Μείωση καθαρών εσόδων από 727 εκατ. ευρώ σε 416 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 42,8%, σημείωσε η TUI το οικονομικό έτος του 2019 με επιβαρυντικό παράγοντα την απαγόρευση πτήσεων μεσαίων αποστάσεων με τα Boeing 737 Max.

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 22% στα 893 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις , ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα επιτυχή καθώς, όπως καταλήγει, η TUI επιδεικνύει λειτουργική ισχύ σε μια δύσκολη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία, ένα ισχυρό ισολογισμό και ανάπτυξη στις βασικές επιχειρήσεις της στα ξενοδοχεία και την κρουαζιέρα.

Η βασική δραστηριότητά της για εμπειρίες διακοπών που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και δραστηριότητες στους προορισμούς, η οποία αντιπροσωπεύει το 74% των εσόδων της, αναπτύχθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα λειτουργικά κέρδη στον τομέα ξενοδοχείων είχαν αύξηση 8,2% στα 451 εκατ. ευρώ, η μέση πληρότητα έφτασε το 82% και η μέση τιμή στα 66 ευρώ, 5% ανώτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην κρουαζιέρα, τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 13% στα 366 εκατ. ευρώ ενώ οι δραστηριότητες είχαν αύξηση 22% στα 55,7 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την απαγόρευση πτήσεων, οι υψηλές θερμοκρασίες που καλοκαιριού και η αβεβαιότητα για το Brexit έχουν αντίκτυπο στην καταναλωτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να κάνουν κρατήσεις πιο αργά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, οι υπερπληρότητες στις πτήσεις, ιδιαίτερα για Ισπανία, εντείνουν τον ανταγωνισμό και οδήγησαν σε πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Ο αριθμός επισκεπτών ήταν 0,6% μικρότερος σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 73,5% στα 131,8 εκατ. ευρώ έναντι 497,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Joussen, μετά την κατάρρευση ενός σημαντικού ανταγωνιστή στην αγορά τουρ οπερέιτορ, η TUI κατέγραψε σημαντική εισροή νέων πελατών. Έτσι αύξηση τη χωρητικότητα για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν κατά 2% και τη θερινή κατά 14%.

Οι κρατήσεις για το χειμώνα είναι 4% υψηλότερες σε σύγκριση με της προηγούμενης χρονιάς.