Η “Γαλάζια Σημαία” κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 486 ακτές και 12 μαρίνες και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως. Φέτος, χρονιά που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η “Γαλάζια Σημαία”, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
Η επίσημη ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε στο Γκολφ Γλυφάδας, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Την εκδήλωση άνοιξε, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΦ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) Νίκος Πέτρου, δίνοντας τον λόγο στον οικοδεσπότη, Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου. Ο Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμίσουμε το παραλιακό μας μέτωπο και να έχουμε πλέον σήμερα μια παραλία-κόσμημα για όλη την Αττική. Θέλουμε ελεύθερες, φιλόξενες παραλίες, με υποδομές για όλους, και για τα ΑΜΕΑ, με την πρόνοια να αναβαθμιζόμαστε κάθε χρόνο”.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι “η “Γαλάζια Σημαία” είναι μια πετυχημένη απόδειξη της συνεργασίας του κοινωνικού και του εθελοντικού τομέα αλλά και του επιστημονικού χώρου, με τη Διοίκηση. Η αύξηση της θέσης της χώρας μας και η πρόοδος συνδυάζεται με την αύξηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και της ανάπτυξης. Η “Γαλάζια Σημαία” είναι απόδειξη πως το Περιβάλλον δημιουργεί ανάπτυξη, και ταυτόχρονα πρόοδο, σε έναν τόπο”.
“Οι Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα ισχυρότατο διαβατήριο για κάθε περιοχή της Ελλάδας, ιδίως για τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας”, επεσήμανε στην ομιλία του ο ΑναπληρωτήςΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.
Στην σημασία του Πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο έχει θέσει το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού Ευριδίκη Κουρνέτα.
“Το έργο της ΕΕΠΦ είπε, συμβάλλει εμπράκτως και στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας, αφού ο ετήσιος θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας” προσδίδει διεθνώς σφραγίδα ποιότητας στις ελληνικές ακτές και μαρίνες και απονέμεται με αυστηρότατες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικά κριτήρια”.
Είμαστε δίπλα σας, διαμήνυσε στην ΕΕΠΦ, ο Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας:
“Πέρα από την ποσοτική προσέγγιση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης Γαλάζιας Σημαίας, υπάρχει κάτι που σημειολογικά πρέπει να επισημανθεί. Η ΕΕΠΦ συμβάλλει τα μέγιστα σε κάτι που πολλές φορές θεωρείται αυτονόητο αλλά λείπει σε αυτή τη χώρα, η δημιουργία συνεργειών. Να συνεργάζεται ο ιδιωτικός με τον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα και ενίοτε ο δημόσιος μεταξύ του. Πέρα από την ποσοτική ικανοποίηση των αποτελεσμάτων της Γαλάζιας Σημαίας για τη χώρα μας διεθνώς, πρέπει να σταθούμε δίπλα σας και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή. Το ΞΕΕ θα είναι στο πλευρό σας, όπως άλλωστε και Τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων που έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας, για να συνεχιστεί το απαραίτητο έργο σας”.
“Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος. Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγικότητα. Αρκετές φορές η ανάπτυξη του τουρισμού έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον, το αντίδοτο σε αυτή τη σύγκρουση είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, της κάθε τοπικής κοινωνίας μέσα από διεθνή οικολογικά προγράμματα, όπως η Γαλάζια Σημαία. Τα καθαρά νερά και οι καθαρές ακτές αποτελούν τον καθρέφτη και τη διαφήμιση της χώρας μας, διασφαλίζοντας το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κος Σταύρος Κατσικάδης, επεσήμανε ότι “το Πρόγραμμα είναι αξιολογητής για μια μαρίνα και την επιβραβεύει όταν πληροί όλα τα κριτήρια, άρα κάνει καλό στον φορέα διαχείρισης της μαρίνας και έτσι το βλέπουμε και εμείς ως Ένωση Μαρινών Ελλάδας και υποσχόμαστε να σας στηρίζουμε και να αυξήσουμε τα μέλη του χρόνου”.
“Η σημαντικότητα προγραμμάτων όπως η Γαλάζια Σημαία, αναδεικνύουν την προτεραιότητα στο Περιβάλλον και πρέπει να ενισχύονται και να υποστηρίζονται καθώς τέτοιες δράσεις πρέπει να αποτελούν στρατηγική στόχευση κάθε σύγχρονου προορισμού, που ενδιαφέρεται για την αειφόρο ανάπτυξη ενός τόπου”, επεσήμανε η Ελίζα Τσολάκου, Senior Destination Manager της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, εξήρε την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και τουριστικής συνείδησης που προωθεί η ΕΕΠΦ, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια. Τόνισε την πολυετή εμπειρία της, που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό προς την Πολιτεία, καθώς και την κινητοποίηση εθελοντών και κοινωνικών ομάδων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρωπογενούς φυσικού και αστικού περιβάλλοντος προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η αειφόρος ανάπτυξη.
Ο Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, δήλωσε ότι “μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι οι Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα από τα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσει τουριστικούς προορισμούς. Μπορεί να συμβάλλει στη λειτουργία τους καλά και μπορεί κυρίως να αλλάξει και τα ταμπού της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Περιβάλλον και την ανάπτυξη του τουρισμού. Δραστηριότητες όπως η “Γαλάζια Σημαία”, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται μια χώρα και σ’αυτό η Ελλάδα έχει σαφέστατα θετικά πρόσημα για να μπορεί να έχει μακροχρόνια τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών”.
“Οι προσπάθειες για την αειφορία και την βιωσιμότητα του τουρισμού, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Δρακόπουλος, θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να επικοινωνούνται στο ευρύτερο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τα διάφορα eco labels που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Γαλάζια Σημαία, Green Key), προσφέρουν σημαντική βοήθεια”.
Ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA Δημήτρης Μητσάτσος παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι, ως πρώτοι χειριστές του Προγράμματος από το 1987, στην προσπάθεια να προσαρμοστούν τα κριτήρια του Προγράμματος, στις πολύ διαφορετικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΕΠΦ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι φέτος το 25% των νέων βραβευμένων ακτών μεταξύ των 47 χωρών είναι ελληνικές και τόνισε ότι “αυτό δείχνει τη δυναμική της Εταιρίας μας, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας μας. Διαχρονικός στοχος της ΕΕΠΦ είναι η αύξηση των Σημαιών και, γιατί όχι, η κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και αξιοπιστία του θεσμού”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Κλαδάρχης Ναυτιλίας Σταμάτιος Καλογείτων Υποναύαρχος ΛΣ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αικατερίνη Ιγγλέζη καθώς επίσης και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Σπάτων και Αρτέμιδος Δημήτριος Μάρκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού Αντώνης Στελιάτος, εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων τουριστικού κλάδου, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, από την ΕΟΔ και από την ΠΑΣΧΝΑ, διαχειριστές του Προγράμματος καθώς επίσης και μέλη του ΔΣ και εθελοντές της ΕΕΠΦ.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κοπή της επετειακής τούρτας για τα 30α “γενέθλια” του Προγράμματος Πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε με μαθητές οι οποίοι με πρωτότυπο τρόπο παρουσίασαν τις φετινές βραβεύσεις.