Ο μαζικός τουρισμός στη Μαγιόρκα αφήνει πολλά σκουπίδια. Για να μπορέσουν να διαχειριστούν το μεγάλο αυτό πρόβλημα στις Βαλεαρίδες Νήσους θεσπίστηκε ειδικός νόμος στις αρχές του χρόνου. Έχει αποτέλεσμα;

Η Μαγιόρκα ακόμα και στο τέλος του φθινοπώρου είναι μαγευτική. Γαλανός ουρανός, ηρεμία μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Στην παραλία κοντά στην πρωτεύουσα Πάλμα ο ήλιος λάμπει και τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στην παραλία ενώ ζευγαράκια κάνουν βόλτα πιασμένα χέρι-χέρι. Με μια πρώτη ματιά η εικόνα είναι πραγματικά ειδυλλιακή. Αν κοιτάξει όμως κανείς λίγο καλύτερα θα δει παντού πεταμένα σκουπίδια. Πλαστικά ποτήρια, κουτιά από μπύρες και ένα σωρό άλλα. Είναι ό,τι απόμεινε από το καλοκαίρι, από τον μαζικό τουρισμό και την υπερκατανάλωση. 

Την ώρα που στη Μαδρίτη δίνονταν ο αγώνας για το κλίμα με τη διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή οι Μαγιορκίνοι δίνουν τον δικό τους αγώνα. Από τις αρχές του χρόνου έχει θεσπιστεί ειδικός νόμος, ο οποίος προβλέπει τη μείωση των σκουπιδιών μέχρι 20% μέχρι το 2030.

Στην εφαρμογή του νόμου βοηθάει και η γερμανική πρωτοβουλία πολιτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με την επωνυμία Futouris. To σχέδιο με την επωνυμία «διακοπές χωρίς πλαστικά στις Βαλεαρίδες» έχει στόχο πολύ συγκεκριμένα να μειωθεί το ποσοστό των σκουπιδιών στα ξενοδοχεία.

Μαζί με 10 ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές αλυσίδες καθώς και εκπροσώπους των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν προετοιμάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δοκιμασθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Θετική απήχηση στους τουρίστες

Πλαστικά χωρίς τέλος στις παραλίες της Μαγιόρκας.

Πλαστικά χωρίς τέλος στις παραλίες της Μαγιόρκας.

Μερικά μέτρα για παράδειγμα είναι ότι θα δίνουμε πλαστικά καλαμάκια μόνο όταν το ζητάνε οι πελάτες, δεν θα επιτρέπονται πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως στο χώρα της πισίνας, μεγάλα γυάλινα μπουκάλια με σαμπουάν και αφρόλουτρο και όχι μικρές πλαστικές ατομικές συσκευασίες, όπως επίσης κατάργηση μικρών ατομικών μερίδων φαγητού συσκευασμένες σε πλαστικά κατά τη διάρκεια του πρωινού» λέει η επικεφαλής της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Futouris.

Σημαντική είναι η συμβολή της αλυσίδας ξενοδοχείων Iberostar με έδρα τη Μαγιόρκα. Από τον επόμενο χρόνο καταργεί όλες τις συσκευασίες πλαστικών μιας χρήσης και τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα προσφέρει στους πελάτες της θα είναι μόνο από βιολογικές ιχθυoκαλλιέργειες.

Ακόμα για την εφαρμογή του νόμου έχει στρατευθεί και το ίδρυμα από τη Μαγιόρκα με την επωνυμία «Save the Med», το οποίο συνεργάζεται στενά με την τοπική κυβέρνηση.

Τι λένε όμως οι Γερμανοί τουρίστες για όλα αυτά; Οι περισσότεροι δήλωσαν πως βρίσκουν θετικά τα μέτρα και δήλωσαν μάλιστα πως δεν χρειάζονται τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια μιας χρήσεως στη θάλασσα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένουν οι παραλίες που είναι γεμάτες σκουπίδια. Για το λόγο αυτοί οι τοπικές αρχές καλούν τους τουρίστες να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να σέβονται περισσότερο τον τόπο που κάνουν διακοπές.