Περισσότερο χρόνο μετάβασης στο Brexit ζητεί η ένωση εισερχόμενου τουρισμού του Ην. Βασιλείου, UK Inbound, την ώρα που όλες οι πιθανότητες δείχνουν ότι η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2020 όπως δείχνουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Μετά το Brexit, θα ακολουθήσει μια φάση κατά την οποία το Ην. Βασίλειο και η ΕΕ θα επαναδιαπραγματευθούν τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη την πρόσβαση σε εργαζομένους από όλο τον κόσμο, την εύκολη πρόσβαση διεθνών ταξιδιωτών και την ισχυρή διαφήμιση του Ην. Βασιλείου ως τουριστικού προορισμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UK Inbound, Joss Croft.

Ο διευθυντής της ένωσης βρετανικών τουριστικών γραφείων, ΑΒΤΑ, κ. Mark Tanzer δήλωσε επίσης στο πρόσφατο συνέδριο της ένωσης γερμανικών τουριστικών γραφείων, DRV, οτι πρέπει να καθοριστούν ρυθμίσεις για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, καθώς πολλές βρετανικές ταξιδιωτικές εταιρίες και ξενοδοχεία απασχολούν εργαζομένους από την ΕΕ.

Σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Seasonal Businesses in Travel, ο οποίος αντιπροσωπεύει κυρίως του οργανωτές χειμερινών σπορ, καταλήγει οτι οι εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία έχουν περιορίσει το προσωπικό τους κατά 30% από το 2016 λόγω ανησυχιών οτι δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να στέλνουν το προσωπικό τους από τη Βρετανία στα ξενοδοχεία και τα σκι resort στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν πραγματοποιηθεί το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, θα συμπέσει με την κύρια περίοδο κρατήσεων για τη χρονιά, και ο κ. Tanzer αναμένει μια περιοδική αναστολή των κρατήσεων. Ωστόσο, εφόσον έχει ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ οτι οι μεταβατικές ρυθμίσεις για δικαιώματα πτήσεων ισχύουν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 η καλοκαιρινή σεζόν είναι εγγυημένη για τους οργανωτές. Τίποτα δεν θα αλλάξει, επιπλέον, τους διασυνοριακούς ελέγχους καθώς το Ην. Βασίλειο δεν αποτελεί περιοχή Σένγκεν.

Μετά τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο δεν αποτελεί μόνο τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για την Ευρώπη, αλλά και σημαντικό προορισμό. Η υποτίμηση της λίρας θεωρητικά θα καταστήσει τη χώρα φθηνότερη για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, ωστόσο τα πλεονεκτήματα της υποτίμησης αντισταθμίζονται μέχρι στιγμής πλήρως από τις αυξήσεις τις τιμών των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο του τουρ οπερέιτορ Behringer Touristik, Tina Behringer