Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες είναι οι χώρες οι οποίες αποφασίζουν να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να προστατεύσουν τις πλέον δημοφιλείς περιοχές καθώς και τα πιο σημαντικά αξιοθέατά τους από το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί, βέβαια, και τους ίδιους τους ταξιδιώτες οι οποίοι με βάση τα στοιχεία ταξιδιωτικών ερευνών που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να επισκεφτούν λιγότερο τουριστικούς προορισμούς.

Μάλιστα, όλο και περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες που βάζουν σε πρώτο πλάνο την αναζήτηση τοπικών εμπειριών σε ό,τι αφορά στα ταξίδια τους.

Με βάση πρόσφατες ταξιδιωτικές αναλύσεις, ο υποτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές ταξιδιωτικές τάσεις του 2020 και ενδεχομένως, της δεκαετίας που μόλις υποδεχθήκαμε.

Τι είναι ο υποτουρισμός

Τι είναι ακριβώς ο υποτουρισμός και πώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κάποιος ως κριτήριο επιλογής για τα επόμενα ταξίδια του; Όπως η ίδια η ονομασία του μπορεί να αποκαλύψει, ο υποτουρισμός επιτάσσει ουσιαστικά τα ταξίδια σε λίγο έως και ελάχιστα τουριστικούς προορισμούς.

Αυτό σημαίνει πως αντί για ένα ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου αξίζει να οργανώσετε μία εξόρμηση στο λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου εντυπωσιακό Κιούελαπ (Kuelap) ή αντί για μια εξόρμηση στη Βενετία να προτιμήσετε τη γραφική Τεργέστη με το εντυπωσιακό κανάλι της.

Φυσικά, αν θέλετε να αποφύγετε τους πολλούς τουρίστες καλό είναι αντί για το Πουκέτ της Ταϊλάνδης να πετάξετε φέτος στην εξωτική Κεπ της Καμπότζης, ενώ αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε φέτος στην Πορτογαλία μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στην ιστορική Γκιμαράες και όχι στη Λισαβόνα.

Στην περίπτωση δε που είχατε αποφασίσει να βρεθείτε φέτος στο Βέλγιο, αντί για την πανέμορφη αλλά απίστευτα τουριστική Μπρυζ μπορείτε να προτιμήσετε τις Βρυξέλλες.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της πανέμορφα αλλά όχι και τόσο γνωστά «διαμάντια», που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στις νέες τάσεις που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να κυριαρχήσουν στον τομέα του τουρισμού τη νέα δεκαετία, ο υποτουρισμός αξίζει να αποτελέσει ένα από τα πλέον σημαντικά κριτήρια που θα καθορίσουν το πώς και το πού επιλέγουμε να ταξιδέψουμε.