Ο πρωθυπουργός μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή αλλά και για να τους ενημερώσει για τα νέα έκτακτα μέτρα που θα ανακοινώσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη επικέντρωσε την τοποθέτηση του και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης (πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ) μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση και νέων μέτρων προστασίας στην Αθήνα από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή, ως εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ως αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Δημοσιονομική ανάσα

Η θωράκιση, άλλωστε, των εθνικών συστημάτων υγείας των κρατών-μελών με νέα μέσα και προσωπικό, αλλά και η λήψη πρωτοβουλιών στο οικονομικό πεδίο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας βρέθηκαν στον πυρήνα της χθεσινής τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτακης, ενώ αιτήθηκε το κόστος των μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται, να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας.

Επιπλέον, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ο κ. Μητσοτάκης αιτήθηκε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και την κατανομή τους ακολούθως στα κράτη-μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.