Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνονται ή σπαταλούνται κάθε χρόνο. Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασική βιομηχανία για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Τα τρόφιμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Κάθε χρόνο, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται χάνονται ή σπαταλούνται. Αυτό ισούται με 1,3 δισ. τόνους.

Παράλληλα, τα απόβλητα τροφίμων είναι υπεύθυνα για ένα εκπληκτικό 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

  • Μέχρι το 2030, τα απόβλητα τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά 60%.
  • Οι οικονομικές απώλειες θα έφταναν τα 1,5 δις δολάρια.

Ένας από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης είναι η μείωση των αποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως έως το 2030.

Το φαγητό μέσω μπουφέ μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τρόπος παρουσίασης ωστόσο δημιουργεί τεράστια σπατάλη.

Ένα άλλο κοινό ζήτημα είναι η υπερπαραγωγή τροφίμων. Ιδιαίτερα αυτή που που τροφοδοτείται από τη μη προβλεψιμότητα της ζήτησης και από την επιθυμία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να προωθήσει μια αίσθηση αφθονίας για τους πελάτες.

-μεταξύ του 8% και 20% του συνολικού κόστους τροφίμων οφείλεται σε υπερπαραγωγή, λάθη μαγειρέματος, κατεστραμμένα προϊόντα και υπολείμματα στις πλάκες.

Αυτό προέκυψε από μελέτη 450 εταιρειών ξενοδοχείων (εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρείες catering και άλλα) σε 25 χώρες.

Οι μεγάλες αλυσίδες στη μάχη μείωσης της σπατάλης τροφίμων

Τα καλά νέα είναι ότι η τουριστική βιομηχανία εφαρμόζει καλύτερες διαδικασίες και στρατηγικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως οι Accor, Hilton και Hyatt έχουν θέσει στόχους να μειώσουν το 30% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030.