ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Καλημέρα σε όλους και ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σήμερα εδώ στην πρώτη τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Ευχαριστώ επίσης ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και χωρίς τη στήριξη και προτροπή του οποίου η επανέναρξη της χρήσιμης αυτής διαδικασίας, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Η ενημέρωση και η διαχείριση της πληροφορίας στο περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε σήμερα έχει καταστεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα. Η ροή είναι διαρκής και αδυσώπητη μερικές φορές τολμώ να πω, γι’ αυτό και η σχέση δημοσιογράφου και διπλωμάτη, πρέπει να είναι συνεχής και αμφίδρομη. Μια ειλικρινής σχέση η οποία βασίζεται στον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων, των δυσκολιών και των απαιτήσεων της αποστολής και των δύο αυτών μερών.

Γνωρίζετε οι περισσότεροι πολύ καλά από την πολύχρονη εμπειρία σας στο διπλωματικό ρεπορτάζ την ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη αποστολή του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς μου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία, όπως γινόταν και μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένη σε ένα ακόμη επίπεδο, αυτό της τακτικής ενημέρωσής σας από το βήμα αυτής της αίθουσας, της «Αίθουσας Σεφέρη», -να το πούμε κι αυτό- ο οποίος ήταν ένας διακεκριμένος διπλωμάτης και όχι μόνο. Από το βήμα  αυτό, μάλιστα, πέρασαν και στο παρελθόν πολλοί άξιοι και έμπειροι συνάδελφοι, οι οποίοι άσκησαν τα καθήκοντά τους με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και επαγγελματισμό.

Θέλω επίσης να σας πω ότι αν υπάρχει κάτι το οποίο θα μου θέσετε και το οποίο δεν γνωρίζω, θα επιστρέψω τάχιστα στο γραφείο μου, αμέσως μετά την ενημέρωση και θα επανέλθω το ταχύτερο δυνατό.

Η Υπηρεσία, όλοι οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα διαθέσιμοι για τις ερωτήσεις και τα αιτήματά σας. Και η συνεργασία μας αυτή, βέβαια, πρέπει να προσαρμόζεται και στην ανάγκη και στη σημασία των ζητημάτων που θα απασχολήσουν κατά καιρούς και εμάς και την κοινή γνώμη, ευρύτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ την κατανόησή σας, αφού ως γνωστό μερικά πράγματα στη διπλωματία γίνονται αλλά δεν λέγονται.

Κατ’ αρχήν, σχεδιάζουμε η τακτική αυτή ενημέρωση να γίνεται σε δεκαπενθήμερη ή εβδομαδιαία βάση, ανάλογα βεβαίως με το πρόγραμμα του κ. Υπουργού και τη ροή των γεγονότων. Πιστεύω ότι όλοι συμμεριζόμαστε την ανάγκη και το ζητούμενο να εστιάζουμε σε μια ποιοτική, πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση και ότι η ποσότητα δεν είναι τόσο πολύ το αντικείμενο αυτής της ενημέρωσης.

Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους που είστε εδώ και κυρίως τον κ. Υπουργό, τον οποίο να παρακαλέσω να προσέλθει στο βήμα για απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ θερμά κυρίες και κύριοι, κύριε Γεννηματά το κατάλαβα το υπονοούμενο, η λέξη κλειδί ήταν το «σύντομο».

Θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την εδώ παρουσία σας σήμερα. Η δική σας μεγάλη εμπειρία και η δική σας ματιά είναι το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας που ξεκινάει πάλι. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στη λογική της Κυβέρνησης  Μητσοτάκη είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο, δηλαδή η έγκαιρη, τακτική και θεσμικά επιβεβλημένη ενημέρωση, όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Γνωρίζετε ότι εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και γεμάτη περίοδο. Χτες ήμουν στη Μόσχα, αύριο στη Γενεύη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Νομίζω ότι είναι μια περίοδος στην οποία η αλληλοκατανόηση, αλλά και η ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης, είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό το απολύτως απαραίτητο, είναι πιο απαραίτητη η συνεργασία μαζί σας.

Υπό αυτή την έννοια, θέλω να μου επιτρέψετε να χαιρετίσω την επανέναρξη αυτής της αυτονόητης για εμάς διαδικασίας, να σας ευχαριστήσω και πάλι θερμά για την παρουσία σας και θα μου επιτρέψετε σαν καταληκτική παρατήρηση να σας πω ότι το «μότο» το οποίο είναι γραμμένο, οι στίχοι του νομπελίστα Σεφέρη, το όνομα του οποίου φέρει η αίθουσα, νομίζω ότι είναι διαχρονικά ζητούμενο για το ελληνικό  πολιτικό σύστημα και το υπηρετούμε.

Δηλαδή, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ομόνοιας και εθνικής συνεννόησης με τις κατανοητές διαφοροποιήσεις μας. Αλλά, πάντως, μέσα στο πλαίσιο της ομόνοιας και της εθνικής συνεννόησης και των μακροπρόθεσμων στόχων της χώρας μας, πώς προχωράμε και κατά πού προχωράμε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κύριε Γεννηματά, έχετε τον λόγο. Θα μου επιτρέψετε… δεν θα παραμείνω υπό την έννοια ότι δεν νοείται το briefing αν είναι εδώ ο Υπουργός, το briefing θα το κάνει ο κ. Γεννηματάς, αυτός είναι ο συνομιλητής σας, αυτός θα είναι ο θεσμικός εκφραστής των απόψεων του Υπουργείου, του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού, των Υφυπουργών. Προσβλέπω σε αυτό το νέο κεφάλαιο της μεταξύ σας και μεταξύ μας συνεργασίας. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμότατα για την εδώ παρουσία σας.

Καλή σας μέρα και καλή επιτυχία κ. Γεννηματά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Καλημέρα σας και πάλι, για να τηρούμε τις παραδόσεις θα αρχίσουμε με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας για τις επόμενες ημέρες. Θα αναφερθώ λίγο και στην επίσκεψη του κ. Υπουργού στη Μόσχα χθες και μετά θα δεχτώ τις ερωτήσεις σας.

Ας αρχίσουμε από την αυριανή ημέρα. Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Γενεύη στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνεται ο στρατηγικός διάλογος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα διαλόγου υψηλού επιπέδου συμμετεχόντων, με επίκεντρο τις τρέχουσες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την περιοχή.

Ο προσανατολισμός του στρατηγικού αυτού διαλόγου είναι κυρίως οικονομικός, αλλά παρ’ όλα αυτά οι συμμετέχοντες θα έχουν αναμφίβολα την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητήσουν προς την κατεύθυνση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας, με σκοπό να υποστηριχθεί το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει και σειρά συναντήσεων με παριστάμενους εκεί αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και με τους κ.κ. Zaev και Dimitrov.

Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ την Κυριακή θα υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Προεδρία, επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και αργότερα ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Την Τετάρτη, 13 του μηνός, θα δεχτεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Σαουδάραβα Υπουργό Επικρατείας και την Πέμπτη, 14 του μηνός, θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Vucic, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Dacic, με τον οποίο θα και συνομιλίες, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, η ατζέντα των συναντήσεων είναι υπό διαμόρφωση αυτή τη στιγμή, θα έχω να σας πω περισσότερα μόλις οριστικοποιηθεί, αλλά αναμφίβολα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Περνάμε τώρα στο πρόγραμμα του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον κ. Palmer. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πρωτίστως βεβαίως στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή.

Σήμερα, λίγο αργότερα, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη, με αντικείμενο την προετοιμασία της επικείμενης μετάβασής του στη Μόσχα, την Τρίτη και Τετάρτη 12 και 13 του μήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο Συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής,  τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Ditrich. Θα εστιάσουν στην προετοιμασία της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής, η οποία να αναμένεται να λάβει χώρα την άνοιξη του 2020. Αντικείμενο, βεβαίως, της Διυπουργικής Επιτροπής είναι οικονομικά θέματα.

Την Τετάρτη 13 του μηνός, ενόσω θα βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα, θα έχει συνάντηση και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή τον κ. Bogdanov, με τον οποίο επίσης θα συζητήσουν για περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.

Όπως γνωρίζετε, επιστρέψαμε χθες το βράδυ από τη Μόσχα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, υπό την ιδιότητά του αυτή, η οποία έγινε σε μια ευαίσθητη συγκυρία εν μέσω ιδιαίτερα σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Η επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχής. Ο Sergey Lavrov επεφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και η κατ’ ιδίαν τους συνάντηση έγινε σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, ενώ στην ατζέντα περιλήφθηκαν τα μεγάλα ζητήματα οικονομικού, περιφερειακού, διμερούς και εθνικού ενδιαφέροντος.

Πιστεύουμε ότι πραγματοποιήθηκε ο στόχος της επίσκεψης αυτής, o οποίος ήταν ουσιαστικά η σηματοδότηση της έναρξης ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων Ελλάδας–Ρωσίας.

Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις είναι διαχρονικά φιλικές. Οι δυο χώρες συνδέονται με βαθείς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς δεσμούς και αυτή η προσπάθεια στις σχέσεις μας, από την πλευρά μας, ένα διττό στόχο: αφ’ ενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάσει των υφιστάμενων συνθηκών, αφ’ ετέρου τη διαμόρφωση μιας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή, αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι το πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας για την περίοδο 2020-2022 που υπεγράφη μεταξύ των δυο Υπουργών, θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των χωρών μας και αποτελεί πλέον ένα μόνιμο, επίσημο και τακτικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μόσχα.

Εκεί καταγράφεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, άλλωστε, η δέσμευση των δυο πλευρών για την αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της ισοτιμίας.

Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η ενέργεια και η οικονομία.

Ο Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ρώσους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας, η οποία εξήλθε από την κρίση, και μετατρέπεται πλέον σε ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ έκανε, παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στις συνέργειες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στον τομέα της ενέργειας και δη στον τομέα του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές για συνεργασία σε νέα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενδεικτικό  αυτής περιόδου που διανύουν οι σχέσεις μας και που διανύονται ευρύτερα για τις ελληνορωσικές σχέσεις είναι οι προσκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τη Μόσχα τον προσεχή Μάιο επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων από τη νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η δική μας πρόσκληση προς τον πρόεδρο Putin, αλλά και τον κ. Lavrov να επισκεφθούν τη χώρα μας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τέλος, να πούμε επίσης ότι ο κ. Lavrov απεδέχθη πρόσκληση της ελληνικής πλευράς να επισκεφτεί τη χώρα μας στο εγγύς μέλλον. H συγκεκριμένη ημερομηνία θα συμφωνηθεί δια της διπλωματικής οδού.

Αυτά είχα να πω ως εισαγωγή και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε χθες ένα πολύ σημαντικό ταξίδι και πολύ σημαντικές επαφές στη Μόσχα. Θέλω να ρωτήσω εάν τέθηκε το θέμα της ουκρανικής εκκλησίας και τι πίεση ασκήθηκε στην Αθήνα και ποια είναι η θέση μας σε αυτό και οι επόμενες κινήσεις μας;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Πράγματι τέθηκε το θέμα. Νομίζω ότι το είδατε και στις δημόσιες παρεμβάσεις των δυο υπουργών, και ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Απήντησε τονίζοντας το διακριτό ρόλο που έχουν η Εκκλησία και η Πολιτεία στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει σε εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Αυτό που έχει σημασία να συγκρατήσουμε είναι αυτό που τονίστηκε και από τις δυο πλευρές, ότι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε λίγο την κατεύθυνση των επαφών που θα έχει ο κ. Δένδιας αύριο με την πολιτική ηγεσία της Βορείου Μακεδονίας; Θα τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων; Και θα επιδιώξετε να έχετε επαφή και με την αντιπολίτευση; Με δεδομένο ότι μπορεί από τον Απρίλιο και μετά να είναι οι συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Νομίζω ότι το πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και των συνομιλητών του από τη Βόρειο Μακεδονία, είναι ξεκάθαρο και προκύπτει και από όλες τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας το τελευταίο διάστημα. Η θέση μας εν προκειμένω είναι σαφής. Στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Άλλωστε, σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα ήδη από το 2003 με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής κα μετέπειτα πορείας.

Οπότε, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η συζήτηση θα εστιαστεί πρώτον στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως κάνει άλλωστε μέχρι και σήμερα. Και από εκεί και πέρα, ως προς την συμφωνία των Πρεσπών, και εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, ότι πρέπει να υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας αυτής. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής πορείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει κάποια πρωτοβουλία για τη Βόρειο Μακεδονία και για την Αλβανία;

Και μια δεύτερη ερώτηση, με τις Επιτροπές που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι γίνεται; Έπρεπε να γίνει, νομίζω, αρχές Νοεμβρίου η συνάντηση της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα. Ευχαριστώ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εγώ ευχαριστώ για την ερώτηση.   Κατ’ αρχάς, αυτή τη στιγμή αξιολογούμε την κατάσταση ως έχει, γιατί τα όποια επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση αυτή που προανέφερα, στήριξης της ενταξιακής προοπτικής των χωρών αυτών. Η Ελλάδα έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει. Τον διαδραματίζει ενεργά στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Όποια πρωτοβουλία είναι να ληφθεί, και θα ανακοινωθεί ό,τι είναι να ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών δυνατοτήτων για επίτευξη κάποιας προόδου, εν προκειμένω.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να καλλιεργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει κάποια πρόοδος προς την επιθυμητή αυτή κατεύθυνση.

Με ρωτήσατε και για την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα. Και για την άλλη επιτροπή. Για τα βιβλία, ναι, πράγματι αναμένεται να καθοριστεί μια νέα συνάντηση σύντομα. Ως προς τα εμπορικά σήματα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην αδήριτη ανάγκη να στηρίξουμε την επωνυμία της Μακεδονίας, της αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Όσον αφορά το πρόγραμμα των εργασιών, ξέρετε ότι η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στα Σκόπια στις 22 Ιουνίου 2019, μετά την οποία είχε εκδοθεί και ένα κοινό ανακοινωθέν. Για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα υπάρξουν, ασφαλώς, ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω: Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Ιταλίας και  του Giuseppe Conte για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μπει στην ατζέντα ξανά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η έναρξη της ένταξης των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία. Συμφωνείτε; Θα βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση;  Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τη Ρωσία και την επίσκεψη του Υπουργού. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Lavrov αυτό που κατάλαβα είναι ότι έθεσε αρκετά ζητήματα τα οποία είναι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Το ένα θέμα ήταν ο Vinnik, αν δεν κάνω λάθος και το εάν θα εκδοθεί στη Ρωσία, στην Αμερική ή στη Γαλλία.

Το ζήτημα της Εκκλησίας νομίζω ότι ήταν – τουλάχιστον εγώ έτσι το εξέλαβα – μια έμμεση απειλή ότι πολλοί Ρώσοι προσκυνητές δεν θα επισκεφθούν κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Και δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται υπό εμπάργκο στη ρωσική αγορά. Ευχαριστώ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Απαντώντας στην πρώτη σας ερώτηση, θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι, πράγματι, μιλάμε και με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους και με άλλους εταίρους μας για το ζήτημα αυτό, το οποίο πράγματι πρέπει να τεθεί εκ νέου, αλλά πρέπει να τεθεί, όπως είπα και προηγουμένως, υπό ευνοϊκές συνθήκες. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει μια κατάλληλη συζήτηση, διάλογος και προετοιμασία προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εν προκειμένω.

Τώρα για τη Ρωσία. Είπατε για κάποιες διαφορές. Νομίζω όλα αυτά τα θέματα που θέσατε, έχουν απαντηθεί δημόσια, επανειλημμένα, και από τον κ. Υπουργό αλλά και από άλλους αξιωματούχους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτά τα εμπόδια δεν είναι κάτι το οποίο θα επιβαρύνει την ατζέντα των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Υπάρχει αμοιβαία δεδηλωμένη βούληση και των δύο πλευρών να συνεχίσουμε προς μια θετική πορεία ανάπτυξης των σχέσεών μας.

Βεβαίως και υπάρχουν διαφορές. Βεβαίως και δεν υπάρχει συναντίληψη σε κάποια ζητήματα, αυτό δεν είναι κάτι καινοφανές στις διεθνείς σχέσεις κ. Σιδέρη, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιμένουμε στο διάλογο, στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και δη με μια πολύ σημαντική χώρα, όπως είναι η Ρωσία, η οποία διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα της περιοχής μας, και γι’ αυτό συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς να επιβαρύνουμε και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την θετική ανάπτυξη των σχέσεών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στις συζητήσεις που έγιναν στη Μόσχα, ότι υπήρχε οικονομικό  περιεχόμενο. Συζητήθηκαν και οι αγωγοί αερίου; Υπήρχε πρόσφατα ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι ο South Stream – TurkStream II, όπως μετονομάστηκε-  πλέον δεν θα περάσει από ελληνικό έδαφος. Είναι οριστικό αυτό;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει ήδη μια σημαντική συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και αυτό που  μπορώ να σας πω είναι ότι συζητήθηκε πώς να αξιοποιηθούν τα όποια περαιτέρω περιθώρια υφίστανται. Είναι ένα πρόσφορο έδαφος συνεργασίας και δη σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ν.Α. Μεσόγειος εξελίσσεται ως οδός και πηγή ενεργειακού πλούτου. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι είναι μια διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει το οτιδήποτε να ωριμάσει, προτού ανακοινωθεί. Αλλά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα αυτό και η αξιοποίηση των περιθωρίων που υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχουμε στείλει στη Βόρεια Μακεδονία λίστα με αλλαγές που θέλουμε να γίνουν σε οδικούς άξονες, σε πινακίδες οδικών αξόνων και αν γνωρίζουμε αν έχουν αντικατασταθεί οι πινακίδες στα αγάλματα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από την Βόρεια Μακεδονία και, στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά παρεμβαίνει συστηματικά οψέποτε παρατηρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή κάποιες παραλείψεις ως προς την εφαρμογή συμφωνηθέντων. Το παρακολουθούμε επισταμένα, το παρακολουθούμε στενά. Μάλιστα έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ειδική task force που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των ζητημάτων αυτών και τα οποία θέτουμε συστηματικά, όποτε χρειάζεται βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ κ. Εκπρόσωπε. Στην αυριανή συζήτηση που θα έχει ο Υπουργός, τόσο με τον κ. Zaev, όσο και με τον κ. Dimitrov στη Γενεύη, το μήνυμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ποιο θα είναι; Διότι βλέπουμε τον κ. Zaev να κάνει, ώρες – ώρες, επαμφοτερίζουσες δηλώσεις, από τη μία να θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη να λέει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα την εφαρμόσει απαρέγκλιτα. Άρα το μήνυμα ποιο είναι;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή τις δηλώσεις του κ. Zaev. Είχε υπάρξει μια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα εν προκειμένω, σας παραπέμπω στις ίδιες τις δηλώσεις. Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η πορεία εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, αύριο, με τους κ.κ. Zaev και Dimitrov, σας είπα για το πλαίσιο, για το περίγραμμα αυτών, αλλά δεν θέλω να προεξοφλήσω κάτι ούτε να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες ο Ρώσος Υπουργός Lavrov δήλωσε ότι η συμμετοχή των κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν πολύ θετική για την λύση του Κυπριακού ζητήματος. Τι νομίζετε γι’ αυτό το πρόβλημα; Και η δεύτερη ερώτηση είναι για το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κύπρος υπέβαλλε αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο χώρο Schengen. Τι νομίζετε; ότι μπορεί να γίνει αυτό;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Για το δεύτερο ερώτημά σας θα πρέπει να ρωτήσετε την  κυπριακή πλευρά. Άμεσα, αυτή τη στιγμή, δεν έχω κάποιο σχόλιο.

Όσο για την πρώτη σας ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν συγκληθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και των κ.κ. Akinci και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Αναστασιάδη. Eλπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία σε κάθε βήμα στο σύνθετο αυτό ζήτημα και η Ελλάδα, βεβαίως, είναι πάντα ανοιχτή σε όποια πρόταση μπορεί να φανεί εποικοδομητική για την προώθηση της διαδικασίας, παραμένοντας πάντα προσηλωμένη και επικεντρωμένη στην πρώτη εθνική μας προτεραιότητα, που όπως γνωρίζετε δεν είναι άλλη από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας συνολικής, βιώσιμης και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάσει των Ψηφισμάτων των Ην. Εθνών. Από εκεί και πέρα, όπως προχωράει η διαδικασία αξιολογούμε και κάθε βήμα και τοποθετούμαστε όπως πρέπει και όταν πρέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Eκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ελληνική Κυβέρνηση για τις κινήσεις στο Τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και την φερόμενη ως αποχώρηση της γαλλικής και της ιταλικής εταιρείας και, δευτερευόντως αν μου επιτρέπεται, για το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει κάτι νεότερο; Γιατί πάλι βλέπουμε ότι στην πράξη δεν προχωράνε αυτές οι κυρώσεις.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Σας ευχαριστώ. Κατ’ αρχάς, για το θέμα που αναφερθήκατε σχετικά με το Οικόπεδο 7, σας παραπέμπω στις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ουσία των οποίων ήταν ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Όσον αφορά τις κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την θέσπιση ενός πλαισίου στοχευμένων κυρώσεων και οι συζητήσεις αυτές προχωρούν. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο αγκάθι, ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα. Οπότε θα περιμένετε μέχρι τότε για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινηθεί και έχει αντιδράσει σε τέτοιο βαθμό, καταδικάζοντας και εμπράκτως την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις εκκρεμότητες που έχει η ελληνική πλευρά απέναντι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πέρα από την καθυστέρηση, η οποία υπάρχει στη σύγκληση της Επιτροπής για τα βιβλία,  έχουμε άλλες εκκρεμότητες; Όπως για παράδειγμα την αλλαγή των πινακίδων που οδηγούν προς τη βόρεια γείτονα στους οδικούς άξονες ή άλλες εκκρεμότητες που δεν γνωρίζουμε, που πρέπει να τακτοποιήσουμε εμείς από την πλευρά μας; Ευχαριστώ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι περισσότερες εκκρεμότητες βρίσκονται στην άλλη πλευρά  αυτή τη στιγμή. Εμείς νομίζω έχουμε κινηθεί τάχιστα για τη συμμόρφωσή μας με ό,τι μας αναλογεί, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Όσο για τη δεύτερη ερώτησή σας, θα επανέλθω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για το προσφυγικό. Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρωθυπουργός έχουν μιλήσει για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που σκέφτεστε να θέσετε στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και είναι κάτι στο οποίο μπορεί να πιέσει η Ελλάδα; Έχει μηχανισμούς γι’ αυτό;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Το μεταναστευτικό και προσφυγικό, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία επιβαρύνεται δυσανάλογα, βεβαίως, ως χώρα πρώτης υποδοχής, αλλά είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέτουμε επισταμένως σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού και είναι κάτι το οποίο χρήζει συλλογικής αντιμετώπισης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί προς μια κατεύθυνση μέτρων αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική του διάσταση, και δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι, θα σας παραπέμψω στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο περιθώριο των επαφών που θα έχει αύριο ο Υπουργός στη Γενεύη, είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Γνωρίζω ότι θα βρίσκεται εκεί. Εφόσον οριστικοποιηθεί κάτι θα σας το ανακοινώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις, μια για την Αίγυπτο και μια για τη Λιβύη. Με την Αίγυπτο έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και έχουμε υπογράψει μια σειρά από πολύ σημαντικές συμφωνίες. Όμως δεν έχουμε υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα από τη μεριά μας ή κάποια δυσκολία από τη μεριά των Αιγυπτίων; Η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη είναι με τη Λιβύη. Η Κυβέρνηση της Τρίπολης έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία. Επίσης αυτή η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει, ή δημιουργεί προβλήματα, όσον αφορά τον ορισμό της  ελληνικής ΑΟΖ. Ποια είναι η θέση μας;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Η συζήτηση με την Αίγυπτο σχετικά με την  ΑΟΖ, είναι μια συζήτηση η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια. Τώρα είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών πολύ πρόσφατα, τελευταία φορά αν θυμάμαι καλά ήταν στη Νέα Υόρκη. Ο κ.  Πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε πάει και στο Κάιρο προσφάτως, στο πλαίσιο της Τριμερούς, και αυτό που είχε συζητηθεί ήδη από τη Νέα Υόρκη, ήταν να ξαναπιάσουν το νήμα οι τεχνικές επιτροπές. Οπότε, εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και γίνεται μια προετοιμασία προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά τώρα με το ζήτημα αυτό που θέσατε, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική πλευρά  έχει ευαισθητοποιήσει τους εταίρους της, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει συνομιλήσει και απευθείας με τη Λιβύη και αυτό που τους εξηγήθηκε με τρόπο σαφή σε όλες τις πλευρές, είναι ότι οι όποιες τέτοιες σκέψεις είναι τελείως εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν μια τελείως στρεβλή και αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, και δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες ευόδωσης. Από κει και πέρα δε θεωρώ ότι έχω κάτι να προσθέσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Νομίζω σας απήντησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε. Πρώτον, μια ερώτηση σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Υπουργού στη Μόσχα. Είπατε ότι πραγματοποιήθηκε ως στόχος ν’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο εγκάρδιων σχέσεων. Και δεύτερον, μια ερώτηση που αφορά  την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ν’ ανοίξει Πρεσβεία στη Δαμασκό. Υπάρχει κάτι νεότερο ως προς αυτό; Σας ευχαριστώ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η συζήτηση στη Μόσχααφορούσε στο μέλλον των σχέσεών μας. Δηλαδή εστιάσαμε στο πώς θα πάμε παρακάτω. Αυτό,  νομίζω, είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να γίνει μ’ έναν τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό, δεδομένων και των μακραίωνων ιστορικών, φιλικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Και αυτό επετεύχθη, γιατί θέσαμε μια πολύ ευρεία ατζέντα, πάνω στην οποία δρομολογούνται διάφορα πράγματα, τα οποία θα καρποφορήσουν και στο εγγύς μέλλον.

Από κει και πέρα, σχετικά με την  Πρεσβεία μας στη Δαμασκό, πράγματι είναι μια σκέψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή  στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, θέλει να είναι πανταχού παρούσα και δη σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, σ’ ένα κράτος το οποίο έχει και ακτές στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που μας αφορά όλους, και υπάρχει μια προεργασία για την αποστολή επιτετραμμένου, ο οποίος θα επιμεληθεί και της επανέναρξης της λειτουργίας της Πρεσβείας μας στη Δαμασκό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Δένδιας, σ’ επαφή που είχε χθες με τον κ. Lavrov, του έθεσε καθόλου το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας; Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο, η Μόσχα είναι ο πιο στενός συνομιλητής της Άγκυρας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι ένα ζήτημα το οποίο θέτουμε συστηματικά σε όλους τους συνομιλητές μας και αφορά στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου πρωτίστως. Είναι μια θέση αρχής πάνω απ’ όλα, την οποία θέτουμε σε όλους τους συνομιλητές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή αύριο λήγει και τυπικά η άσκηση με την Αίγυπτο, με την ονομασία «Μέδουσα», υπήρξε κάποια όχληση σε διπλωματικό επίπεδο από την πλευρά της Άγκυρας όπως είχε σημειωθεί σε περασμένες χρονιές που γινόταν αυτή η άσκηση;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κατ’ αρχάς, να πω ότι η άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία είναι ένα σχήμα ιδιαίτερα προωθημένο, το οποίο περιλαμβάνει πάρα πολλές πτυχές συνεργασίας, μεταξύ των οποίων, όπως είπατε, και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας. Για λεπτομέρειες σχετικά θα σας παραπέμψω στο Υπουργείο Άμυνας.

Δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω, κάποια όχληση από τουρκικής πλευράς. Είναι δικαίωμα των χωρών αυτών να πραγματοποιούν ασκήσεις, όπως αυτές κρίνουν,  πάντοτε χωρίς να στρέφονται εναντίον τρίτων, εξυπακούεται. Ασκήσεις που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα των χωρών αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πάω πάλι λίγο στο μεταναστευτικό και, ναι, δεν είναι δικής σας αρμοδιότητας..

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Πράγματι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, διορθώστε με αν κάνω λάθος: Οι επιστροφές στις χώρες, θα πρέπει να έχουν τη συνδρομή του Υπουργείου. Έχει ζητηθεί η συνδρομή σας ήδη εφ’ όσον ετοιμάστηκε το νέο πλαίσιο ή όχι ακόμα;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Σας παραπέμπω σε ό,τι δηλώσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής από το αρμόδιο Υπουργείο για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Υπουργού με το Σαουδάραβα Υπουργό την Τετάρτη, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο; Ειδικά πώς είναι η σχέση Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας ήταν και παραμένουν φιλικές και ανταλλάσσουμε απόψεις επί σειράς θεμάτων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση  αυτή στην οποία αναφέρθηκα, μόλις οριστικοποιηθεί η ατζέντα θα επανέλθουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας κ. Εκπρόσωπε, καλορίζικος. Δυο ερωτήσεις: Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές για τα σχολικά βιβλία και για τα εμπορικά σήματα, ανεξαρτήτως το αν έχει κανονιστεί ή όχι συνάντηση ή συναντήσεις, σκοπεύετε ν’ αφήσετε  τα ίδια πρόσωπα στις Επιτροπές αυτές, έχετε αποφασίσει κάποιες αλλαγές; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κάποιες αλλαγές; Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα.

Και το δεύτερο, σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Αλβανία, μπορείτε λίγο να μας πείτε ποια είναι επόμενα βήματα στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν προσαρμογές στο νόμο περί των περιουσιών, ο οποίος έχει δεχτεί και κριτική από την Επιτροπή της Βενετίας; Ευχαριστώ πολύ.                        

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη από τις δυο αυτές Επιτροπές, τη Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, από πλευράς μας δίνεται  ιδιαίτερη έμφαση στην απάλειψη κάθε αλυτρωτικής και αναθεωρητικής αναφοράς ή χάρτη, από τ’ αναλυτικά προγράμματα  και τα σχολικά βιβλία της γείτονος, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.  

Ως προς το άλλο θέμα, τοποθετήθηκα  και προηγουμένως σχετικά με τη στήριξη του «brand» της Μακεδονίας. Όπως γνωρίζετε, για τη 2η Επιτροπή, τη διεθνή ομάδα ειδικών για τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, αυτή συνεπικουρεί το διάλογο μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών και απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους.

Σε ό,τι αφορά   την άλλη Επιτροπή, πράγματι έχει αποφασισθεί νέα σύνθεση και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εκπόνησης της  Υπουργικής Απόφασης.  Εν τω μεταξύ συνεχίζει  κανονικά το έργο της. Το δεύτερο είναι τα βιβλία, για το οποίο σας είπα ότι έχει αποφασισθεί  η νέα σύνθεση και βρισκόμαστε σε διαδικασία εκπόνησης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.  

Για την Αλβανία, γνωρίζετε ότι το θέμα το περιουσιακό, καθώς και του αυτοπροσδιορισμού,  είναι θέματα τα οποία θέτουμε παγίως, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις μας με την αλβανική πλευρά. Μάλιστα τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο πρόσφατα στη συνάντηση που είχε ο κ. Πρωθυπουργός με τον κ. Έντι Ράμα εδώ στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι νεότερο, πέρα απ’ όσα  ανακοινώθηκαν μετά από τη συνάντηση που είχε ο κ. Πρωθυπουργός. Αυτό που ζητάμε εμείς από την Αλβανία, ουσιαστικά δεν είναι τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσει συστάσεις τις οποίες αρμόδιοι  διεθνείς Οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, της έχουν απευθύνει.  Και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε αυτό το θέμα συστηματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια σύσταση της Επιτροπής, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει εκεί που σταματούσε η προηγούμενη Επιτροπή ή θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή για τα βιβλία;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:  Δεν  υπάρχει λόγος να ξαναρχίσει απ’ την αρχή, έχουν γίνει ήδη τέσσερις συναντήσεις και υπάρχει κάποιο κεκτημένο στο έργο αυτής της Επιτροπής και θα συνεχίσει από κει.

Σας ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να μη σας κούρασα και ότι σας ήταν χρήσιμη η σημερινή ενημέρωση.