To πράσινο φως για την εξαγορά των Öger Reisen και Bucher Reisen από την Anex Tour, καθώς και για τα 106 από τα 126 γερμανικά τουριστικά γραφεία του Thomas Cook τα οποία μεταφέρονται στην Galeria Karstadt Kaufhof, έδωσε η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Αρχή της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι η Signa Holding, μητρική της Galeria Karstadt Kaufhof, θα αναλάβει τα τουριστικά γραφεία της Thomas Cook Γερμανίας καθώς και την online δραστηριότητα τουριστικών γραφείων. 

Επίσης, ο Τούρκος τουρ οπερέιτορ Anex Tour αναλαμβάνει τις Bucher Reisen και Öger Tours.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Andreas Mundt, η δοκιμαστική διαδικασία λόγω της δύσκολης κατάστασης με τον Thomas Cook διεξήχθη μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Αρχή κατέληξε ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα οδηγήσουν σε προβλήματα ανταγωνισμού και όσον αφορά τα τουριστικά γραφεία, θεωρήθηκε οτι θα υπάρξουν αρκετές εναλλακτικές τόσο σε επίπεδο τουρ οπερέιτορ όσο και τελικών πελατών στο μέλλον.

Το γεγονός του αυξανόμενου ανταγωνισμού των τουριστικών γραφείων με παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο προϋπήρχε της παρούσας περίστασης καθώς και ο σχετικός προβληματισμός περί ανταγωνισμού, ο οποίος όμως δεν σχετίζεται με τις συγχωνεύσεις αυτές.

Η Signa είναι μια μικρή εταιρία τουριστικών γραφείων στη Γερμανία που πραγματοποιεί διαδικτυακές πωλήσεις αλλά και σε καταστήματα. Ακόμα και μετά τις συγχωνεύσεις, οι DER Touristik, RT-Vertrieb και TUI Deutschland είναι μακράν οι ηγέτες της αγοράς, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Για την απόκτηση των Bucher και Öger από την Anex Tour, η Αρχή επισημαίνει ότι ο Anex είναι μεγάλος οργανωτής ταξιδίων στη Ρωσία για προορισμούς της Τουρκίας, όμως στη Γερμανία η εταιρία έχει μικρή παρουσία.