στηρίξουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από αναγκαστικές υποχρεώσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για λόγους υγείας, τόνισε.
Το δεύτερο βήμα είναι να μιλήσουμε για οριζόντια μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν εργαζόμενους με το επίδομα των 800 ευρώ και επιχειρήσεις με την αναστολή καταβολών οφειλών, βεβαιώσεων, ρυθμίσεων, δόσεων κ.τ.λ., ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο πρώτο κύμα της έλλειψης ρευστότητας που τους «χτυπάει».
Από εκεί και πέρα θα επέλθουν περαιτέρω εξειδικεύσεις και στο τραπεζικό θέμα και στο θέμα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. Είμαστε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς για να μαζέψουμε τις προτάσεις τους αλλά και να προτείνουμε προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να στηρίξουμε τη συνδεσιμότητα της χώρας, τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.
Θα πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν τα μέτρα του δεύτερου κύματος και στο επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε και πιο συγκεκριμένα.
Ο τουρισμός υπήρξε σημείο αναφοράς και στο Eurogroup. Εγώ ήδη με επιστολή μου προς τον Κροάτη ομόλογό μου ζήτησα να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης και να γίνει με τηλε-διάσκεψη, ώστε συντονισμένα να προτείνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μια συνολική πολιτική στήριξης του τουρισμού. Πρέπει να σκεφτούμε ακόμα και τη στήριξη της ζήτησης του τουρισμού και αυτό θα το προτείνω στους ομόλογους υπουργούς. Ο τουρισμός αποτελεί έναν κινητήριο μοχλό και μία κινητήρια δύναμη της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί πολύ συγκεκριμένα”.