Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων στις Βρυξέλλες η ΕΕ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Την Πέμπτη το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσικ στέκεται μπροστά σε γιγαντοοθόνη, που αποτυπώνει στο χάρτη τα κρούσματα του κορωνοϊού. Υπό κανονικές συνθήκες η οθόνη χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 37 κρούσματα του ιού σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Τα περισσότερα, 14 στο σύνολό τους, στη Γερμανία. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Γαλλία με 11. Το ενδεχόμενο προσβολής από τον ιό κρίνεται ως «εξαιρετικά περιορισμένο» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης κα Ελέγχου Νόσων ECDC στη Στοκχόλμη.

Ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων ωστόσο εκτιμά ότι «πριν βελτιωθεί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί». Με άλλα λόγια τα δύσκολα έρχονται. Σχεδόν 500 πολίτες της ΕΕ έχουν επιστρέψει τις τελευταίες μέρες με ειδικά αεροσκάφη από την Κίνα στις πατρίδες τους, όπου για 14 μέρες ζουν σε καραντίνα. Όλες οι πτήσεις επαναπατρισμού συντονίστηκαν από τις Βρυξέλλες. Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας ο σλοβένος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσικ παραπέμπει στην αρμοδιότητα των 27 χωρών-μελών και ανακοινώνει ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για να μιλήσουν για τον κορωνοϊό.  Μέχρι στιγμής πάντως οι αεροπορικές εταιρίες Lufthansa, Britisch Airways, Air France, KLM, Swiss, Austrian Airlines Finnair, SAS  και Iberia έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς την Κίνα μέχρι το Μάρτιο. Μόνο η Ιταλία έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα για προληπτικούς λόγους.

Καλή συνεργασία με τις κινεζικές αρχές

Για την αντιμετώπιση του ιού το Πεκίνο έχει ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποσταλούν χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης και προστατευτικές ενδυμασίες, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ήδη Γερμανία και Γαλλία έχουν στείλει στη Κίνα προστατευτικό εξοπλισμό. Ο επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσικ εκτιμά ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις τόσο στην κινεζική, όσο και τη παγκόσμια οικονομία. «Σημαντικότερη από τις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμώνται, είναι όμως τώρα η δημόσια υγεία», δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος και ανακοινώνει ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει με 10 εκατομμύρια ευρώ τις έρευνες για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν ο μηχανισμός διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία. Σε περίπτωση που χρειαστεί, κάθε χώρα που συμμετέχει μπορεί πλέον να ζητήσει βοήθεια. Εκτός από τις χώρες-μέλη της ΕΕ στο μηχανισμό διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων συμμετέχουν Ισλανδία και Νορβηγία, αλλά και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Ο Γιάνεζ Λέναρτσικ πάντως δεν αμφισβητεί τα στοιχεία για κρούσματα και θανάτους που λαμβάνει η Κομισιόν από τις κινεζικές αρχές. «Από τότε που η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πεκίνου είναι καλή».