Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποδέχθηκε σήμερα την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Andreja Metelko-Zgombic. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ανάληψης από την Κροατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, από 1/1/2020.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, κατά τις οποίες ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης της Υπουργού Ευρ. Υποθέσεων της Κροατίας, η οποία θα κληθεί, ως προεδρεύουσα  του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ολοκληρώσει τις συζητήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της κατάρτισης του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καθώς και να χειριστεί το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν την δύσκολη ατζέντα που αναλαμβάνει η κροατική προεδρία το 2020 να επιτελέσει», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Είμαι βέβαιος πως και οι προσωπικές δυνατότητες της κας Metelko, αλλά και η αφοσίωση που δείχνει η κροατική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην εμβάθυνση των ευρωπαϊκών δεσμών θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης προεδρίας», προσέθεσε.

Πέραν των ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, συζητήθηκαν και θέματα διμερούς συνεργασίας, σε συνέχεια και της επίσκεψης, προ δεκαημέρου, του Κροάτη Πρωθυπουργού, στην Αθήνα και των διμερών επαφών που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.

«Εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι η συνεργασία με τις χώρες της γειτονιάς μας για τα διμερή μας θέματα, αλλά και για τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική. Θεωρούμε ότι η διεύρυνση των μεταξύ μας οικονομικών σχέσεων θα διευκολύνει και τις δύο χώρες να αποκτήσουν πολύπλευρες σχέσεις και θα οδηγήσει συνολικά την αύξηση του οικονομικού ενδιαφέροντος για τη γειτονιά», επισήμανε.

Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δυο πλευρών. Εκεί, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα του Brexit, το οποίο θα χειριστεί η κροατική Προεδρία, ενώ για ακόμα μια φορά ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας.