Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, κ. στο 8ο Αραβο-ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, που έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη, 28/11/2019. 

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο Αραβο – Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, τόνισε πως «παραμένει ορόσημο για την Αραβο – Ελληνική συνεργασία», η οποία αποφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, γιγαντώνουμε την οικονομική συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, δίνοντας έμφαση στο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργείται για την προσέλκυση επενδύσεων με την νέα κυβερνητική πολιτική. Εξάλλου, κατά τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο αραβικός κόσμος αποτελεί όχι μόνο πρόσφορο πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών, αλλά και χώρο μείζονος γεωοικονομικής συνεργασίας για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης προχώρησε στην προαναγγελία μιας νέας μορφής θεώρησης εισόδου, επιχειρηματικής φύσεως (Business visa). Η συγκεκριμένη visa θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσκαλούν τον συνεργάτη, τον εταίρο, τον προμηθευτή ή τον εισαγωγέα των προϊόντων τους στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία, τη διαμονή και την επιστροφή του. «Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθιερώσει κάτι τέτοιο, μετά την Ιταλία, με στόχο να διευκολύνουμε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε. 

Εξάλλου, η χώρα μας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τους ιστορικούς στενούς και προνομιακούς δεσμούς που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, ώστε να συνεισφέρει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός, «στη διαμόρφωση μιας αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Μιας σχέσης, που θα σέβεται τις αξίες, παραδόσεις και ιδιαιτερότητες της κάθε πλευράς, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον συνεργασίας και κατανόησης». 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα και ψυχραιμία τις εντεινόμενες προκλήσεις. Συνεχίζει δε να ενεργεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τον νευρικό της γείτονα, που δρα ως ταραξίας στην περιοχή, υπογράμμισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναπτύξει από κοινού με την Κύπρο σχήματα τριμερούς συνεργασίας με εταίρους της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και, προσφάτως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα σχήματα αυτά τα χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ επιτυχημένα, αφού προάγουν κατά τρόπο καινοτόμο και συστηματικό τη συνεργασία σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο σε όλη την περιοχή.

 Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Κατάρ για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι.